Tapahtumia tai sitten ei

Mitä tarkoittaa sana ”ystäväyhdistys”? 

 

Lainaus RSO:n sivuilta: ”Ystäväyhdistys tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden syventää RSO:n muusikoiden ja orkesterin kuulijakunnan välistä suhdetta. Erityisen innoissani olen suunnitelmasta, että yhdistyksestä tulee valtakunnallinen. On tärkeää, että RSO:lla on läheinen kontakti yleisöönsä kaikkialla Suomessa. Odotan innolla yhteistyötä!”

 

X- ystävien ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin erikoislääkäri XX paikkakunnalta XXX.

” - - -  pitkäaikaisena kausikorttilaisena ja kuuntelijana on innostavaa lähteä kehittämään toimintamuotoja ystäväyhdistykselle”, uusi puheenjohtaja toteaa.

 

 

Nyt eletään marraskuun alkua 2016. Yhdistys on perustettu 11.8.2015. Jäsenmäärä on  kuulemma jo yli 500. Wanha Rouva oli eilen eka kertaa mukana jäsentilaisuudessa kun aika, paikka ja edulliset bussiliput sattuivat hyvin yhteen, olin siis katsomassa, millainen on uusimman yhdistykseni jäsenilta ja keitä me oikein olemme.

 

Paikka oli sopiva: M-talon ravintola. Viikonpäivä oli vähän huono kun maanantaina ei Kiasma tai muutkaan taidemuseot olleet auki.. Tyhjällä odotusajalla ennen tilaisuutta ehdin kuitenkin tutustua Kampin kauppakeskukseen sen ylintä kerrosta myöten, siellä komeilikin eräs sukulaiskauppa (?), seinässä luki isoin kirjaimin AUKIA. Liikkeen perustaja Seinäjoella oli äitini serkku, ja oletan, että ainakin joku pikkuserkkuni jatkaa firman toimintaa. En tiedä.

 

Jäseniltakutsussa mainittiin, että M-talon ravintolaan mahtuu 150 ihmistä. Meitä tuli 160. Kutsussa oli pyydetty myös ilmoittamaan, osallistuuko illalliseen (iltapalaan?) hintaan 24€ (juomat päälle). Wanha Rouva kuittasi tulevansa,  mutta ei haluavansa syödä.

 

Saapuessani hyvissä ajoin, n. ½ tuntia ennen alkua, porukkaa rupesi kömpimään paikalle. VANHOJA KAIKKI! Luultavasti siis Helsingistä ja ainakin lähiympäristöstä suurin osa. Muutama keski-ikäinen. Ei yhtäkään nuorta – muuta kuin ohjelmansuorittajat, 19-vuotias pianisti ja pari nuorehkoa muusikkoa. ”Varattu”-lapuilla koristellussa pöydässä istui ilmeisesti yhdistyksen toimijoita ja orkesterin virkailijioita ☺ kuten intendentti (jota yhdistys sivuillaan ja pj – vai tiedottajako se oli? - illan esittelyssä tituleerasi yli-intendentiksi..). Siinä pöydässä istui myös kohtalaisen uupuneelta vaikuttanut, (lähes?) suoraan lentokentältä USA:sta saapunut ylikapellimestari.

 

Siis sellaisia ”me” olimme. Joukkoa, jota ei alkujuonnossa esitelty edes mainitsemalla mistä päin Suomea tilaisuuteen oli ilmoittauduttu, puhumattakaan nimistä. No joo, ennen eilistä oli ollut viime talvena muistaakseni jo yksi jäsenilta, johon syystä tai toisesta Wanha Rouva ei ollut osallistunut. Oli ollut ja tulee olemaan matkoja, niitä tämäkin pumppu tuntuu pitävän lähes pääasiana, joten Wanha Rouva pienellä eläkkeellään ei tule enempää osallistumaan eikä siis taida saada tästä yhdistyksestä yhtään mitään henkilökohtaista iloa mitä en jo nyt, omin neuvoin, pysty saamaan.Surullinen

 

Aika näyttää, ehkä maksan vielä seuraavan jäsenmaksun, täytyyhän innokkaille kannattajille ja puuhastelijoille antaa mahdollisuus. Mahdollisuus myös konkretisoida yleviä tavoitteita kuten ”syventää RSO:n muusikoiden ja orkesterin kuulijakunnan välistä suhdetta”Hymyilevä ?

 

Suhteen vakavana valtakunnallisena esteenä saattaa olla, että Yle on supistamassa Teeman konserttitarjontaaVihainen, RSO:n liveillat ovat jo ainakin keväältä 2017 poistuneet kokonaanVihainen ja kun konsertit ovat aina loppuunmyytyjä, miten ihmeessä tämäkään porukka voi toimia valtakunnallisena kun ei pääse paikan päälle konserttiin, sali on täynnä??? Ja varsinkaan jos yhdessä tehdyt matkat menevät ties minne, ulkomaille ja pikku paikkakunnille joissa nämä elitistiset yhdistysläiset valtaavat pienistä saleista paikkoja niiden kohdepaikkakuntien kuulijoilta?

 

Minusta tässä ollaan menossa törkeästi vinoon.. Ulkomaisille konserttimatkoille kehotan kaikkia liittymään esimerkiksi Suomen Wagner-Seuraan tai käyttämään erilaisten matkatoimistojen konserttimatkoja! Poikkeus tietenkin RSO:n omat kiertueet. Niille on mielekästä tarjota osallistumismahdollisuutta.

 

Tuo televisionnin poistuminen on asia, josta yhdistys saisi olla äänekkäästi painostamassa Ylen hallintoa!Järkyttynyt Valtakunnallinen yhdistys kun ollaan. - Lupaan kantaa oman korteni kekoon kunhan muutama yksityinen tilanne selkiytyy. Katsotaan muutenkin, miltä tuntuu seuraavan vuosikokouksen aikoihin..

 

Olisi mielenkiintoista tietää, mikä/kuka/ketkä olivat päävastuussa eilisillan kokonaisuudesta joka oli lievästi sanoen sekava ja osin epäonnistunut. Eikö keskinäinen vuorovaikutus ja tiedottaminen toimi? Yhdistyksen sivuilla on kyllä ihan hyviä asioita sisältävä toimintasuunnitelma http://rsonystavat.fi/yhdistys/toimintasuunnitelma-2016/ -  joka näyttää olevan osin myös toimintakertomus..☺

 

Alkusekoilujen jälkeen illan pianisti Ossi Tanner soitti hienosti, mutta teos oli ravintolatilaan ehkä turhan suurivolyyminen. Mukana olleita orkesterin muusikoita haastateltiin, kyseltiin mm. mitä tekee soolokäyrätorvensoittaja ja montako soolosellistiä orkesterissa on ja sitä rataa. (RSO:n vekkosivut valaisevat kyllä hyvin osaa vastauksista☺). Jukka Harju (käyrätorvi) kertoi soolosoittajan työstä ja myös kokemuksestaan, kun soittokunto pettää ja mitä sitten voi tehdä. Kiinnostavaa oli myös kuulla, että lempisoolosellistini Tuomas Lehto oli saanut käyttöönsä uuden vanhan sellon. Ja sitä historiaa, miten soitin oli päätynyt RSO:lle, selostivat sikin sokin sekä haastattelija, sellisti Tuomas, kapellimestari Hannu että – oliko lavalla siinä vaiheessa myös intendentti, vai huuteliko tarkennuksia pöydästä, en muista.