Tapahtumia tai sitten ei

 .. tuntui, että ihan kohta on KEVÄT! Hakematta ja tilaamatta monen kuukauden henkisen tajuttomuuden jälkeen kirkkaasti helottava aurinko sen todisti juuri nyt kun Wanha Rouva oli matkalla noutamaan kuukauden elämäneliksiiriannostaan Helsingin Musiikkitalosta ja Radion Sinfoniaorkesterin konsertista.

 

Jännittävä ohjelma oli itselleni tuntematonta Witold Lutoslawskia ja tuttuakin tutumpaa Pjotr Tsaikovskia. Mikä herkkukakku!{#smileys123.tonqueout} Ja heti ensimmäiset Lutoslawskin Venetsialaisten leikkien yhdistelmät mielikuvituksellisia, mutta selkeitä ääniä, kapellimestarin pitkien sormien viitoittamat aleatoriset 'laatikot' latasivat kuulijoiden/katsojien tarkkaavaisuuden äärimmilleen. Varmaan soittajienkin. (Sivusilmällä vilkaistessa huomasin että jokainen kuulija oli ’varpaisillaan’ seuraamassa, mitä onkaan tulossa! myös he, joita miellän ns. tapakuulijoiksi..)   Näitä leikkejä Wanha Rouva olisi leikkinyt kauemminkinHehe kuin mitä käsiohjelman ilmoittamat 13 minuuttia kestivät.

http://www2.siba.fi/historia/1900/gallia_artikkelit/lutoslawski_gal.html

 

Kaiken innostuksen keskellä Wanhan Rouvan mieli rauhoittui ja hyväolo pyörähti ympärilleni: juuri näin, juuri tätä, tätä kaikkea olin odottanut, olin vaistonnut, että kannattaa odottaa - ja kiitos ystävät Musiikkitalon lavalla♥, se odotus palkittiin tuhatkertaisesti.

 

Heti alkunumeron perään tuli toinen tärppi. RSO:n vuorotteleva ensimmäinen konserttimestari Jari Valo oli solisti Lutoslawskin Partitassa viululle ja orkesterille. Harmoninen kokonaisuus, en nyt keksi fiksumpaa sanaa mutta siltä minusta tuntui, S-katsomon riville 4 heijastui edelleenkin säveltäjän mielenkiintoinen musiikki, mutta myös hieno yhteys orkesterin ja solistin, orkesterin oman soittajan välillä. Pohojalaanen (keski-) pelimanniSilmänisku, Kaustisen lahja RSO:lle. (Tunnettu totuus: Muista, mistoot kotoosin! kyllä tuo pätee Keski-Pohjanmaallakin..) -  No joo joo, Wanha Rouva korostaa asioita jotka ovat oleellisempia meikäläiselle kuin jollekin toiselle. Mut omissa vuodatuksissanihan se on sallittua, jopa toivottavaa. Kai?

 

Tässä Partitassa eivät kapellimestarin sormitukset (?) näkyneet yhtä selvästi kuin Venetsialaisissa leikeissä, en ainakaan ehtinyt huomata. Vaan intohimoni Lutoslawskiin kyllä kasvoi koko ajan! Villi Tulen lukemattomia kertoja näitä tallenteita kuuntelemaan https://areena.yle.fi/1-4342523#autoplay=true ja katsomaan https://areena.yle.fi/1-4287710.

 

Jari Valo ja Hannu Lintu kiitoksilla.

 

Taltioidussa ohjelmassa on myös mielenkiintoisia väliaikahaastatteluja (viulisti Jari Valo, kapellimestari Hannu Lintu, säveltäjä-professori Veli-Matti Puumala), suosittelen!!! CoolHyvä  Oli kyllä sellaista musiikkia, että läsnäoleminen ja live-esityksen aistiminen ovat hyvä tausta (näin maallikolle) myös myöhempien levytysten kuuntelulle.  - Voi kun saisimme myös DVD:t!Leveä hymy