Tapahtumia tai sitten ei

Joulukuun kalenterilintu 2016

 

    

Jouluaaton aamu alkoi rajulla vesisademyrskyllä, Wanha Rouva ehti jo kantamaan huolta Laivaston Soittokunnasta, jonka perinteinen joulurauhanjulistussoittokeikka (5 sanaaSilmänisku) oli alkamassa muutaman tunnin kuluttua, mutta kas, sade taukosi. Ja kymmenet tuhannet uskolliset, Vanhalle Suurtorille Brinkkalan parvekkeen seutuville kiirehtineet kuulijat muuttivat vanhan Turun sydämen taas tummankirjavaksi yleisömereksi. http://areena.yle.fi/1-3854950

 

Kuva

 

On muutamia asioita, joiden vuoksi rakastan Turkua, edelleenkin, esimerkiksi Aurajoki ja jokirannat, kaupungin seitsemän kukkulaa (Samppalinna, Vartiovuori jne), Vanhan Suurtorin alue ja Dom ympäristöineen, Domin Ekumeeniset joulut. Ja terveyskeskus HyväMäntymäki2 sekä HyväTurunmaan sairaalan laboratorio!

 

Wanhan Rouvan tärkein jouluinen tv-ohjelma on http://areena.yle.fi/1-3259929#autoplay=true, Ekumeeninen joulu Turun tuomiokirkosta, vaikuttavuudessaan vähintäinkin  joulurauhan julistuksen vertainen, ja jos voi olla itse paikalla rauhallisen juhlavassa Domissamme, rauha, toivo, hartaus, ikävä ympäröivät tavalla joka - niin, se vain pitää kokea jotta sen täysin ymmärtäisi. Olen muutaman kerran ollut mukana, useimmin kuitenkin olen kyynelehtinyt tv-ruudun äärellä. Puhdistava kokemus, musiikki, tutut joululaulut, tunnelma, lopussa yhteislaulu. Ne vain avaavat solmut.

 

Perinteisesti Ekumeenisessa joulussa mukana on Turun kaupunginorkesterin muusikoita ja perinteisesti taas tänäkin jouluna oli kapellimestarina Pertti Pekkanen, rauhallinen, melkein kuin orkesterin oikea isähahmo. Laulusolisteina olemme saaneet nauttia Suomen parhaimpia laulajia, on ollut Salmisen Mattia, Paasikiven Lilliä, Uusitalon Juhaa, Freundin Piaa jne, kuka kaikkia muistaakaan, ja nyt, tänä vuonna joululauluja helkytti ihana Camilla Nylund, loistava, loistava tulkitsija. Tyylikkäästi hänen osuutensa alkoi ruotsinkielisellä Nu tändas tusen juleljus, onhan Turku/Åbo virallisesti kaksikielinen kaupunki ja Ms. Nylundin äidinkieli on ruotsi, niin tai näin, hyvä aloitus.

 

Adamin Oi jouluyö soi Camillan, kuoron ja orkesterin kertomana niin kuin ei koskaan ennen. Kuunnelkaa vaikka!Vau Tänä jouluna kuorona oli Luminos, Wanhalle Rouvalle uusi kuulotuttavuus (siis kuulo-), voin suositella, ja tässä linkki jossa kuorosta kerrotaan enemmän http://www.sulasol.fi/lehti/arkisto/1-14/luminos-hymyilee-silmilla-ja-huulilla/.

 

Tilaisuus alkoi arkkipiispa Kari Mäkisen avaamalla jouluevankeliumilla ja päättyi arkkipiispan välittämään siunaukseen. Hänen rauhallinen olemuksensa tukee hänen välittämäänsä sanomaa täydellisesti. Mukana Ekumeenissa joulussa on aina myös Suomessa toimivien kirkkokuntien edustajien tuomat rauhanvetoomukset.

 

Tämän vuoden virallisen (?) joulutervehdyksen toi presidentti Tarja Halonen ja hänen esinelahjansa Turulle oli, vuonna 2010 Israelissa valtiovierailulla Jerusalemin kristillisen seurakunnan hänelle lahjoittama jouluseimi (hopeaa?). Pieni, kaunis veistos. Tämäkin on jo perinteinen tapa, vierailevan tervehdyksen tuoja lahjoittaa Domiin jonkin henkilökohtaisen esineen joka liittyy aiheeseen, tavalla tai toisella.

 

Päätöslaulu, se yhteinen, oli sleesialalainen kansanlaulu Maa on niin kaunis.

- Niin, meillä onnekkailla se on kaunis.