Tapahtumia tai sitten ei

Hyvää Gustav Klimtin 150-vuotissyntymäpäivää!

Eipä tällä reissulla (Stockholm i mitt hjärta) osunut Klimtin http://tinyurl.com/754qyd9 teoksia kierrokseemme, sinänsä kummallista kun Moderna Museet’ in kokoelmanäyttely oli laaja ja uusripustus toi mielenkiintoisesti esille monia vanhoja tuttuja, kai heilläkin jokunen Klimt on?


Reissu on siis tehty, yhtään kirkkoa ei tänäkään kesänä nähty (sisältä). Kolme tiivistä päivää oli riittävästi ja kuitenkin ehkä liian vähän.  

 

Kun maanantaiaamulla paikallista aikaa klo 6.50 ollaan jo runsaan aamiaispöydän ympärillä herkkuja keräilemässä ja matka jatkuu siitä suoraan Tekniska museet’iin http://www.tekniskamuseet.se/  ja museossa ja museon ympäristössä vierähtää yli 4 tuntia, jalat tarvitsevat lepohetken ja sehän löytyy tietysti lounaalta museon puistoravintolassa. Vastaavanlaisia lepohetkiä joka päivä..


Ruotsalaisilta oli kysytty, mitkä 100 keksintöä heidän mielestään ovat maailman tärkeimmät. Tässäpä listaa,  TOPP 10:  1. Datorn, 2. Bilen, 3. Elektriciteten, 4. Hjulet,      5. Värmepumpen, 6. Telefonen, 7. Mobiltelefonen, 8. Glödlampan, 9. Televisionen,

10. Kullager.  Mielenkiintoinen järjestys, eikö totta? Esimerkiksi antibiootit ovat vasta 12. sijalla, ehkäisypilleri 63, rokotukset 48, puhdas vesi/veden puhdistaminen 37.  Vertailtavaksi erääseen vitriiniin oli asetettu näytteille englantilaisten vastaavasta kyselystä poimittuja tärkeimpiä keksintöjä: push up –rintaliivit, aurinkoöljy ja teepussi… niitä ei ruotsalaisten valinnoista löytynyt.


VauKaiken kaikkiaan, Tekniskan näyttely oli super-mielenkiintoinen ja ruotsalaisten tapaan loistavasti järjestetty, suosittelen ehdottomasti kaikille! 100 innovationer on esillä vuoteen 2015, aikaa kannattaa varata runsaasti näyttelyyn perehtymiseen. Ja huom: museo on yksi niistä harvoista jotka ovat auki myös maanantaina! (Fotografiska on toinen.)


Aurinko hehkui, vesipullot olivat ahkerassa imussa. Kun kunnon bussiyhteyttä ei ollut, illan päätteeksi kävellä laahustettiin Fotografiskaan   http://fotografiska.eu/

Sally Mannin A Matter of Time päämääränä. No, tänä vuonna Fotografiska museet oli melkein pettymys. Ehkä Tekniskan runsas, hauska ja mielenkiintoinen  100 innovationer –näyttely kuormitti liikaa  vastaanottokykyämme.


Tiistai oli varattu Modernalle  http://www.modernamuseet.se/sv/Stockholm/

ja Nationalmuseumille  (http://www.nationalmuseum.se/). Modernassa omien kokoelmien uusjärjestys, muutama muu kokonaisuus – ja se jättefin butik! Kaupasta hankin tällä kertaa korvakorut, Happy bird by Michiel Cornelissen, valkoisessa häkissä keinuva valkoinen lintu kumpaankin korvaan… Silmäniskuja tietenkin piti ostaa myös muutama postikortti.


Itseäni kiinnostivat ehkä eniten museon omat kokoelmat ja Sturtevant

http://www.modernamuseet.se/en/Stockholm/Exhibitions/2012/Sturtevant/,

vähiten Yoko Onon Grape Fruit,  se huone melkein juostiin läpi.   Suunnittelen jo syksyyn tai talveen uutta käyntiä, syy (lainaus museon internetsivuilta): Utställningen Picasso/Duchamp utgår från Moderna Museets historia och den förnämliga samlingen av respektive konstnärs verk. Museets allra första utställning var en presentation av Picassos legendariska Guernica år 1956. Några år senare, 1961, besökte Duchamp Stockholm och kom att bli en avgörande inspiration till en ny generation konstnärer och en rad utställningar på Moderna Museet, som har en av världens mest betydelsefulla samlingar av hans verk.

Sturtevant lisätietoja...Coolhttp://www.collectortribune.com/2012/04/12/elaine-sturtevant-at-moderna-museet-stockholm/!


Modernin taiteen jälkeen siirryttiin Nationalmuseumiin jossa myöskin oli tehty aivan uudet järjestelyt. Vanhat aarteet, 1500-1900 –lukujen maalaukset ja veistokset, oli ryhmitelty aiheittain ”Passioner”, Ljus och mörker” ja ”Det moderna livet”, maalla ja kaupungissa.  Niin upeita, niin paljon, niin ihania vanhoja tuttuja joista joku oli pistetty piiloon! Ei hyvä! Oli myös Bill Violan uusia, ei valokuvattavia videoita sulassa sovussa, Bill Violan, joka valosuunnittelee elokuun Tristan ja Isolde -esityksen Musiikkitaloon Helsingissä.

Cool(Och samma på svenska i Berwaldhallen.)


Lähikuukausina on pitkään aikaan viime hetket mahdollista nähdä ja kokea Nationalmuseum, sillä vuoden 2013 helmikuussa vanha, vuonna 1822 avattu museorakennus menee ensi kertaa remonttiin ja on valmis  uudistettuna vasta 2016! Tietenkin kokoelmat ovat nähtävillä väliaikanakin, mutta hajautettuina eri puolille kaupunkia. – Tällä kerralla me ehdimme/jaksoimme kuitenkin vain sen ylimmän kerroksen ja osan ensimäistä missä oli esillä Slow art, hidasta piperrystä tai/ja kärsivällistä mieltä, hyviä silmiä ja näppäriä sormia vaativia taidekäsitöitä.

 

Illallinen tutun libanonilais-ravintolan katuterassilla, nam! Viereisessä pöydässä pari kaveria aterioi ”pitkän kaavan kautta” vesipiippuineen ja kaikkineen, seremoniaa oli hauska seurata.


Keskiviikkona lähdettiin etsimään kuuluisaa, melko uutta Bonnierin taidesalonkia

http://www.bonnierskonsthall.se/sv/.   Kuuluisaa ainakin meille vain siksi,  että se ei ole ollut koskaan kesällä auki silloin kun olemme Tukholmassa käyneet. No nyt oli! Bonniers on kustantamo, rakennuksessa näyttää olevan yksi turha kerros - taidenäyttelyitä varten? Tänä kesänä taidehalli sattui olemaan avoinna myös turistiaikaan, esillä oli tsekkiläissyntyisen Klara Kristalovan keramiikkaveistoksia. Mielenkiintoisia – mutta valokuvata niitä ei saanut eikä myymälässä ollut kunnon postikorttejakaan. Kaikkien katu- ym rakennustöiden jälkeen, sitten kun galleria löytyi, ei anti ihan valtavasti innostanut, mutta tulipahan käydyksi. 

 

Viimeiselle päivälle saatiin osumaan viimein myös Riddarhuset

http://www.aviewoncities.com/stockholm/riddarhuset.htm, jota pidetään kitsaasti auki yleisölle vain yhden tunnin ajan keskellä päivää ja nytkin oli yksi sali suljettu, näytti olevan lattian kunnostus käynnissä, joten tunti olisi ollutkin liian lyhyt aika – jos siis halusi kaikki ritarivaakunat katsella…

 

Lopulta raahauduttiin Siljan terminaaliin odottamaan laivaan pääsyä - hyvissä ajoin jotta saataisiin istumapaikka – turha toivo! Tuntia ennen laivan lähtöaikaa kaikki tuolit oli varattu, onneksi matkalaukkumme ovat istumisenkestävät. HeheLaivamyymälästä pikaiset samppanjaostokset ja raatona jalat pystyyn hytin seinälle, jotain pikku naposteltavaa ja aamulla sateiseen Turkuun. Tukholmassa emme saaneet sadetta niskaan, Skansen ja Allsång unohdettiin (TV-uusinta huomenna sunnuntaina), laivan pikkunaposteltavasta sain jonkin ruokamyrkytyksen tai iski joku pikaflunssa, torstai ja perjantai kotona menivät huterasti.Sairas Tarkempaa selostusta siitä en viitsi antaa… SEN voin sanoa ettei se ollut krapulaa!


Ennen matkaa minulta kysyi eräs rouva  joka tietää tämän Tukholma-perinteemme, että ”taasko, eikö se ole jo nähty?”  No EI!!!Järkyttynyt Ratikka-ajelutkin jäivät tekemättä, ei ollut yhtään sellaista päivää että "mennäänpä tuohon bussiin/tunnelbanaan/raitiovaunuun ja katsotaan, mihin joudutaan" (hauskaa huvia, hyvää kaupunkiin tutustumista).


Tuli ostetuksi yhdet turhat, leimattavat matkaliput, kun muuten käytimme mukavaa Tukholmakorttia (vapaat matkat vapaat museot), joten mielessäni väikkyi jo Östersjöfestivalen, Hotelli Ariadnesta niillä lipuilla pääsisi just mukavasti Berwaldhalliin ja takaisin – paitsi että nyt huomaan että festivaalin 10-vuotisjuhlakonsertti näyttää olevan jo melkein loppuunmyyty ja se sattuu  myös päällekkäin Helsingin Juhlaviikkojen Gewandhausorkesterin Mahler-Messiaen -konsertin kanssa. - Siis ei vieläkään Esa-Pekan taiteellisjohtamille juhlille vaikka työssäoloaikoinani harmittelin näiden juhlien ajankohtaa, nyt kiinnostavin konsertti menee päällekkäinSurullinen toisen kiinnostavan konsertin kanssa johon on liput jo ostettu.


Nyt miettimään, montako kuvaa kolmelta päivältä kelpuutan, yli 350 otin..

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.

Satu | Vastaa 16.07.2012 13.07

Hieno Tukholmaselostus, oikeesti mielenkiintoinen! Sulla Ystäväni on sana hallussa sen lisäksi, että myös osaat valokuvata niin että kuvassa on oleellinen!

vuf | Vastaa 14.07.2012 21.19

Linnut korviin, hmm.. Minulle kiitos ehkä vielä mieluummin koirankorvia.:)
Kolme päivää on kyllä liian vähän kaikesta päätellen.

Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.08 | 13:21

No juu, minä kuulun sarjaan "paahdettu matkoilla". Ensin omalla/kaverin autolla Kouvolassa ja nyt viimeeksi OnniBussilla Kuopiossa. Molemmat oli mukavia matkoja

...
08.04 | 20:10

☺♥

...
08.04 | 11:36

Heippa Portugalista! Sinulla näkyy olevan ns. keskipitkän tähtäimen suunnitelma koska lippuja varattuna reilun vuoden päähän. Vointeja kevään odotteluun.

...
23.03 | 20:23

Jäikö sinulta jotain huomaamatta?

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS