kalenteri

1.9. konsertin jälkihuomioita ja –kiitoksia

 

Kiitokset ensin: kiitos YLE, että Helsingin Juhlaviikkojen konsertteja on YleAreenassa jälkikatselussa edes kuukauden ajan! Wanha Rouvakin on makustellut RSO-namua tänä pilvisenä/sateisena lauantaipäivänä. Siinä samalla olen tarkentanut sekavia muistumiani joita eilen naputtelin, kun piti päästää ulos päällimmäisiä höyryjä ja kun samalla oli myös kova yritys palata arkeen – ja kumpikaan ei oikein onnistunut..

 

 

Lang Lang, väitin häntä YK:n rauhanlähettilääksi, no, Ylen toimittaja mainitsee hyväntahdonlähettilääksi – niin tai näin, molemmat lähettiläsnimitykset minusta sopisivat oikein hyvinCooltälle musiikki-iloa pursuavalle nuorukaiselle.

 

 

Tungokseen saakka täynnä olevassa Musiikkitalon salissa huomasin vain noin 5 tyhjää paikkaa (H- ja J-katsomoissa), voi kunpa se henkilö, joka ennen konserttia seisoskeli M-talon ulko-ovella kädessään lappu ”Ostetaan 2 konserttilippua” olisi saanut tiedon näistä käyttämättä jääneistä paikoista! Surullinen

 

 

Konserttiyleisö ansaitsee kiitoksen, ettei Beethoven-konserton 1. osan jälkeen ryhdytty taputtamaan, vaikka osa päättyy samanhenkiseen laukkaan kuin Tsaikkarin pianokonserton eka osa, joka niin usein laukaisee automaattisen aplodimyrskyn.EpävarmaTässä B:ssa Lang Lang teki näköhavaintoja tv-kamerasta, mutta ohimenevien silmäyksien jälkeen hän upposi musiikkiin - kamera oli rekisteröity..

 

 

Olin huomaavinani – jo konsertissa, mutta myös tänään tallennetta katsoessani – että Lang Langin muutamat kädenliikkeet viittasivat suoraan kapellimestariuteen, jokohan hänellä on kaikkien puuhiensa lisäksi oma orkesteri? Tai sitten vain kokonaisvaltaisetSilmäniskukädet..

 

 

Ihmeellinen internet tarjoaa mm. tämän linkin esimerkkinä Lang Langin musiikkitoiminnasta lasten kanssa (the Royal Albert Hall) http://www.royalalberthall.com/about-the-hall/news/2016/april/in-pictures-music-students-inspired-by-superstar-pianist-lang-lang-at-concert-for-kids, ohjaavan opettajan merkitys on valtava, muistelen tässä oman lapseni ensimmäisiä soitonopettajia (trumpetti, piano), kiitokset heille kärsivällisyydestä, taidoista ja opettamisen(kin) osaamisesta! - Meillä vissiin luettiin vääriä sarjakuvia kun musiikista ei tullut ammattia..?

 

“I had a tough time. I almost gave up,” he says. “But the music kept calling me back. And it may not be obvious, but one thing the Lang Lang Piano Academy does have in common with my own childhood is that I was a total cartoon freak. When I watched cartoons I would imitate cartoon characters, how they cry or are happy. I tried to play music like a cartoon character.” Indeed, it was an episode of Tom and Jerry, The Cat Concerto, in which Tom plays Liszt’s Hungarian Rhapsody No 2, that inspired Lang Lang to become a pianist. - See more at: http://www.limelightmagazine.com.au/features/lang-lang-man-mission.

 

 

Hesarin kriitikko (Lauri Otonkoski) katsoi asiakseen mainita että Lang Lang otti omia vapauksia Beethovenissa – so what? onneksi meistä kuulijoista 99,99% ei osannut tuollaista huomioida tai emme välittäneet, jos vaikka joku, partituuri kädessään, sen näkikin. Ja toisaalta, kapellimestari Hannu Linnun osuus olisi kyllä ansainnut Hesarin konserttiarviossa laveammankin maininnan kuin vain Coriolan-alkusoiton kohdalla, maailmantähdestä huolimatta konsertin kokonaisuus oli nautittavuudessaan hänen ansiotaan. (Nimim. Uskollinen Konserteissa Kävijä). Ei varmaankaan ole helppoa olla sekä kriitikko että nautiskelija?Epävarma  - Aamulehden Harri Hautalalla oli ollut antoisampi ilta http://www.aamulehti.fi/kulttuuri/konserttiarvio-juhlaviikkojen-supertahti-lang-lang-soitti-suoraan-hurmioon/.