Tapahtumia tai sitten ei

Joululauluja ja vappukonsertteja

Turussa joulu on ohi vasta Nuutinpäivänä, tänä vuonna se on perjantaina 13.1. Silloin Valtakunnan Virallinen Kuusi ja sen valot sammutetaan Domin edustalla. Siis vielä voi hyvillä mielin soittaa joulumusiikkia! Olen kuin huomaamatta ajautunut joululaululevyjen keräilijäksi, tämänhetkinen saldo on 17 CD:tä, uusimmat 2 tältä joululta: Anne Sofie von Otterin "Home for Christmas" ja Juha Kuivasen johtaman Polyteknikkojen Kuoron & Matti Salmisen "Joulu on meillä". Matin joululauluja hyllyssäni on ennestäänkin jo muutama, vanhin vuonna 1983 Turun tuomiokirkossa Herr Domorganist Alikosken kanssa äänitetty "Taas kaikki kauniit muistot...".

 

Naislaulajien levyjä on vain kaksi, joista von Otter on toinen, sitä toista en soittanut tänäkään jouluna. On mm. vaskisoittoa parillakin levyllä, svenska juleklockor, tenorilaulua yksittäin ja kolmittain, Elvistä (baritoni?), suomalaisia kuoroja, amerikkalaista White Christmas -ilottelua, "Pohojammaan Juhan"  bassobaritonilaulua TFO:n kanssa ja Thomas Hampsonin 10 vuotta sitten äänittämä lempikokoelmani. Pavarotti laulaa sen kuuluisan Adamin joululaulun - mutta myös Hampson!

 

Tämä PK:n ja Salmisen Matin levy on ilmavan ihana, miten ihmeessä en ole sitä aikaisemmin hankkinut? Varsinkin, kun muistan runsaan vuoden takaisen Tapiola Sinfoniettan Kullervo-esityksen, jossa Hannu Linnun johtama orkesteri ja PK ja Hynninen ja Rusanen-Kartano upottivat salintäyden yleisön Sibeliuksen järisyttävään musiikkiin (pulssi nousee vieläkin sitä ajatellessani!). OK, en tiennyt tästä levystä aikaisemmin.

 

Kun nykyään YleRadio Ykkönenkin on mennyt mainosradioksi puffatessaan jokaisessa mahdollisessa ja mahdottomassa välissä tulevia ohjelmiaan (emmekö osaa lukea joka lehdessä olevia ohjelmalistoja tai hakea netistä?), on vapauttavaa soittaa omia joululauluja ilman ohjelmamainoksia.

 

Kulttuuripääkaupunkivuosi saatiin päätökseen, uusia kujeita toivotaan niin Turkuun kuin muuallekin. Luntakin tuli ja pakkasta, onko nyt hyvä? Meikäläiselle se tiesi kaksien uusien talvikenkien hankkimista, suomalaisia, nahkaa - mutta ensi kriteeri niitä valitessa oli pohjien sormeilu, onko tarpeeksi uraa ja onko se pehmeätä.  Hoppas det bästa, fruktas det värsta, kammoan katujen liukkautta. 

 

Neljän kuukauden kuluttua on jo vappu! Silloin suunnataan Musiikkitaloon iloittelemaan HKO:n ja Matti Salmisen kanssa. Tai ainakin minä suuntaan matkani sinne. Ja tuhannet muutkin, tiedän. Kaksi loppuunmyytyä konserttia taas kerran. -  Niin, miten ihmeessä 130-vuotias HKO vielä käyttääkin nimeä Helsingin Kaupunginorkesteri? Ylväästi. Eikö se nyt ole turhan tavallinen - vaikka ulkomaankiertueilla soitinkoteloissa lukeekin Helsinki Philharmonic Orchestra.  Sanotaanhan sitä että "ei nimi miestä pahenna jos ei mies nimeä", ajattelisin että tuolla nimellä kaupunkilaiset sitoutetaan omaan orkesteriinsa. Vaan mistä minä tiedän... 

 

Kevään ohjelmat eri orkestereissa näyttävät aika mielenkiintoisilta, omiin valintoihini vaikuttaa ensisijaisesti kapellimestarin ja ohjelman yhdistelmä, joskus solistikin. Mutta yleensä jos nuo kaksi ensimmäistä miellyttävät, se solistinumerokin kelpaa...

Hehe

Ai niin, taisin tuskailla että miten turkulainen orkesterikuulijakansa hoksaa että TFO:n kausi alkaa. Aivan turhaan tuskailin! Unohdin, että täällä on nyt alkanut/alkamassa Uusi Aika - och samma på svenska...  Kokosivun juttuja, ensimmäisen konsertin kritiikkiinkin oli saatu iso valokuva.

Mielenkiintoista oli lukea myös rivien välit kirjoituksesta "Segerstamin siivin uuteen musiikkitaloon"Silmäniskutoki se tiedetään että Leif on multimegasupermonitaitoinen ja että hänen vanhin poikansa on koulutettu lentäjä, mutta että siivet... WAU!

 

 

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.08 | 13:21

No juu, minä kuulun sarjaan "paahdettu matkoilla". Ensin omalla/kaverin autolla Kouvolassa ja nyt viimeeksi OnniBussilla Kuopiossa. Molemmat oli mukavia matkoja

...
08.04 | 20:10

☺♥

...
08.04 | 11:36

Heippa Portugalista! Sinulla näkyy olevan ns. keskipitkän tähtäimen suunnitelma koska lippuja varattuna reilun vuoden päähän. Vointeja kevään odotteluun.

...
23.03 | 20:23

Jäikö sinulta jotain huomaamatta?

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS