Tapahtumia tai sitten ei

 
.. (laajassa merkityksessä) loisti Musiikkitalon lavalla Wanhan Rouvan kesäjuhlien toisessa opera concertante -esityksessä, Väinö Raition oopperaharvinaisuudessa Prinsessa Cecilia. Solistit olivat kaikki upeita suomalaisia, Ceciliana urakoi lähes koko kaksi- ja puolituntisen juuri julkistettu Kansallisoopperan tulevan Ringin Brünnhilde Johanna Rusanen-Kartano, jonka lemmenparina komeasti kajautti tunteitaan Mika Pohjonen, solistikaartin muita päähenkilöitä olivat Tuomas Katajala, Kristian Lindroos, Jaakko Kortekangas, Petri Bäckström, Waltteri Torikka ja joukko pienemmissä rooleissa esiintyneitä nuoria suomalaisia, nimistä tunnistin parikin 'meidän talon entistä' - kuinka ollakaan.Silmänisku
 
 
 

Kapellimestarikorokkeella taituroi Hannu Lintu♥, lavan takaosassa mehevät lauluosuudet hoiteli Musiikkitalon Kuoro, jossa olin näkevinäni 'sukulaaspoika' Esa Ruuttusenkin. Soitetun musiikin vyörytti saliin Radion Sinfoniaorkesteri, joka on niiiiiin hyvä, ei voi mitään. (Orkesterissa vähän lipsutaan Finnish Designista.. mutta hyvin lienevät ulkomaalaissyntyiset muusikot sopeutuneet suomalaisuuteen.) Illan konserttimestarina soolot soitti Emma Vähälä.
 
 Johanna Rusanen-Kartano, Tuomas Katajala, Emma Vähälä, Hannu Lintu,
orkesterin muusikoita ja osa kuoroa.


Väinö Raitio on säveltäjä, joka kyllä ansaitsee tulla tuoduksi esiin. Kiitos Hannu!Hyvä ja Topi.Hyvä Raition nimi on tuttu, mutta kuten ennen konserttia pidetyssä keskustelussa (kapellimestari Lintu, Raitiosta tutkimusta tekevä henkilö jonka nimi meni meikäläiseltä ohi, ja toimittaja OT Räihälä) todettiin, eipä Raition musiikkia oikein tunneta. Syitä on useita, en rupea niitä tässä luettelemaan, kyllä asiantuntijat ylihuomenna lehdissä niistä kertovat ja ovat jo kertoneetkin.
 
 
 
Wanhaa Rouvaa ilahdutti Prinsessa Cecilian musiikissa esimerkiksi vaihtelevuus, värikkyys, paahdettiin kaikella voimalla, mutta se ei koskenut korviinVau, ja myös hiljaisen kauniisti. Kaikki tuo oli jännittävä sekoitus outoa ja tuttua. Parissa kohtaa tuntui kuin olisi saliin vyörynyt valkokankaalta Federico Fellinin elokuvien musiikkia! Backstagella en heti muistanut kuka oli säveltäjä, mutta sehän on (oli) Nino Rota (3. joulukuuta 1911 – 10. huhtikuuta 1979). Saiko Rota vaikutteita Raitiolta? vai päinvastoin, Raitio eli 15. huhtikuuta 1891 – 10. syyskuuta 1945. Onneksi Wanha Rouva ei oo tutkija, tutkikoot muut, mutta Fellinin elokuvia olen rakastanut ja paljon katsonut, jotain tuttua sieltä kuulin tänään.
 


Prinsessa Ceciliaa tituleerataan käsiohjelmassa sulkumerkeissä 'lyyrillinen draama'. No draamaa siinä olikin. Hannu nosti etukäteiskeskustelussa oivaltavasti tekstistä esiin pateettisen huvittavia kohtia, esityksessä musiikki tempasi mukaansa kuitenkin niin että vaikka niitä vanhanaikaisia riimittelyjä huomasikin, ei ehtinyt naureskella kuin ihan vähän. Wanha Rouva aikoo tutustua tekstiin tarkemmin aivan erikseen ja kuunnella illan tallenteen Areenasta, nyt olo on niin kupliva ettei ehdi lukea tai halua kuunnella. Myöhemmin siis. - Ai niin, kupliva, juu, tipaton tammikuuni on nyt jatkunut kolme viikkoa ja kuplat ovat kaupassa edelleenkin.Hyvä (Paitsi se yksi joka odottaa syksyäSilmänisku). Ilta oli niin riemukas että kuplat tai poreet olisivatkin ehkä vain turruttaneet Wanhan Rouvan sisäistä kuplintaa.
 
Nuoret baritonit Torikka ja Lindroos vaihtavat tunnelmia kokeneen baritoni Kortekankaan kanssa,tenori Bäckströmin mielenkiinto suuntautuu muualle ja kapellimestari Lintu seuraa baritonien sananvaihtoa..


Kun katson ohjelmalehtistä jota tyrkkäsin backstagella pyörivien solistien eteen, naurattaa. Hymyilevä Tunnistan vanhat tutut Hannun ja juhlien taiteellisen johtajan Topin ’nimikirjoitukset’, mutta esimerkiksi Jaakko Kortekangas, onko hän saanut rypistetyksi pitkän nimensä noin lyhyeksi? Tenorit Bäckström ja Katajala sopivat yhdessä että pistävät nimensä 'tuonne kulmiin'. Mika Pohjonen on arvattavissa, samoin Kristian Lindroos jonka kuittauksen viimeiseksi nappasin aulassa, Rusanen-Kartano (nimikirjoitus siis) on lennokkaan pyöreiltä kaariltaan melko hyvin arvattava. Iloinen tungos takatilojen välikössä oli niin nopeatempoista ettei Wanha Rouva ehtinyt seurata millaiset koukerot kukin taiteilija piirsi. Ystävällisesti kaikki kuitenkin suhtautuivat jaloissaan pyörivään Rouvaan.. ja kaikilta, jotka koin tärkeiksi, kuittauksen sain. Rauhallinen hetki, vain hetki, oli kapellimestarihuoneessa - kunnes vakiolauma ryntäsi sinne hehkuttamaanVilli.. kaikkihan me olimme innostuneita ja silloin alkoikin varmaan illan musiikillinen pyörittely, Wanha Rouva perääntyi Kampin la-asemaa kohti, ei jaksanut mennä edes ruokakauppaan vaikka olisi pitänyt, tyydyin R-Kioskin ruotsalaiseen (Hämmentynyt) suklaalevyyn.
 


Ystäväni Pirkanmaalta oli lähettänyt viestin "Piristy konsertissa. Kotona ehtii levätä ja ottaa vauhtia uuteen konserttiin." Olin lähtiessäni vähän (lue: aika tavalla) nuutunut erittäin huonosti nukutun yön jälkeen ja rutisin oloani hänelle sähköpostilla, jaettu marmatushan puolittuu kun sitä tyrkkää toisellekin..Hehe Kiitos ystävä, toivotuksesi tepsi! Uudesta konsertista ei ole tietoa, mutta toiveita on ilmaistu.
 


Ai niin, se suomalainen design. Wanhalla Rouvallakin oli Marimekkoa, Vuokkoa, Nansoa ja Kalevala Korua, Ecco-sandaalit lienevät muunmaalaisia. Ja tästä linkistä https://www.youtube.com/watch?v=m9FPo4eiBCg
löytyy noin 47 minuutista alkava lyhyt kohta Nino Rotan musiikkia, joka häivähti mielessäni Raition Ceciliassa.
 


Olisiko syytä mennä nukkumaan? Kello on kohta 4 aamulla. Pohjolan Liikenteen bussi oli Turun linja-autoasemalla noin 01.30. Taksinkuljettaja kertoi, että vaikka Turussa vietettiin Taiteiden yötä, ilta ja yö oli ollut rauhallinen, alkuillasta oli satanut ja porukat häipyneet sisätiloihin. Ja jo ennen kuin olin kuoriutunut designistani yövaatteisiin, Pohjolalta tuli sähköpostiviestiHämmentynyt"Miten matkasi sujui? Matkustit kyydissämme äskettäin. Meille olisi arvokasta tietää, miten onnistuimme juuri sinun kohdallasi tällä kertaa. Haluaisimme kuulla, kuinka todennäköisesti suosittelisit Pohjolan Liikennettä ystävillesi?" Hehe - Jo on aikoihin eletty!
 
 


*** Lauantaina. Eilisen tunnelma lämmittää edelleenkin, en aio yön purkaustani sen kummemmin siistiä, ’kirotusvihreitä’ korjailen. Suun vetää vieläkin hymyyn Wanhan Rouvan illan aikana saamat 2,5 halaustaSuukko – varsinkin se yksi, joka oli spontaani, rauhallinen ja yhteisen hyvänolonlämmin. Hämmentynyt
 
Yhden lisäyksen teen eiliseen: olin tutustunut oopperan tapahtumien juoneen, joten sain varmasti musiikista enemmän irti kuin jos olisin vain seuraillut lavan tapahtumia tai jos olisin yrittänyt samalla lukea sinänsä hyvin toimitettua ja selkeää librettoa joka tuli ohjelman mukana. Tekstitystä ei tarvittu, solistien ääntäminen oli selkeää ja sali toisti sen hyvin..Leveä hymy

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.08 | 11:21

No juu, minä kuulun sarjaan "paahdettu matkoilla". Ensin omalla/kaverin autolla Kouvolassa ja nyt viimeeksi OnniBussilla Kuopiossa. Molemmat oli mukavia matkoja

08.04 | 18:10

☺♥

08.04 | 09:36

Heippa Portugalista! Sinulla näkyy olevan ns. keskipitkän tähtäimen suunnitelma koska lippuja varattuna reilun vuoden päähän. Vointeja kevään odotteluun.

23.03 | 19:23

Jäikö sinulta jotain huomaamatta?