Tapahtumia tai sitten ei

Ensiksi näet ja kuulet elokuvateatterissa (jossa saattaa olla joitakin häiriötekijöitäSilmänisku) vaativasta oopperasta loistavan esityksen kaukaa maailmalta ja sitten, muutaman kuukauden kuluttua, saat kokea lähes saman esityksen omassa oopperassasi! Oopperasalissa jokainen keskittyy intensiivisesti seuraamaan musiikkia joka imaisee sinut nerokkaisiin pyörteisiin, ja näyttämön laulajia jotka elävät draamaa siinä sinun edessäsi, melkein käsin koskeltavalla etäisyydellä, ja koko pakettia pitää hyppysissään sama taituri kuin aikaisemmmin siellä maailman toisella laidalla, New Yorkin Metropolitan-oopperassa.

 

 

Tällainen järjestys takasi Wanhalle Rouvalle kesäkuukausien masentavan tyhjyyden jälkeen huumaavan maanantai-illan Suomen Kansallisoopperassa. Jos muut tämän loppuviikon tapahtuma(muutokse)t olisivat olleet tiedossani silloin kun Elektran lipunmyynti aloitettiin, olisin konkurssin uhallakin ostanut vielä toisen lipun, itselleni nimipäivälahjaksi, sillä tämä ooppera antaa niin paljon niin nopeassa tahdissa (kokonaiskesto alle 2 h, ei väliaikaa) elämyksiä, että uusinta olisi ollut tervetullut ajatusten, tunteiden, huomioiden selvittelemiseksi. Siis jos.

 

 

Richard Strauss: Elektra.  https://www.youtube.com/watch?v=jq1qfG0r4LE&list=RDjq1qfG0r4LE#t=32, vain tuon yhden – vanhan – Elektra-elokuvan löysin köyhännaisen aarreaitasta, YouTubesta. Mutta kun tämä nyt nähty tuotanto on tai tulee DVD:nä, se tulee löytymään myös Wanhan Rouvan hyllystä. Cool Patrice Chéreaun ohjaus poikkesi edukseen tuosta youtube-versiosta, ja Esa-Pekka, joka on tämän tuotannon kapellimestari, varmaan toteutti aika tarkkaan alkuperäistä Chéreaun näkemystä, tai siis toivottavasti/luultavasti uudelleenohjauksessa on otettu huomioon myös kapellimestarin näkemykset.. http://oopperabaletti.fi/kulisseissa/esa-pekka-salonen-puhuu-elektrasta/

 

 Esa-Pekka singahtaa solistien keskelle kiiteltyään loistavaa orkesteria.