Tapahtumia tai sitten ei

 

Wanha Rouva on – taas - 'ottanut sanomalehdessä kantaa' Music smileyskaikenlaiseen klassiseen musiikkiin liittyvään.

 

 

 

Aktiivisuus läksi tällä kertaa purkautumaan paikallisen valtalehden toisen päätoimittajan kirjoituksestaHyvä, jossa päiviteltiin mm. konserttitalomme epäinhimillisiä olosuhteita kesän musiikkijuhlien yleisömagneetin, Parsifalin aikana. Hyvää juttua jatkokommentoi kaupungin yhteyspäällikkö, myös asiallisessa hengessä. Hyvä

 

 

 

Nuo kannanotot nostivat agendalle Wanhan Rouvan ajatukset ja kokemukset mm. siitä yleisestä epätasapainosta joka kotikaupungissani vallitsee urheilun ja klassisen musiikin, TFO:n (kaupunginorkesteri) medianäkymättömyyden ja TS:n (sanomalehti) kulttuuriosaston kirjoihin, elokuviin ja pop-/jazzmusiikkiin painottuvan uutisoinnin välillä, puhumattakaan lehden joka numeron useista urheilusivuista..

 

 

 

Wanha Rouva tökkäsi omassa jutussaan sormensa sinne tänne, paha olo oli nopeasti purettava pois.Music smileys En osannut tarpeeksi napakasti painottaa niitä kohtia, jotka leijuivat ajatuksissani päällimmäisinä sillä yksi asia nosti pintaan toisen jne. Joten vastausmielipiteet, joita TS:n mielipidesivuilla on muutamia julkaistukin, painottuvat asian helppoon osaan, pääasiassa seiniin, Konserttitalon rakennukseen. Construction workers job graphicsMutta rakennus on suojeltu ja siinä on erittäin rajalliset korjailumahdollisuudet.

 

 

 

Jos tämä itse alue, klassinen musiikki, sen kouluttajat (? onko niitä enää) ja tuottajat (mm. paikallinen sinfoniaorkesteri, sen hallinto erityisesti, muusikotkin) vaikenevat, toki on helppo ohjata katse siihen mikä on ulospäin näkyvillä eli siis rakennukseen. Luottavatko muusikot poliitikkoihin niin paljon että näkymättömällä taustavaikuttamisella (jos sitä on) voitaisiin asia korjata? Ainakaan viimeisen yli 10 vuoden aikana ei ole asiassa edetty.

 

 

 

Ja mikä sitten on se asia? Wanha Rouva toistaa taas sanan, joka sitä kuvaa: epätasapaino. Lienee paljon helpompaa poliitikoidenkin ohjata varojaOffice smileys liikuntahalleihin yms -projekteihin, nehän näkyvät, eikä silloin tarvitse välttämättä itse osallistuakaan vaan voi istua pöytien takana ja siirrellä määrärahoja momentilta toiselleOffice smileys ja sit ilmoittaa vaalien alla miten 'me tuetaan liikuntaa ja kansalaisten hyvinvointia'. Niin, ja vanhuksia. Ja lapsia. Nuo eivät mielestäni sulje pois musiikkia.

 

 

 

Ennen näitä viimeisimpiä kuntavaaleja tuskin kukaan ehdokkaista uskalsi kertoa harrastavansa ja kannattavansa klassista musiikkia, Wanha Rouva hakemalla haki sellaista ehdokasta, ei löytynyt ainakaan mieleisestäni ryhmästä. Jazzmuusikkoa sitten äänestin periaatteella ”Sä kaunehin oot – kun muita ei oo...” Silmänisku

 

 

 

Tuo on siis faktaa. Se medianäkyvyys klassisen musiikin kentällä vaatisi mielestäni myös asianosaisten ponnistelua, kaikki keinot tarvitaan, rahastahan on kyse aina Turussa, jossakin muualla voisi olla kyse myös ymmärryksestä ja kaukonäköisyydestä..

 

 

 

Mikä ihme voi selittää esimerkiksi sen, että orkesteri tekee ties monennenko vierailun Turun ystävyyskaupungin Pietarin Mariinskiin, mutta vierailusta ei ole sanaakaan sanomalehdessä, ei ennen eikä jälkeenkään? Menikö keikka niin huonosti, että se täytyy pitää pimennossa? Epävarma - Tämä on viimeisin tietämäni esimerkki.

 

 

 

Väheksymättä sähköistä verkkomediaa, myös paperilla ja/tai radiossa on omaa asiaansa tuotava esiin. (Jos paikallinen sanomalehti ei osaa kirjoittaa laaja-alaisesti klassisesta musiikista, hankittakoon sellainen henkilö toimitukseen!VihainenWanha Rouva tietäisi yhden hyvän, mutta hän asuu pääkaupunkiseudulla. En ole vielä kysynyt, suostuisiko.. ) Siihen medianäkyvyyteen olisi sitten helppo joka mutkassa liittää uusien, toimivien ja työturvallisten konserttitilojen tarve.

 

 

 

Turun kaupunki siis huolehtii moninkertaisesti asukkaidensa fyysisestä kunnosta rakentamalla joka hiivatin lajille omat toimintapaikat eikä rahoista synny kiistaa, mutta ylenkatsoo klassisen musiikin sekä tekijöiden että kuulijoiden tarpeet.. VihainenVihainenVihainen Tähän Wanha Rouva voisi hakea satoja tutkimustuloksia klassisen musiikin erilaisista terveyteen positiivisesti vaikuttavista asioista – mutta olkoon! Niiden tulosten tutkiminenhan vaatisi päättäjiltä sekä luku- että ymmärrystaitoa..Vihainen Harvemmillakin konserteissa käynneillä saa tietää, että klassisen musiikin tilaisuuksissa ei tapella nyrkit pystyssä eikä taklata mukana musisoivia tai kuulijoita aivotärähdyksiin.. Hehe Nostan esiin vain sen minkä huomioin jo vuosia sitten: fyysisesti huonokuntoinenkin, joka ei voi osallistua mihinkään ruumiilliseen urheiluaktiviteettiin, voi helpottaa oloaan ja vointiaan sinfoniakonsertissa, ja jos vaikkapa olisi sokea, kuunnella voisi kuitenkin.. Hymyilevä kaikki voivat aistia Sydänmusiikin eri nyanssit ja värähtelyt.

 

 

 

 Newspapers graphicsPitkän jaarittelun ja tuntojen hajanaisen erittelyn jälkeen Wanha Rouva palaa otsikkoon: Oli viimeinen ponnistus! Harkitsen sanomalehden (TS) tilauksen lopettamista ja omasta purnaamisestani luopumista: Tänään TS-kulttuurisivuilla on juttu, jonka otsikko on ”Góreckin hittisinfonia palaa Turkuun”. Aaah, innostuin!Vau Kunnes kirjoitusta lukiessani kävi ilmi, että tuokin musiikki oli ympätty kirjallisuuteen..

 

 

 

Tiesittekö muuten, että Turkuun on ihan hiljan perustettu TS Kirja, se kerää paikalliseen kapakkaan kevyen musiikin toimijoita puhumaan kirjoista? HämmentynytVetäjä ja idean isä lienee TS:n kulttuuritoimituksen esimies.. Ja Turun konservatorion pop/jazziin keskittyvä ammatillinen peruskoulutus vie oppilaita työssäoppimiseen kapakoihin..Järkyttynyt tai ainakin vei viime vuosina.

 

 

 

Wanha Rouva kiittää ja kuittaa ja rupeaa odottamaan mm. Fagerlundin oopperaa Syyssonaatti Kansallisoopperassa ja Musiikkitalossa RSO:n konserttia jonka säveltäjänimet ovat Bartók ja Lutoslawski. CoolSuukkoVau

 

 

 

Ai niin, Hesarin kulttuurisivuilla on tänään (27.9.) iso juttu, joka alkaa: ”Lukijapalaute oli tyrmistynyttä tänäkin syksynä: miksi orkesterien kausikortit viedään käsistä? Miksi yksittäisiin konsertteihin on niin vaikea saada lippuja?” Ajatella!VauVilli

Kaksi isoa sinfoniaorkesteria ja niillä useita konsertteja viikottain..  Ja Helsingissä kuitenkin on iso, 1700-paikkainen Musiikkitalon sali, talossa on myös pienempiä konserttitiloja. Ison salin akustiikkaa jotkut besserwisserit katsovat aiheelliseksi moittia..Kuiskaus Ai että niille helsinkiläisille (ja meille muilleCool) kelpaakin moinen.. Silmänisku  Wanha Rouva on käynyt M-talossa säännöllisesti sen avaamisesta alkaen (2011-) ja olen istunut vain yhden (1) kerran paikassa, joka oli epätyydyttävä, osasyynä siihen asiaan oli Rouvan pituus (= lyhyys) ja edessä olevan ison kuoron massiivisuus.. ☺ mut se onkin toinen juttu.School smileys

miehäsevaantäältäepsoosta 27.09.2017 14:21

Kylläpä olikin taas nasevasti otettu kantaa! Kiitos Ystävä, näitä sun ajatuksia on nautinto lukea

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.08 | 11:21

No juu, minä kuulun sarjaan "paahdettu matkoilla". Ensin omalla/kaverin autolla Kouvolassa ja nyt viimeeksi OnniBussilla Kuopiossa. Molemmat oli mukavia matkoja

08.04 | 18:10

☺♥

08.04 | 09:36

Heippa Portugalista! Sinulla näkyy olevan ns. keskipitkän tähtäimen suunnitelma koska lippuja varattuna reilun vuoden päähän. Vointeja kevään odotteluun.

23.03 | 19:23

Jäikö sinulta jotain huomaamatta?