Tapahtumia tai sitten ei

Sataako, paistaako, mihin aika kuluu?

On aamupäivä. Aurinko paistaa. Pihan keinut ja puiden oksat eivät liiku, on tyyntä. Harakat kisailevat pihassa ja puissa. Missähän meidän talon kotiorava on? Yö on ollut ilmeisen kylmä ja vielä tuulinenkin, sen puhalluksen kuuli.  Miksi valitsen aina sen tuulisen päivän, kun lähden kaupungille ns. asioita hoitelemaan? Eilenkin olin mennä tuulen mukana vaikka en "höyhensarjalainen" olekaan. Ajoin kyllä kasseineni yhden kerran Domin ohi bussilla  ja totesin, että Suomen Virallinen Joulukuusi sädehti hyvässä loistossa. Helsingissä kävi köpelösti, Senaatintorin kuusi katketa pätkähti jo toisen kerran.

 

Säätila onkin presidentinvaalien ja euromaiden tilanteen ohella talven puhutuimpia puheenaiheita, niistä on jokaisella mielipiteitä. Mainoksista moittimani Hesarin oivaltava piirtäjä Karlsson osui taas tänään asian ytimeen: kaksi miestä ponnistelee myrskyssä postilaatikoilla, toisella sateensuoja nurinniskoin ja kuplassa oleva uutissitaatti kertoo miten sähkökatkot häiritsevät vedenjakelua, toinen ukoista manaa "On tämäkin kun ei tule vettä". Kuva on niin puhuva että nauramaan pisti, vaikka tositilanteessa ei kyllä naurattaisi. Tässä talossa olemme päässeet vähällä, vettä ja sähköä tulee, lämpöä on kyllä hiukan karannut jonnekin mutta ei silti palella.

 

Hesarissa oli tänään - paitsi vähemmän mainoksia - myös kokosivun juttu tai oikeastaan piirroskuvasarja, otsikko "Mihin aika kului?"  Siinä vertaillaan työssäkäyvien ihmisten ajankäytön muuttumista kymmenessä vuodessa. No, minä en ole enää työelämässä, mutta ei siitä niin pitkä aika vielä ole etteikö asia kiinnostaisi.

 

Eniten oli lisääntynyt tietokoneen käyttö! (Kas kummaa...) Lukuun ei ole sisällytetty työtä, opiskelua eikä asiointia, kuten nettiostoksia.  Muita, joissa ajankäyttö oli lisääntynyt, olivat mm. nukkuminen (24 h lisäystä), samoin ruokailu, lastenhoito (+31 h) ja peseytyminen, pukeutuminen (+30 h). Ansiotyöhön käytetty aika oli kymmenessä vuodessa vähentynyt 201 tuntia. Ikävä kyllä, myös lukemiseen käytetyn ajan vähentyminen oli kärkisijoilla (-195 h). Apua! Mutta eniten oli vähentynyt television katselu, 669 tuntia. Eikä ihme! Kun lukee lehden välissä viikottain tulevaa TV-ohjelmaa, siellä on jatkuvasti uusintoja, kaikkia uusintoja ei edes mainita ohjelmatiedoissa. - Tiedot Hesarin juttuun oli kerätty Tilastokeskuksen julkaisemasta kirjasta, jossa kerrotaan ajankäytön muutoksista 2000-luvulla.

 

Jäin miettimään, miten nuo luvut suhteutuvat omaan elämääni. Sitä mietin edelleenkin - ja menenkin lukemaan muutaman sivun keskenolevaa kirjaa, Tuulen varjo (Carlos Ruiz Zafón) ja jatkan radion kuuntelua. Radion kuuntelu oli lehtijutun mukaan vähentynyt kymmenessä vuodessa 18 tuntia, miten tilanne muuttuukaan ensi vuonna toteutettavan kanavauudistuksen myötä?  Mielenkiintoisia ohjelmia lopetetaan YLE Radio Ykköseltä, jonka kuunteluun olen siirtynyt kokonaan. Ärtsy ärtsy!

Vihainen

Mutta aurinko paistaa!Hymyilevä

 

 

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.08 | 13:21

No juu, minä kuulun sarjaan "paahdettu matkoilla". Ensin omalla/kaverin autolla Kouvolassa ja nyt viimeeksi OnniBussilla Kuopiossa. Molemmat oli mukavia matkoja

...
08.04 | 20:10

☺♥

...
08.04 | 11:36

Heippa Portugalista! Sinulla näkyy olevan ns. keskipitkän tähtäimen suunnitelma koska lippuja varattuna reilun vuoden päähän. Vointeja kevään odotteluun.

...
23.03 | 20:23

Jäikö sinulta jotain huomaamatta?

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS