Tänään, 22. huhtikuuta, meillä on – niin, vielä on – Äiti Maan merkkipäivä.
Mitä tuosta osaisi kirjoittaa muuta kuin että HUOM HUOM HUOM Mother Earth Day on muistamisen ja toimintatapojen muuttamisen arvoinen päivä.
International Mother Earth Day
Kansainvälinen yhteisö lupasi jo vuoden 1992 Rion julistuksessaan, sen 7. periaatteessa, kantaa yhteisen vastuun säilyttääkseen,
suojellaakseen ja palauttaakseen maapallon ekosysteemien terveyden ja eheyden. Äiti Maata juhlistetaankin siksi tänä vuosittain vietettävänä teemapäivänä.
YK:n
yleiskokous on julistanut huhtikuun 22. päivän Kansainväliseksi Äiti Maan päiväksi, jotta muistaisimme elää arjessamme harmoniassa luonnon kanssa, ja jotta niin nykyisillä kuin myös tulevilla sukupolvilla olisi oikeudenmukainen mahdollisuus elää tasapainoista elämää maapallollamme.
Vuonna 2016 otettiin Äiti Maan päivänä myös tärkeä askel ilmastonmuutoksen vastaisessa kamppailussa, kun Pariisin ilmastospimus avattiin allekirjoituksille New Yorkissa.
Montako muovipussia/–pussukkaa otin kaupan kassalta tänään? Tai otit, jos nuori, ajattelematon myyjätär
sitä tarjosi vaikka sinulla oli oma kestokassi käsivarrella? Wanha Rouva törmää tuollaiseen lähes joka kerta kauppareissulla. Kannattaa aina antaa erikoiskiitos sellaiselle myyjälle/kassalle, joka EI tarjoa muovikassia!!!
edes sitä pienen pientä.
Internet kertoo asiasta lisää. Nämä huomiopäivät
ovat tarpeellisia. Miksi? No kun niin helposti lipsumme arkielämässä ajattelemattomuuden puolelle.. tai ainakin joku lipsuu. Pidätkö meteliä, jos huomaat?
Huomenna, 23.4., tulee kuluneeksi muutama sata vuotta William Shakespearen
kuolemasta. Vähän ovat epämääräisiä tuon ajan aikamääreet, mutta tässä yksi versio: Syntynyt huhtikuu 1564, tarkkaa päivämäärää
ei tiedetä Stratford-upon-Avon, Warwickshire, Englannin kuningaskunta, Kuollut 23. huhtikuuta (juliaaninen kalenteri) / 3. toukokuuta (gregoriaaninen kalenteri) 1616, Stratford-upon-Avon, Warwickshire, Englannin kuningaskunta.
Wanha
Rouva on ajoittain utelias, ja jossakin elämäni vaiheessa kiinnostuin tuosta englantilaisesta runoilijasta/näytelmäkirjoittajasta enemmän kuin jostakin toisesta.
Oma Sh-kirjastoni on vielä hyvin vaatimaton, mutta suosittelen luettavaksi kaikki Sh-näytelmät! Siis satoja vuosia sitten oli aivan samanlaista puuhaa kuin nyt, 2016.
WS kirjoitti/näki elämän raadollisuuden, paitsi selvänäköisyyden, myös vinon huumorin kaapuun verhottuna.
”Hallinto, johon innokkaasti paneuduin, tuntuu harmaalta ja ikävältä niin kuin lempikirja, jonka
lukee liian monta kertaa; ja arvokkuuteni, josta niin ylpeilen – tätä ei saa kukaan kuulla – voisin vaihtaa turhamaiseen sulkatöyhtöön, jota ilmavirta raukeasti leyhyttlee. Voi mitä muodollinen asema saa aikaan: hölmöt
höynäytetään pokkuroimaan virkapukua, ja pakkovallan edessä on viisaammankin taivuttava. Minunkin vereni on verta. Jos pirun sarviin piirtää sanan ”enkeli”, eivät sarvet siitä muutu sädekähäksi.”
Nopeasti valittu katkelma William Shakespearen näytelmästä Mitta mitasta (Measure for Measure), suom. Tiina Ohinmaa.
Olen aivan liian alussa Sh-elämääni jotta voisin vetää mitään laajoja kaaria tai päätelmiä hänen tuotannostaan tai muuten, mutta jopa irrallisia toteamuksia, jotka
aiheuttavat vinoja hymyjä, voi poimia niistä muutamista näytelmistä tai sonettikokoelmasta, jotka olen tähän mennessä itselleni haalinut.
Rakastan
sellaisia, eläviä tai kuolleita persoonia, jotka osaavat pukea sanoiksi asioita joita lukiessani tulee sanotuksi ihan ääneen: ”Joo! Just noin se on. Mistä keksitkin sanat joilla kuvaat asiaa?”
Hamlet: ”Armollinen rouva, suostun tahtoonne.
Niin mielelläni kuin vain voin.”
”Tsernobylin ydinvoimalassa tapahtui 25.-26. huhtikuuta 1986
onnettomuus. Asia alkoi tulla julkiseen tietoisuuteen aamupäivällä maanantaina 28. huhtikuuta, kun ruotsalaiset evakuoivat Forsmarkin ydinvoimalaitoksen olettaen, että havaittu kohonnut säteily oli sieltä peräisin.
Saman päivän iltapäivällä Forsmark palautettiin normaalitilaan ja alkoi esiintyä epäilyjä, että Neuvostoliitossa olisi tapahtunut ydinvoimalaonnettomuus.”
Luen parhaillaan viime vuoden nobelistin Svetlana Aleksijevitshin kirjaa ”Tshernobylista nousee rukous”.
Muistan toki sen ajan tunnelman kun tuo ydinvoimalaonnettomuus tapahtui, mutta aivan varmasti Suomen Turus’ ei ymmärretty ongelman suuruutta. Kun viranomaiset kertoivat, ettei vaarallinen säteily ulottunut tänne (?), tilanteen kaameus
siirtyi etäämmälle. Jonnekin muualle.
Ei mitenkään ymmärretty siellä räjähdysalueella asuvien ihmisten järkyttävää putoamista absurdiin ja tuhoisaan elämään = kuolemaan, sellaisiin tuhoihin ja vaivoihin mitä
ei osattu kuvitella, ei ymmärretty, kukaan osannut, ei missään maailmassa. Saati Ukrainan maaseudulla.
Miksi eivät kirjakaupat pidä jatkuvasti esillä Aleksijevitshin kirjaa?
Se kertoisi huomattavasti paremmin ydinvoimalaonnettomuuden kauhut, paremmin – niin, eihän niitä olekaan - enää. Virallisesti siis. Kaikki on niin hyvin suojattu.. mitään ei voi tapahtua.
Jostakin syystä Wanha
Rouva halusi ko. opuksen juuri nyt, tänä keväänä, maaliskuussa, verkkokauppahan sen minulle lähetti kun ns. normaalit kirjakaupat (mitä ne ovat?) eivät enää sitä, viime vuoden nobelistia pitäneet
varastossa..
Polonius (W. Shakespeare, Hamlet):
”Ofelia, kulje sinä tässä, lue tätä kirjaa. (Antaa kirjan.)
– Teidän korkeutenne, jos sallitte, me asetumme
tuonne.
(Ofelialle) Näiden harjoitusten mietiskely
kertoo,
miksi olet yksin. Meitä kaikkia voi
syyttää siitä – se on liian usein todistettu –
että hartauden ja hurskauden varjolla
me sokeroimme itse paholaisen.”
Niin et silleen. Merkkipäiviä.
William Shakesperare, sonetti nro 58:
Jumala varjelkoin, hän, joka orjuuttikin,
että vahdin mielessäni nautintosi hetket,
kerjään kädestäsi tuntiohjelmaa,
tyydyn
vasallina myöntämääsi aikaan!
Anna kärsiä, tottelenhan käskyjä,
olet erossa ja vapaa, minä
vankikopissa,
odotan vain lauhkeana kärsimysten kuittia,
en syytä siitä että loukkaat.
Ole missä mielit! Vahva valtuutesi
antaa oikeuden käyttää aikaasi
miten haluat; vaan on oma
tehtäväsi
korjata vääryys jonka aiheutit itsellesi.
Ja minä saan odottaa kuin helvetissä,
en tuomita sinua, en pahassa, en hyvässä.