Tapahtumia tai sitten ei

Syntymäpäivillä perjantaina 25.1.2013

Wanhan Rouvan musiikkielämystarjottimella oli ruuhkaa. Tuskin olin jotenkuten toipunut TampFilh:n & Linnun MahleristaSydän kun jo vuorossa oli puolalaisen säveltäjän Witold Lutoslawskin 100-vuotissyntymäpäivät Musiikkitalossa. Konsertissa kiinnostava ohjelma ja loisteliaat ohjelman toteuttajat.

 

RSO:lla on mukava tapa näissä perjantai-illoissa tuoda ennen konserttia (ainakin mitä itse olen onnistunut olemaan mukana) lavalle illan teemaan liittyviä henkilöitä keskustelemaan, muistan mm. Esa-Pekka Salosen ja Kaija Saariahon keskustelut viime syksynä ja nyt ennen konserttia säveltäjä Magnus Lindberg ja illan kapellimestari Hannu Lintu vaihtoivat ajatuksia pääasiassa Lutoslawskista mutta myös Lindbergistä. Erittäin antoisa puolituntinen! Hymyilevä(Ei voi unohtaa myöskään Tampereen Kaipainen-Lintu –jutustelua. Siellä – jälleen kerran – tuli yleisön kesken esille vaatimus/toivomus, että Hannu Lintu on saatava tekemään radioon myös puheohjelmia!)

Sanoisin, että RSO-illan konsertti Lindberg-Lutoslawski-Salonen oli ilta jonka olisi pitänyt olla pakollinen kaikille jotka päästävät suustaan älyttömän lausahduksen ”en ymmärrä klassista musiikkia, varsinkaan modernia sellaista”! HeheFiksummatkin ihmiset kuin minä ovat toitottaneet jo kauan, että ei musiikkia tarvitsekaan YMMÄRTÄÄ, vain ottaa vastaan, antautua sille. Perjantaina Musiikkitalossa olisi ollut erittäin sopiva parituntinen esimerkki-ilta kaikille.

 

Wanhan Rouvan istumapaikka oli tällä kertaa melko edessä permannolla, siinä sai suoran (näkö-)kosketuksen orkesteriin, sen johtajaan, solisteihin – ai miten pianosolisti Peter Jablonskinkin sormet vipelsivät koskettimilla ja miten pienin mutta ilmeisen hyvin ajoitetuin liikahduksin kapellimestari näytti solistille tämän omat vuorot (?). Nyt kun kuuntelen esitystä Ylen Areenasta http://areena.yle.fi/tv/181290  kuulokuva kirkastuu entisestään. Viulusolisti Emma Vähälä tulkitsi näennäisen vaivattomasti Chain2:n http://areena.yle.fi/tv/1812910 ja tämä solisti oli nostettu framille orkesterin konserttimestarin pultista. Niin sitä pitää!

Konsertin avausnumero, Lindbergin Away http://areena.yle.fi/tv/1812653 , oli lyhyehkö (liian lyhyt! nimim. Kuulija riviltä P5) orkesterikappale jossa RSO:n uskomattoman taiturillinen sooloklarinetisti Christopher Sundqvist kiekautteli soolo-osuuksia Musiikkitalon ns. urkuparvelta, aika kaukaa orkesterin takaa. Teos oli jotenkin hyvällä tavalla (nimim. Maallikko!) tasapainoinen. Täytyypä hankkia Magnuksen klarinettikonsertto, kai se on levytetty?VauIllan rusina pullassa taisi olla kuitenkin Esa-Pekan Nyx  http://areena.yle.fi/tv/1812911 , ensi kertaa Suomessa. Wau mikä huuma! Taas kerran Wanha Rouva nautti siitä että sai olla mukana, elää ikään kuin musiikin sisässä, aistia ja tuntea ihan fyysisesti Nyxin eri vivahteet, erinomainen orkesteri, sen super-kapellimestari, myös orkesterin soittajat näyttivät/tuntuivat olevan 110% mukana muhkeassa menossa. Tästä jäi audiovisuaalinen mielikuva, audio tarkentuu ja vahvistuu kunhan saan Fugasta tilaamani oman levyn jossa Nyxin lisäksi on Esa-Pekan viulukonsertto. Olen kuunnellut paljon EP:n musiikkia, hankkinut levyhyllyynikin, tykkään siitäHyvä – niin kuin näytetään SoMessa jossa en ole..

Aahh.. niin paljon kosketti tämä syntymäpäiväjuhla Wanhaa Rouvaa että valokuvat jäivät ottamatta. Paluumatkalla virolaisittain murtava bussinkuljettaja teki hienon teon: äkkijarrutus pelasti tien yli kipittävän mustan minkin hengen!Hyvä

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.08 | 13:21

No juu, minä kuulun sarjaan "paahdettu matkoilla". Ensin omalla/kaverin autolla Kouvolassa ja nyt viimeeksi OnniBussilla Kuopiossa. Molemmat oli mukavia matkoja

...
08.04 | 20:10

☺♥

...
08.04 | 11:36

Heippa Portugalista! Sinulla näkyy olevan ns. keskipitkän tähtäimen suunnitelma koska lippuja varattuna reilun vuoden päähän. Vointeja kevään odotteluun.

...
23.03 | 20:23

Jäikö sinulta jotain huomaamatta?

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS