Tapahtumia tai sitten ei

 

B:llä alkaa Bartók, niin Beethovenkin, jota on pyyhitty pölyistä ja sitä puuhaa olen saanut kuluneiden kuuden (6) vuoden aikana todistaa Helsingin Musiikkitalossa Radion sinfoniaorkesterin konserteissa. Voisi sanoa niinkin, että taas, 18.10., oli illan ohjelmassa pulssimusiikkia just niin paljon kuin Wanha Rouva pystyi yhden illan aikana vastaanottamaan. Rakkaus

 

Olo on nyt (kello 02.30) virkistynyt ja onnellinen. Musiikin ihmeellinen voima! Kun vielä joskus olisi aikaa upottaa jälkitunnelmiin backstagella sanojakin, mitä enempää ihminen voisi toivoa?

 

Illan menu oli Bartókin viulukonserttoja kaksi kappaletta ja sokerina pohjalla se Lutoslawski, jota olin odottanut. Taustana haaveissani oli kaksi vuotta sitten Musiikkitalon salin räjäyttänyt Witold Lutoslawskin Sinfonia nro 3. Kun kesällä RSO:n kausiohjelma ilmestyi ja näin siitä, että lisää Lutoslawskia on tulossa, varpaita on odotuskihelmöinyt jo pitkään..

 

Mitäpä sitä maallikko osaisi sanoa muuta kuin että johan on jännittävää ja moni-ilmeistä musikkia! Ikinä en olisi uskonut menneinä vuosina, että Lutoslawski antautuu Wanhalle Rouvalle tällä tavalla. (Tai päinvastoin!?Hehe) Löysin tästä Nelosestakin sen mehiläislauman pyrähdyksen, joka huvitti Kolmosessa. (Blogini lokak. 2015).  Kokonaisuutena Nelonen on – lyhyehköstä kestostaan huolimatta (22 min) – tarkkavaisuutta ja keskittymistä vaativaa musiikkia, varmaan muusikoillekin ja kapellimestarille, mutta erityisesti kuulijalle - ettei mitään livahtaisi ohi. Se imaisee mukaansa, jännittyneenä odottaa, mitä seuraavaksi, miten sävelkulku, se aleatoorinen, polveilee. Muusikoiden taituruutta voi vain ihailla ja ihmetellä. Miten sit kapellimestarin sormet niitä lokeroita näyttääkään, sitä ei R-katsomoon voinut nähdä, sen sijaan orkesterin keskittyminen ja eri istrumenttiryhmien omat ’soolot’ olivat erityisen maukkaita. Lisää lisää lisää!!! CoolCoolCool

 

Noh, aika monta salissa istujaa kiehtoi myös illan solisti, Christian Tetzlaff, joka audiovisualisoi Béla Bartókin viulukonsertot 2 ja 1, tässä järjestyksessä. Kakkonen alkunumerona, Ykkönen väliajan jälkeen. Wanhalle Rouvalle Tetzlaff ei ollut ennestään henkilökohtainen tuttu, mutta hänen pelimannityylinen taituruutensa Bartókin aika erilaisissa konsertoissa vetosi kyllä yleisöön. - Joo joo, kelpasi minullekin! - Vieressäni istunut rouva huokasi jälkimmäisen konserton jälkeen jotenkin että ”nyt voi tulla mitä vaan” vähän siihen tyyliin että hänen saantikiintiönsä olisi täynnä. Huomautin kyllä ystävällisesti, että nyt tulee muuta hyvää - siis se Lutoslawski jota itse olin niin odottanut..

 Solisti Christian Tetzlaff ja kapellimestari Hannu Lntu kiitoksilla

 

Tällaiset konsertit kuin nyt tänä iltana Radion sinfoniaorkesterin tarjoomukset, ovat sellaista hunajaa, jota nauttiakseen on Turusta matkustettava, tulvivien moottoriteiden läpikin, tuonne itäiseen pääkaupunkiin. Joskus mietin, miten paljon odotuksia esittäjien niskaan voi ladata? Hämmentynyt Tahti on tiukka, konsertteja säännöllisesti, kiertueita, levytyksiä – vaadimmeko, odotammeko liikaa? Olemmeko tottuneet ’liian hyvälle’? Mutta ah oi ja voi! Kun salin täyttänyt yleisö (1700) saa taputtaa kätensä melkein rakoille, kiitollisena esittäjien meille tarjoilemasta elämäneliksiiristä, mitä me muuta voimme kuin antaa lempeiden voima-ajatusten kannatella taiteilijajoukkoa, Hyväerityisesti kapellimestari Hannu Lintua, ja toivoa heille energiaa ja jaksamista tämän vaativan mutta myös kiitollisen yleisön hemmottelemiseen.. ja jos joskus sattuisi ns. huti-ilta, me aivan varmasti annamme sen anteeksi. (En kyllä itse ole ollut kuulemassa mitään ’huteja’.. enkä ole muidenkaan kuullut sellaisia koskaan  kokeneen.Epävarma)

 

Rakkaudella,Sydän

WRR

 

P.S. Illan konsertti tulee Areenaan aikanaan, sieltä sitä voi kalpeana tallenteena kuunnella ja katsoa. Taitaa tulla televisioonkin nähtäväksi, tosin pätkittynä ja kummallisina aikoina.. Surullinen

eukko Espoosta 19.10.2017 04:40

Onnittelitko kapellimestaria kulttuuripalkinnosta? Vähän päälle 20 000€! Eilen illalla Logomossa jaettua palkintoa hän kiitti videon välityksellä!

WRR 19.10.2017 09:26

No en vielä eilen illalla tiennyt.. Tuo Suomi-palkinto meni oikeaan osoitteeseen! ☺ Tietenkin. ♥

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.08 | 11:21

No juu, minä kuulun sarjaan "paahdettu matkoilla". Ensin omalla/kaverin autolla Kouvolassa ja nyt viimeeksi OnniBussilla Kuopiossa. Molemmat oli mukavia matkoja

08.04 | 18:10

☺♥

08.04 | 09:36

Heippa Portugalista! Sinulla näkyy olevan ns. keskipitkän tähtäimen suunnitelma koska lippuja varattuna reilun vuoden päähän. Vointeja kevään odotteluun.

23.03 | 19:23

Jäikö sinulta jotain huomaamatta?