Tapahtumia tai sitten ei

.. onnen hyrinä jäi.  RSO:n avajaiset 4.9.2020.

 

Edeltävänä iltana olin mitannut verenpaineeni kuudelta, lukemat: 170/119, pulssi 91, 167/98, p. 89. Kyse ei ollut konserttijännityksestä.🤨

 

Konserttipäivän aamuna heräsin kello 5, neljän tunnin yöunen jälkeen. En pystynyt rentoutumaan jotta olisin voinut vielä nukahtaa hetkeksi, niinpä poukkoilin kaikenlaista puuhastelua pitkin päivää.

 

- Bussi Helsinkiin läksi klo 15.15.

 

Kiasman kaupassa kävin, osan sain mitä olin mennyt hakemaankin, mutta Kiasma post it -laput ovat loppuneet. Ja olin unohtanut Museokortin kotiin enkä löytänyt heti sitä puhelimen gmaileista. (Paluumatkalle varattu jäätelölusikka oli kyl mukana.) Erittäin hyvissä ajoin vaihdoin paikkaa, Musiikkitaloon..

 

Sitten, sitten se alkoi. Musiikin ja musiikkiympäristön magia kietaisi Wanhan Rouvan hellään huomaansa. Magic Fingerkin pyyhälsi ohi iloisesti tervehtien. Turvaväli!😠 Kohtalaisen vähän muita tuttuja näin, ihmekös tuo, 1700 kuulijan saliin oli myyty lippuja vain 400:lle.  Wanha Rouva tunsi olevansa etuoikeutettu, konsertissa seitsemän kuukauden jälkeen! Se on kovin pitkä aika.

 

Kun Hannu Vasaran soittama Bach (osa Partitasta E-duuri) alkoi kiiriä Musiikkitalon yläparvelta, silloin Wanhan Rouvan onni nousi konkreettisena tippana silmänurkkiin, lavalla pieni porukka soittajia kuunteli Bachia, kapellimestari odottavassa asennossa pulpetillaan ja Bachin jälkeen saumattomasti orkesterilla alkoi illan ensimmäinen ohjelmanumero.

 

- Tätä on ongelmallista kirjoittaa. 🤨  Tunnetta, tunnetiloja ei voi valokuvata, heikosti sanallistaakaan, varsinkin, kun en millään kyennyt kirjoittamaan mitään heti kotiin päästyäni (2.05). Olin fyysisesti niin uupunut että muutaman instagram-kuvan jälkeen rojahdin tempurin syleilyyn kello 3 ja heräsin yli kuusi tuntia myöhemmin rentoutuneena, suupielet hymyssä, levollisena. Vaikka bussiyhteyksien raju huonontuminen tulevaisuudessa saattaa aiheuttaa kulttuurimatkoissani koviakin ongelmia, niitä ei nyt vielä voinut miettiä.

 

Konsertin ohjelma oli nerokkaasti laadittu. Esa-Pekan FOGia olin odottanut uteliaana, nyt tapahtui iloinen tutustuminen, näin maallikkona FOG oli 'esapekkamainen', joissakin kohdissa ajattelin että "juu juu, on EP:tä", vaikka en todellakaan tiedä enkä pysty mitenkään osoittamaan, miksi ja missä. Todennäköisesti en olisi tuollaisia huomannut ellen olisi tiennyt, kuka oli FOGin (Frank Owen Goldberg -> Gehry) säveltänyt.

 

Sujuvasti Salosen jälkeen siirryttiin Britteniin, Nocturne kahdeksan laulua op. 60. Olin siinä odottanut erityisesti Tuomas Katajalaa, ja kyllä, kyllä hän oli odotuksen arvoinen, hänkin. Vaikea laulusarja, siis sillai vaikea kuulijalle että piti pinnistellä seuraamista kokonaisuuden koossapitämiseksi. Katajala auttoi ihanalla äänellään, lumoten meidät kaikki. Tai siis ainakin Wanhan Rouvan. Katajalan yhteistyö Magic Fingerin kanssa oli luontevaa, arvaan ettei solistin tarvinnut sekuntiakaan arkailla miten kokonaisuus toimisi. Yhteisharjoituksia lienee ollut Kansallisoopperan Covidin lomassa, jossa Katajala oli (on) mukana. 

- Mistäs minä tiedän, ajattelin vaan. Koska Wanhan Rouvan huomio oli niin tiukkaan lavalla, laulusarjan runot tutkin myöhemmin, runoilijoita on useita.

 

Konsertin päätöksessä, Igor Stravinskyn Pulcinella-sarjassa, soittajilla oli komeita soolopaikkoja. Ajoittainen rymistely (?) ei kuitenkaan haitannut kuulijaa, siis rymistely jota Stravinsky oli Pulcinellaan säveltänyt. Vai tuntuiko volyymi normaalia suuremmalta kun sali oli melkein tyhjä? Soittajien tähtihetkiä voi tarkistaa Teeman tallenteesta https://areena.yle.fi/1-50570938. Valitsemaltani istumapaikalta näkymä lavalle oli 'vino'. (Muuten kyllä loistava paikka!) Esimerkiksi trumpetisti Jonas Silinskas, melko 'tuore' rso-lainen (pari vuotta sitten aloittanut), ja pasunisti Darren Acosta terävöittivät ja paaluttivat Pulcinellaa. Tai oikeastaan jokainen soittaja, Wanha Rouva vain huomaa usein ensiksi nuo vasket - enkä olekaan musiikkikriitikko. (Onneksi en ole.. voin antautua elämyksille ja tunnelmille ilman kriitikon painavaa ja turhauttavaa 'virkaa'.)

 

Konsertin jälkeen onnelliset kuulijat ehkä läpsyttivät/venyttivät Ylen suoran lähetyksen aikataulua hiukan, sillä kapellimestari haluttiin ja saatiinkin uusille kiitoksille.

 

Televisioidun konsertin jälkeen illan kapellimestari ja säveltäjä-kapellimestari Music Emoticons Emoticons Music Emoticons Emoticons istutettiin lavalle kärrättyihin pehmustettuihin tuoleihin ja kuuluttaja Lotta Emanuelssonkin oli mukana, varmaan suoran lähetyksen protokollan vuoksi, sillä eivät illan kaput olisi kuuluttajaa/toimittajaa tarvinneet.. Keskustelussa tuli esille monia koskettavia ja ajatuksia herättäviä asioita, nämä maestrot jos ketkään tietävät nykytilanteen klassisen musiikin maailmassa. He ja me kuulijat/katsojat olemme varpaisillamme, odotamme ja toivomme ja epäilemme. (Ja sivumennen sanoen suremme klassisen musiikin koulutuksen epätasaista tilannetta Suomessa.)

 

Wanha Rouva on aina joskus ajatellut että "minun jälkeeni tulee vedenpaisumus", kun katselen orkestereita, yhä vähemmän soittajistossa on suomalaisia, se ei tietenkään ole huono homma jos/kun soitto sujuu, mutta omasta taustastani johtuen toivoisin että lavoilla näkyisi enemmän kotimaista musiikin voimaa senkin jälkeen, kun nykyvahvuudet eläköityvät, en edes ajattele, mitä maailmantilanne tuohon asiaan vaikuttaa. Siis "minun jälkeeni"..😲

 

Kiitos RSO:n muusikot , kiitos EP♥, erikoiskiitos Magic Finger!

 

Areenasta suosittelen, suosittelen vahvasti kuuntelemaan myös konsertin jälkeisen haastatteluosion, pala kapellimestarien elämää..

 

https://areena.yle.fi/audio/ohjelmat/57-bNBwRNd2D.  Musiikin osuus on noin puolitoista tuntia, sen jälkeen alkaa kiinnostava, ajatuksia avartava maestrojen keskustelu.

Leena 06.09.2020 11:33

Onpa kiva, että kun kerrankin pääsee konserttiin, se on sitten nautinnollinen!

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.08 | 11:21

No juu, minä kuulun sarjaan "paahdettu matkoilla". Ensin omalla/kaverin autolla Kouvolassa ja nyt viimeeksi OnniBussilla Kuopiossa. Molemmat oli mukavia matkoja

08.04 | 18:10

☺♥

08.04 | 09:36

Heippa Portugalista! Sinulla näkyy olevan ns. keskipitkän tähtäimen suunnitelma koska lippuja varattuna reilun vuoden päähän. Vointeja kevään odotteluun.

23.03 | 19:23

Jäikö sinulta jotain huomaamatta?