Tapahtumia tai sitten ei

Missä aurinko viipyy vaikka uusi vuosi on alkanut?

Kun ei sada, on pouta. Kun on pouta, ei pitäisi olla pilviä. Ainakaan paljon. Vai? Mutta kun kuitenkin on, siis pilviä, hyvä, ettei kuutamo näy (täysikuu viikko sitten), huono, että Wanhan Rouvan vähäinenkin aktiviteetti kääntyy super-laiskuudeksiHämmentynyt. Toisaalta, kun remppamiehet ovat viikonloppuvapaalla ja talossa asuvat, juhlia harrastavat opiskelijat ovat joko lomalla tai muuttaneet pois, hiljaisuus on ihanaaHymyilevä. Oli sitten aurinkoa tai ei. Voi esimerkiksi tulla koneelle naputtelemaan, samalla kuivattelemaan kynsilakkaa ja kuuntelemaan valittuja paloja laulumusiikkia.

Kuuntelen siis Areenasta Lappeenrannan laulukilpailujen välierä-äänitteitä, katsonkin välillä. Parhaillaan on vuorossa pikkupoikamainen ja NUORI tenori Jere Martikainen, hänen esityksensä Schubertin liedistä Der Neugierige oli varsinainen performanssi! Saapa nähdä, viekö tiensä oopperalavoille ja millaisia rooleja siellä esittämään. Tunnen Kansallisoopperasta tenorin jonka manttelinperijäksi Martikaisen voisin kuvitella noin 20 vuoden kuluttua. Onneksi en ole mikään musiikin ammattilainen enkä varsinkaan laulumusiikista tiedä yhtään mitään! Vain joko tykkäänHyvä tai en tykkääHuono. Erästä bassolaulajaa rakastanSydän ja maailmanlaajuiseen lemmikkikaartiini kuuluu myös pari tenoria ja ehkä yksi tai kaksi baritonia, mutta kuitenkin. Tästä nuorukaisesta voisi hyvin tulla lemmikkini ellei ovella odottava menestys vie häntä liiallisen liioittelun ja ulkokohtaisten eleiden tielle..

Seuraavaksi valitsin kuunneltavakseni edellisen vastakohdan, muhkean basson, Matti Turusen. Ihana Toivo Kuulan Syystunnelma.. kouraisee syvältä pohojalaasta syräntä. Tämä aikuinen laulaja jotenkin miellyttää Wanhaa Rouvaa, sekä ulkoisesti että äänellisesti. Äänessä on nyt tosin hiukan flunssan makua mutta tässä on kuningasbasson ryhtiä ja hahmoa! Eipä turhaan rakas bassolaulajani valinnut tätä laulajaa yhdeksi säätiönsä harjoittelijaksi Kansallisoopperaan muutama vuosi sittenHyvä. Valitettavasti Kansallisoopperan kiinnitykset taitavat nykyään olla kiven alla, mutta jos minulta kysytään, voisivat vaihtaa yhden kiinnityksellä olevan baritonin tähän bassoon.. Kysyisivätköhän? Lähetänkö sähköpostia?Hehe

Parhaillaan ohjelmaansa esittää baritoni Joonas Asikainen. Kovin on näillä laulajilla musikaalisia sukunimiä, Turunen-nimen takana on kokonainen sukupolvien rivi (en kyllä tiedä, ovatko sukua tälle Turuselle!) ja tuttavapiirissäni on joku muukin musiikki-Asikainen. Tämän Asikaisen laulu soljuu ihanan pyöreästi ja hyväillen, eleettömästi mutta ilmeikkäästi, kiinteästiSuukko. Voisin kyllä uskoa että tuosta hahmosta irtoaisi tymäkkääkin uhoa ja käskytystä – tarvittaessa. Tämän Asikaisen haluaisin oopperalavalle – ja myös liedkonserttiin! Hän osasi myös käyttäytyä: kiitti lämpimästi pianistiansa jo lavalla.

Nyt olen – vähän sattumanvaraisesti - kuunnellut mieslaulajia yhden kutakin fakkia. Naislaulajia ei tänään jaksa..

Huominen, loppiainen, on musiikkia täynnä noin 120%, Teemalla on loppiaisena Musiikin päivä.  Aamun avaus tapahtuu Wagnerin HymyileväTristan ja Isolde –oopperan elokuisen Juhlaviikkojen elämyksen tallenteella, esitys alkaa klo 10.00, päättyy ohjelmatietojen mukaan 14.30. Aaaaahh..

 

Lainaus Teema-kanavan nettisivuilta:   4 tunnin 26 minuutin ohjelma näyttää kolminäytöksisen oopperaesityksen sekä väliaikatunnelmia esiintyjien, yleisön ja Wagner-asiantuntijoiden kanssa. Haastatteluissa ovat Esa-Pekka Salonen, Peter Sellars, Bill Viola, Ben Heppner, Violeta Urmana, Matti Salminen ja Eero Tarasti.
Televisiototeutus tuo taiteilijat ja heidän draamallisen tulkintansa lähelle heidän esiintyessä eri puolilta salia. Videoteos näyttäytyy sekä esitystä tukevana visuaalisena elementtinä että itsenäisenä elokuvallisena tarinana, mikä näkyy televisiossa vahvana.

Peter Sellarsin ohjaama maailmanluokan solistien eläytyvä ja tilaan asettuva esiintyminen on kerronnan perusta, joka jo sinänsä kantaa televisiokuvakerronnassa. Myös Radion sinfoniaorkesterin ja kapellimestari Esa-Pekka Salosen aktiivinen läsnäolo lisää inhimillistä intensiteettiä. Videoteos tarjoaa täydentävän ja itsenäisen kerronnan tason kehittyen kussakin kolmessa näytöksessä.

Pienen hengähdystauon jälkeen alkaa samalla kanavalla Lappeenrannan loppukilpailu, tulokset julkistetaan illan pimetessä.

Wanhalla Rouvalla ei siis mitään muuta ohjelmaa loppiaisena.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.

Virpi Lemmetyinen | Vastaa 05.01.2013 21.15

Tietäjien päiväsi täyttyy hienosti. meillä 10-vuotisjuhlissa(Kaisa). Korkeakulttuurista siis puhutaan pienin kirjaimin. aikansa kuttai...Jatkan e-mailissa! virp

Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.08 | 13:21

No juu, minä kuulun sarjaan "paahdettu matkoilla". Ensin omalla/kaverin autolla Kouvolassa ja nyt viimeeksi OnniBussilla Kuopiossa. Molemmat oli mukavia matkoja

...
08.04 | 20:10

☺♥

...
08.04 | 11:36

Heippa Portugalista! Sinulla näkyy olevan ns. keskipitkän tähtäimen suunnitelma koska lippuja varattuna reilun vuoden päähän. Vointeja kevään odotteluun.

...
23.03 | 20:23

Jäikö sinulta jotain huomaamatta?

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS