Tapahtumia tai sitten ei

KURSK tänään tv Kutonen

Wikipedia:

Kurskin taistelu oli merkittävä Saksan ja Neuvostoliiton välinen taistelu toisen maailmansodan itärintamalla 4.–22. heinäkuuta 1943. Kurskin taistelu on maailman kaikkien aikojen suurin panssaritaistelu. Saksalaiset aloittivat hyökkäyksen itärintamalla Kurskin kaupungin lähellä. Saksan armeijan tavoitteena oli oikaista kaupungin kohdalle rintamaan muodostunut mutka, motittaa puna-armeijan alueella olleet merkittävät joukot ja saada siten Stalingradin taistelussa menetetty aloite takaisin haltuunsa. Neuvostoliitto onnistui pysäyttämään hyökkäyksen ja saksalaiset saivat vallattua alle viidesosan tavoitteistaan.

 

 

Tänään ma 8.8. tulee television kanavalta 6 (Kutonen) klo 22.00 ohjelma "Kurskin nostaminen".

 

Minulle yksi vaikuttavimmista nykytaiteen teoksista on ollut Kiasmassa Horror Vacui -näyttelyssä vuonna 2009 Markus Copperin Kursk, joka kertoo taiteen keinoin yhden osan siitä mitä ei saisi koskaan tapahtua.

 

En voi unohtaa tunnelmaa mikä Copperin teoksessa iski tajuntaan, se nousee mieleen joka kerta kun kuulen tai näen sanan Kursk. Lattiasta kattoon ulottuvaan tilalieriöön oli rakennettu Kursk-sukellusveneen sisätilaa kuvaava alue jossa sukelluspukuiset hahmot kolistelivat  äänimerkkejä ilmoittaakseen ulkomaailmaan, että tarvitsevat apua. Apua ei tullut ajoissa.