Tapahtumia tai sitten ei

Seitsemän tuntia Verdiä

Aivan oikein, Verdiä, ei Wagneria. Perjantai-illan Aida Kansallisoopperassa kesti runsaat 3 tuntia, mutta kun pääsin klo 23-bussiin ja sain kännykkäradion nupit korviin, alkoi Ylen Ykköseltä oopperailta – ja mikäs muu sieltä kajahtikaan kuin Verdin Don Carlo(s)! Sitäpä Wanha Rouva sitten kuunteli kunnes lopulta kaatui sänkyyn joskus aamukolmelta.

Aidan esityksessä häikäisi nimiosan esittäjä Claire Rutter, englantilainen sopraano, tuntematon nimi näin maallikolle, mutta eipä ole enää! Huomaan Rutterin olleen pari vuotta sitten mukana Kansallisoopperan Naamiohuveissa,  se produktio muuten oli sellainen modernisointi (aika onnistunut kylläkin, muistaakseni) että yksittäiset laulajat ovat jääneet unholaan. Onneksi tuolta oopperan montusta löytyy ainakin yksi ystävä (jo kohta 35 vuotta), joka lupasi hommata minulle uusintakatselun Naamiohuveihin, jos vain aikatauluuni mahtuu.. uusintakierrokset kun eivät kovin pitkään pyöri.

Seuraavana iltana, lauantaina, kohuttu ja kiitetty Karita Mattila ja Janácekin Tapaus Makropulos. Sopraanojen taistelu kirkkaimmasta kimalluksesta oli täydessä vauhdissaSilmänisku – vaikka ei taistelua ollutkaan. Niin erilaiset primadonnat ja niin erilaisissa osissa ja niin erilaisten säveltäjien oopperoissa, en esimerkiksi oikein osaa kuvitella Karitaa  etiopialaiseksi orjaksi.

Makropuloksessa Ms. Mattila oli omalla reviirillään, jos olisi laulettu suomeksi, kyl siäl varman olis tullu jottai turkkulaistki. Kaikki Makropuloksen laulajat osasivat myös näytellä mikä tsekinkieltä taitamattomalle kuulijalle oli ihan hyvä, sillä on niin tyhmää tuijottaa tekstitystä kun näyttämöllä tapahtuu koko ajan, tapahtui kyllä myös orkesterimontussa, Mikko F piiskasi vaskistakin loppuun asti kaikki mitä irti lähti (?). Kuunneltavaa musiikkia, voisin vaiks ostaa levytyksen joskus. Minun huushollissani Janácek on tuttua tavaraa, olihan lapseni joskus vaskisoittaja ja kyllä kuunneltiin Sinfoniettaa ja Taras Bulbaa, oma suosikkini oli/on Sinfonietta.  

SilmäniskuHölmöläisen hommaa: kaksi oopperaa peränjälkeen, toinen vanha tuttu ja rakas, toinen uuden uutukainen tuttavuus ja outo. Vaan kaikelle on selitys. Jos äidin ja lapsen yhteinen lempisäveltäjä on Verdi ja jos vielä sattuu olemaan oopperassa ystävä, joka asian ymmärtää, silloin äiti vie lapsensa katsomaan esitystä ja kuulemaan Aida-trumpetteja ja muuta upeaa vaskisoittoa (no olihan siellä muitakin.. kuten laulajatSuukko), muistelemaan niitä monia Savonlinnankin Aida-esityksiä. Hyvin Suomen Kansallisooppera pärjäsi vertailussa, tosin hiukan ihmettelimme joissakin kohdin uuden ja vanhan sekoitusta näyttämöllä. Ja ihmettelimme myös, ts. juniori ihmetteli oliko vankileirin taustakuvien copyrightit kunnossa. Näyttää olleen. Super-bonuksena tuli tämä uusi Aida-tuttavuus. Hyvässä vedossa (= upeasti) oli myös Suomen Kansallisoopperan tuleva taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi Amneriksena. Bravissimo!Hyvä

Tapaus Makropuloksen lipun olin ostanut jo kesäkuussa, joten silloin ei tullut mieleen Aida, oliko esityspäiviä vielä tiedossakaan. Aida taas piti saada perjantaille ettei opettajan (= lapsi) tarvitse seuraavana aamuna ehtiä kouluun klo 8..

Maanantaina

kaikki on toisin, talomme kymmeniin osiin pilkottu vesi-, viemäri-, sähkö- ja asbestinpurkuremontti hyökkäsi päälle oikein kunnolla. Mistäpä Wanha Rouva saa kymmenen uutta käsiparia, auton ja autonkuljettajan – kun budjetti on erittäin rajoitettu.. Vähän tuntuu siltä ettei Verdikään auta. Kokeilisinko Mahleria?

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.08 | 13:21

No juu, minä kuulun sarjaan "paahdettu matkoilla". Ensin omalla/kaverin autolla Kouvolassa ja nyt viimeeksi OnniBussilla Kuopiossa. Molemmat oli mukavia matkoja

...
08.04 | 20:10

☺♥

...
08.04 | 11:36

Heippa Portugalista! Sinulla näkyy olevan ns. keskipitkän tähtäimen suunnitelma koska lippuja varattuna reilun vuoden päähän. Vointeja kevään odotteluun.

...
23.03 | 20:23

Jäikö sinulta jotain huomaamatta?

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS