Tapahtumia tai sitten ei

.. oli tunnelma backstagella. Joku tai jotkut sen sanoivat ääneen, Wanha Rouva ei ehtinyt rekisteröidä, ketkä kaikki.. Pyörryttävä, loistokkaan kauden ihanan päätöskonsertin jälkihumu kaikilla jotka hunajapurkin ympärillä pörräsivät.

 

Illan vetonaula (yksi niistä) oli Gustav Mahler, Sinfonia nro 6 a-molli, kummallisesti nimetty "Traaginen". Kummallisesti nyt siksi että Wanha Rouva, etukenossa istuen koko puolitoista tuntia, kuunteli, katseli ja eläytyi suu hymyssä melkein koko ajan. Sain olla mukana.

 

Olin lukenut käsiohjelman esittelyt, mutta musiikki ja sen täydellinen tulkinta työnsivät taka-alalle kaikki analyysit eikä sinfonialle lisätty epiteetti "traaginen" tässä kuuntelutilanteessa ollut ykkönen. Orkesterin taituruus, couackapellimestari Hannu Linnun innostus, musiikin eteneminen - ne olivat Das Ding an Sich. Tuntuu siltä, että toistan itseäni jatkuvasti, mutta näin se on!

 

Eilinen Mahler oli orkesterissa varsinkin soolosoittajille näytön paikka. Melkein jokaisen soolosoittajan/äänenjohtajan voisi nostaa esiin, Jukka Harjulla (käyrätorvi) ja Toffe Sundqvistilla (klarinetti) taisivat olla useimmin kuumat paikat. Kunhan myöhemmin eläydyn verkkotallenteeseen, voisin poimia lisää nimiä. Niin, ja tietysti konserttimestari Jari Valo, miten valoisa hänen viulunsa ääni olikaan! Tupla-harppujen vuoropuhelu lavan toisella puolella olevien matalian vaskien kanssa hämmästytti, vain yhden yksityiskohdan äkkiä muistaen.

 

Lopussa hiljaistakin hiljaisempi musiikin hiipuminen kosketti ja Wanhan Rouvan hengitys melkein pysähtyi ettei olisi häirinnyt. Traaginen musiikki - Mahlerin Kutonen kaikkine paukauksineen ja viiltävine vihlaisuineen oli Wanhalle Rouvalle kuitenkin rakkaudellista musiikkia. Pulssimusiikkia. Hieno kauden lopetus. Ei yhtään heikkoa lenkkiä. ☺ ♥♥♥

Music notes Music graphics Music notes Music graphics Music notes Music graphics

Kun tänään lauantaina olen - uteliaisuuttani - silmäillyt miten Hesarin ja Höblän arvioijat ovat huikeaa iltaa käsitelleet, näen kummallisuuksia. (Täytynee lukea tarkemmin.) Kummallisuuksia tietenkin siihen verrattuna, miten itse, minä maallikkokuulija, illan koin. Latistaako tilanteen kuvaamista se että kuvauksesta maksetaan palkkio ja jutun pitää olla 'asiallinen'? Mikä olisi konserttiarvioinnissa tärkeintä, musiikki ja sen tuottamat tunnelmat kuulijassa/katsojassa vai teoksen/teosten taustojen ruotiminen vai sekä että?

 

Miten sekä-että voitaisiin toteuttaa, kun nykyinen median talousahdinko/voitontavoittelu, maailmalla leiskuvat hurjat tapahtumat, kotimaan kaikenlainen suhmurointi yms vievät palstatilaa, ne supistavat kulttuurikirjoittelua (paitsi ei kirja- ja elokuvarvostelujaHämmentynyt) ja mainokset täyttävät paperilehdet enenevässä määrin, esim. Hesarissa ruokakaupat melkein hylly hyllyltä esittelevät myytäviä ruokia? Kuitenkin mennään siihen kauppaan jossa on totuttu käymään eikä edes vilkaista niitä mainoksia..

- Itse suljen verkkolehdistä mainokset pois AdBlockerilla. Pari lehteä, joissa vierailen, muistaakin joka kerta asiasta huomautella, ei Hesari eikä Suomen Kuvalehti (mutta minähän maksankin niiden digilehdestä erikseen..).

 

Miksi kriitikot eivät jaksa enää paneutua musiikkiin täysin sydämin? Vai poistetaanko heidän kirjoituksistaan sellaiset käsittämättömät tunnehöpinät?Hämmentynyt Onko ANALYYSI kaikkein tärkeintä? Sanomalehdissä?!?

Music notes Music graphics

Kun katsoo RSO:n konserttien täyttöastetta (grrr..) ja kuulee yleisön raivokkaan innostuneet aplodit ja bravo- (bravi-) huudot ja villit tömistykset tungokseen saakka täynnä olevassa Musiikkitalon konserttisalissa, siinä on sellaista yhteistä kuumaa huumaa mitä voi suositella kenelle vain - paitsi että Musiikkitalon konserttisali rupeaa olemaan jo nyt liian pieni..Vihainen Surullinen

Voin kyllä kuvitella samanlaista innostusta olevan jossakin urheilutapahtumassa - sillä erotuksella tosin, että RSO:n konsertin jälkeen ei kiroilla, ei huudella hävyttömyyksiä valmentajalle (kapellimestarilleSilmäniskuVau), ei isketä ketään nyrkillä turpaan. Halataan, hymyillään - ja Wanha Rouva hyppeleeVilli kun oikein innostuu - jos ei oo liikaa vierasta 'yleisöä'..

 

Kaikki ihanuus loppuu kuitenkin aikanaan, niin nytkin,  ja Wanhan Rouvan noin 170 kilometrin kotimatka alkoi. Keli oli ollut koko päivän kirjaimellisesti jäätävän kamala. Helsinkiin tullessa liikenne moottoritiellä ja kaupungissa jonoutui pahasti, olimme Kampissa 25 minuuttia myöhässä - samoin oltiin myöhässä paluumatkallakin tavallisella pikavuorolla.

Yksi läheltäpiti -tilanne Mannerheimintiellä sattui, kun edellä ajava taksi koukkasi äkkiä oikealle, kadun reunassa joku huitoi ikäänkuin olisi tilannut kyydin - eikä sit kuitenkaan ollut. Bussini kuljettaja reagoi jarruttamalla nopeasti eikä Wanhalla Rouvallakaan ollut just silloin jäätelölusikka suussa..Silmänisku

Perille tultiin eikä jääty esimerkiksi kolmeksi (3) tunniksi jumiin tunneliin ratavaurion vuoksi eikä odottelemaan veturin vaihtoa jonkin sähkövian vuoksi eikä käytävillä edestakaisin kiljuen juoksennellut lapsia eikä työnnelty rämiseviä kahvikärryjä eikä.. vaan Wanha Rouva sai istua linja-auton etupenkillä hämärissä, omassa rauhassaan ja miettiä illan tapahtumia.Sydän

 

Nyt on lauantai-ilta/sunnuntaiyö. Radion sinfoniaorkesteri on joululomalla, kapellimestarikin vapaalla, uskollinen eläytyjä Wanha Rouva on oppinut sysäämään sivuun ns. joulutohinat, kaikki joulukortitkin ovat vielä kaupassa. Nautiskelen rauhasta.

Samppanjaa on jääkaapissa..smiley 

Ja jos/kun pysyttelee sisällä, ei ainakaan liukastu jäätiköllä..

smiley

Reippaan rauhallista joulua kaikille! Suomen Turku julistaa jouluaattona joulurauhan - Porilasten marssin tahdittamana, tietenkin! VauLeveä hymy Ja ennen joulurauhaa Turun tuomiokirkossa Ekumeeninen joulu kello 11. Tänä vuonna erikoisempi kattaus siellä..

Noel

Satu Maria 23.12.2018 17:09

Kiitos taas Ystäväni kaiken kattavasta kattauksesta konsertin saralta 😊. Rauhaisan ihanaa Joulunaikaa myös Sinulle❤️❤️💕

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.08 | 11:21

No juu, minä kuulun sarjaan "paahdettu matkoilla". Ensin omalla/kaverin autolla Kouvolassa ja nyt viimeeksi OnniBussilla Kuopiossa. Molemmat oli mukavia matkoja

08.04 | 18:10

☺♥

08.04 | 09:36

Heippa Portugalista! Sinulla näkyy olevan ns. keskipitkän tähtäimen suunnitelma koska lippuja varattuna reilun vuoden päähän. Vointeja kevään odotteluun.

23.03 | 19:23

Jäikö sinulta jotain huomaamatta?