Tapahtumia tai sitten ei

En harrasta tietoista mainontaa blogissani, mutta..

.. nyt kehotan kaikkia henkisen kulttuurin (ja myös kädentaitojen kouluopetuksen) ystäviä ostamaan uusimman SK:n, lukemaan sen kansijutun tarkkaan, ottamaan talteen ja miettimään sitä seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Urheilun dopingista ja väkivaltaisuudesta puhutaan ja kirjoitetaan sivukaupalla, korkeakouluissa ihmetellään opiskelemaan pyrkivien heikentyvää tiedon ja taidon tasoa esim. juuri matematiikassa, kielellisessä ilmaisussa jne. Onko tässä jotakin ristiriitaa? kysyy Blondi..Hämmentynyt

Tässä SK:n pitkästä kirjoituksesta muutama osalainaus, kaikenlaiset korostukset minun:

 

HyväSUOMEN KUVALEHTI 11Hyvä,  15.3.2013  
”Urheilupuolue. Joka kolmannella kansanedustajalla on urheilutausta. Keiden asiaa he ajavat?”


- - - Eduskuntavaaleissa on yleensä mennyt läpi myös muutama entinen huippu-urheilija paljolti sen takia, että nimi on ollut valmiiksi tunnettu. ”Joillekin äänestäjille liikunta ja urheilu on yksi valintaperuste muiden joukossa, mutta pienelle joukolle se on ihan pääjuttu”, Tuija Brax arvioi.
- - -
”Tämä tehtävä on sellainen, että vaikka on kuinka tiukka sidos omaan viitekehykseen tai lähtökohtaan, on kuitenkin oltava kaikkien tärkeiden asioiden edustaja”, Uotila selittää. Poliitikkojen urheilusympatioilla on kuitenkin ollut merkitystä esimerkiksi hallitusneuvotteluissa.

VihainenMuutos on tapahtunut parissa vuosikymmenessä. Vielä Esko Ahon (kesk) porvarihallituksen (1991–1995) ohjelmassa liikunnasta oli vain lyhyt maininta, jossa luvattiin ympäripyöreästi tukea ”vapaaehtoista kansalais- ja seuratoimintaa”. Siitä lähtien liikuntaa koskeva osuus on koko ajan pidentynyt, ja ohjelmiin on otettu uusia asioita, kuten terveyden edistäminen ja Matti Vanhasen (kesk) aikana jopa kansainvälisen urheilumenestyksen tavoittelu.

 

(WRR: Huonosti kävi, joko mömmöt tulivat kuvioihin silloin?)

Nykyisessä hallitusohjelmassa liikuntapolitiikasta on ensimmäistä kertaa oma kokonainen alalukunsa, jossa luvataan muun muassa uudistaa liikuntalaki, kehittää seuratoimintaa ja turvata ”eettisesti kestävän, yhdenvertaisen ja moniarvoisen” huippu-urheilun toimintaedellytykset. Kovan lobbauksen jälkeen ohjelmaan saatiin mahtumaan myös Olympiastadionin parisataa miljoonaa euroa maksava peruskorjaus.

Kari Uotila osallistui hallitusneuvotteluihin Vasemmistoliiton edustajana. Hänen mukaansa liikuntaa koskevien mainintojen lisääntyminen johtuu osaksi siitä, että hallitusohjelmista on muutenkin tullut paksumpia ja tarkempia. Mutta se ei ole ainoa syy. ”Liikunnasta ja urheilusta huolta kantavat tahot toimivat samalla tavalla kuin elinkeinoelämän ja muidenkin lobbarit. Liikuntaväki ei ehkä ollut ihan Säätytalon sisällä, mutta joka tapauksessa puhelimen ja sähköpostin päässä vaikuttamassa siihen, että muotoiluista saatiin niin hyviä kuin mitä niistä tuli.”

 

(WRR: Missä kulttuurin lobbarit???)Surullinen

Etäyhteys neuvotteluihin riitti, sillä Uotila ja muut urheiluväen tuntemat kansanedustajat huolehtivat, että viesti meni eteenpäin puolueille ja hallituksen koulutus-, tiede- ja kulttuuripolitiikkaa käsitelleeseen työryhmään.
SLU:n erityisasiantuntija Laura Andersson laati kesäkuussa 2011 muistion, jossa hän vertasi liikuntaväen ennen vaaleja asettamia tavoitteita hallitusohjelman lopulliseen versioon.

Muistion mukaan Säätytalolla hyväksytyssä paperissa oli ainakin kaksitoista kohtaa, jotka vastasivat lähes yksi yhteen SLU:n puoli vuotta aikaisemmin laatimaa toivomuslistaa.  Järjestön vuosikertomuksessa sama asia muotoiltiin niin, että ”SLU-yhteisön liikunnan ja urheilun eduskuntavaalitavoitteet saatiin valtaosin kirjatuiksi” hallituksen ohjelmaan.

Urheilun asioiden ajaminen ei ole jäänyt vain hallitusohjelmien ylimalkaisten lupausten varaan.  Myös urheilun määrärahat ovat lisääntyneet johdonmukaisesti koko 2000-luvun.

Yleisradion uutispäällikön Timo Huovisen äskettäin kokoamasta aineistosta käy ilmi, että opetus- ja kulttuuriministeriö käytti huippu-urheilun tukemiseen 2004 yhteensä 6,3 miljoonaa euroa. Vuonna 2008 summa oli selvityksen mukaan noussut 8,9 miljoonaan, ja 2012 rahaa paloi jo runsaat 15 miljoonaa.
Huippu-urheilun rahat kasvoivat siis kahdeksassa vuodessa selvästi nopeammin kuin valtion koko budjetti.Vihainen
- - -
Yksi tiukimmista paikoista oli, kun Sauli Niinistö (kok) halusi lohkaista valtiovarainministerinä kirjastoille isomman osan veikkausvoittovaroista.­
”Urheilutaustaisten kansanedustajien verkosto oli aivan keskeinen toimija siinä, että Veikkauksen rahat säästettiin alkuperäisille edunsaajille niin hyvin kuin ne on nyt säästetty”, Tuija Brax muistelee.

Myöhemmätkin hallitukset ovat yrittäneet muuttaa jakosuhteita urheilun tappioksi. Yksi tällainen kiista johti vuonna 2007 aloitteeseen, jossa kolme Sdp:n urheilukansanedustajaa, Matti Saarinen, Maarit Feldt-Ranta ja TUL:n puheenjohtaja Sirpa Paatero, vaati liikunnalle korvaukseksi ylimääräistä viittä miljoonaa. Sillä kertaa niitä ei herunut. ”Viimeisimmissä budjeteissa on valitettavasti aina huomannut, ettei kaikkia veikkausvoittovaroja kohdenneta ihan puhdasoppisesti”, Leena Harkimo valittaa.

JärkyttynytUutena ajatuksena eduskunnassa on nostettu esiin urheilusponsoroinnin verovapaus. Timo Heinonen (kok) ehdotti jokin aika sitten, että yritysten ja yksityisten urheilulle tekemät lahjoitukset saisi vastedes vähentää verotuksessa.
Heinonen markkinoi ideaansa ”erinomaisena keinona vahvistaa urheilumme rahoitusperustaa ilman julkisten voimavarojen lisäämistä”. Häveliäästi hän jätti kertomatta, kuinka paljon verotuloja valtiolta jäisi samalla saamatta.Vihainen

Julkista rahaa kanavoituu urheilulle luonnollisesti myös kuntien kautta. Esimerkiksi jääkiekkoväki on pitänyt itsestään selvänä, että koventuneen pelin vaatimat ”turvakaukalot” rahoitetaan yhteiskunnan varoin.  (WRR: turpiin vaan ja onnea!)

Urheilun kannalta tärkeimpiä paikkoja eduskunnassa ovat sivistysvaliokunta ja valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaosto. Toisen kautta kulkevat liikuntaa koskevat lait ja toisen kautta rahat.


Urheilupuolueella on molemmissa hyvä edustus. Sivistysvaliokuntaa johtava kokoomuksen Raija Vahasalo on myös Koululiikuntaliiton puheenjohtaja. Saman pöydän ympärillä istuvat lisäksi Harkimo, Uimaliiton puheenjohtaja Sanna Lauslahti (kok), kehonrakennuksen moninkertainen arvokisamitalisti Ritva ”Kike” Elomaa (ps) ja Suomen menestynein triathlonisti Pauli Kiuru (kok).

Sivistys- ja tiedejaostoa johtaa puolestaan Jyväskylän Toverien entinen puheenjohtaja Kauko Tuupainen (ps). Kokoomuksen edustajana sielläkin on Vahasalo. Muista jäsenistä Anneli Kiljusella (sd) on kokemusta SLU:n ja Salibandyliiton hallituksista, ja Matti Saarinen on TUL:n entinen varapuheenjohtaja.
Ei siis ole ihme, että urheilun tärkeys on viime aikoina hallinnut esimerkiksi suomalaista koulukeskustelua.

Vain muutama vaalikausi sitten, Paavo Lipposen (sd) ollessa pääministeri, hallituksen suurin kouluun liittynyt huoli koski nuorten matemaattis-luonnontieteellistä osaamista. Kataisen hallituksen ohjelmassa siitä ei puhuta mitään.Järkyttynyt Sen sijaan yhdeksi peruskoulun uudistustavoitteeksi on otettu liikunnan aseman vahvistaminen.

Uusi tuntijako vahvistettiin kesäkuussa 2012. Monien aineiden tuntimääristä syntyi kova poru, mutta liikuntatuntien lisääminen synnytti eduskunnassa enimmäkseen tyytyväistä hyminää. Kritiikkiä tuli lähinnä siitä, että yhden vuosiviikkotunnin lisäys oli toisten mielestä riittämätön.
- - -
”Kansalaisjärjestöjen asioiden edistäminen olisi varmasti mieluisa saavutus esitellä vaalikentillä”, Brax sanoo. ”Vaalien alla järjestöille ilmestyy aina hirveästi ystäviä.”
- - -
SK:n teksti: Tuomo Lappalainen. Hyvä

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.

Seija | Vastaa 19.03.2013 13.19

Ymmärrän liikunnan lisäämisen merkityksen, kun lapsetkaan eivät enää liiku, mutta samalla pitäisi huolehtia myös henkisistä arvoistaa kuten musiikkiharrastukset

virpi lemmetyinen | Vastaa 18.03.2013 23.27

Nuorison kunto on rapistunut, siitä koululiikunnan lisäyksen vaatimus. Vapaaehtoisesti ei porukka liiku nettiä kauemmaksi.Kultamitali-suomea yritetään rahalla.V

WRR 19.03.2013 09.55

... rahalla tai mömmöillä, pointti onkin epätasapainossa, että huomioidaan vain ruumiillinen kunto (?), kuunnellaanpa vaikka urheilijoiden puhetta...

Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.08 | 13:21

No juu, minä kuulun sarjaan "paahdettu matkoilla". Ensin omalla/kaverin autolla Kouvolassa ja nyt viimeeksi OnniBussilla Kuopiossa. Molemmat oli mukavia matkoja

...
08.04 | 20:10

☺♥

...
08.04 | 11:36

Heippa Portugalista! Sinulla näkyy olevan ns. keskipitkän tähtäimen suunnitelma koska lippuja varattuna reilun vuoden päähän. Vointeja kevään odotteluun.

...
23.03 | 20:23

Jäikö sinulta jotain huomaamatta?

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS