Tapahtumia tai sitten ei

HUHTIKUUN SAMPPANJA..

 

.. tuli nautituksi jo Mahler-konsertin♥ jälkeen, joten Wanhan Rouvan on nyt tyydyttävä Kampin Matkahuoltokioskin Marabou-suklaanappeihin (minttutäytteellä).

 

 

 

On tosi vaikeaa saada napakkaa otetta eilisestä RSO-konsertista! Näin, melkein vuorokausi dagen efter. Audiovisuaalinen tarjonta oli niin ylitsevuotavainen, että oli mahdotonta taltioida kaikkea mieleen yhdellä kerralla. Onneksi tarkistusmahdollisuus on tänään sekä Teemalla että verkossa (myös kapukamera♥) ja ilta jää Areenaan myöhempäänkin makusteluun .

 

 

RSO Musiikkitalossa http://areena.yle.fi/1-3154840

to 21.4.2016,     2 h 35 min,     to 21.4.2016,     katseltavissa 83 v 8 kk

Suora. Joht. Hannu Lintu, klarinetti Christoffer Sundqvist ja Musiikkitalon kuoro esittävät mm. Räihälän Myriad (ke) ja Mozartin Klarinettikonserton.

Minna Lindgrenin vieraina mm. M. A. Numminen & P. Furu.Hilpo avaa teoksia.

 

 

 

Illan ohjelmassa oli siis suomalainen kantaesitys (jossa myös kuoro), oli klarinettikonsertto ja oli amerikkalainen, hämmentävä sinfonia. Oli vaikka mitä! Sopivasti.Silmänisku

 

 

 

Osmo Tapio Räihälän Myriad on jännittävä yhdistelmä kuorolaulua,

-lausuntaa, -sihinää -sähinää ja orkesterin äänikuvioita. (Kannattaa lukea käsiohjelmasta Myriadin sanat!) Teos kuvastaa hyvin säveltäjän ohjelmalehtisessä kuvailemaa nykyaikaa.

http://yle.fi/progressive/fynd/RSO/20162004_suomi.pdf

Lainaan tässä pätkän: ”Olemme olemassa vain jos todistamme sen sosiaalisessa mediassa. Kaikkea on liikaa, kokonaisuuksia ei voi hallita, pääasia on että roikumme mukana reaaliajassa ja lopulta koko maailman selittäminen on absurdia kuin Monty Pythonin komedia.”

 

 

 

Voi tietysti kysyä, onko pakko hallita kaikkea ja onko pakko selittää kaikkea.Hämmentynyt On ehkä kuitenkin otettava huomioon, että säveltäjä-toimittaja Räihälä on vasta nippa nappa viisikymppinen. Muutaman vuosikymmenen päästä fokus saattaa olla toinen. Toivon että Räihälä säveltää lisää myös vanhoilla päivillään..

 

 

 

Pidin kyllä paljon Räihälän siksakista, mutta tosiasiassa sen täydellinen kokeminen vaatii myös näkemismahdollisuuden. Musiikkitalossa kaikenlainen esiintyjien tyylikäs uudelleen asemointi on mahdollista ja sitä oli eilen käytetty hyväksi. Kuoroa oli sijoitettu myös sivukatsomoihin joista äänet mukavasti yllättäen piipahtelivat esiin.

 

 

 

 

Kuvahaun tulos haulle Charles Ives  Charles Ives (1874-1954) Sinfonia nro 4   

 

.. koko  teoksen  kantaesitys  oli vasta 1965. Silloin Ivesin kuolemasta oli kulunut jo 11 vuotta ja teoksen valmistumisesta suunnilleen puoli vuosisataa. Sinfonian  pääasialliset  sävellysvuodet olivat  1910–16, mutta  teos  perustuu vuosina 1898–1911 syntyneeseen materiaaliin, jota Ives hyödynsi useissa muissakin  teoksissa.  Kuitenkin  toinen  osa Comedy on valmistunut  myöhemmin, ilmeisesti yhtenä Ivesin viimeisistä luomuksista 1924.”

 

 

 

En ole tarkistanut asiaa, mutta olen melko varma ettei tuota sinfoniaa ole Suomessa aikaisemmin esitetty. Ei ainakaan sellaisena loisteliaana toteutuksena kuin eilen. Lienee ohjelmistogurulla ollut pohtimista☺, kun on konserttiohjelman toteutusta suunnitellut..

 

 

 

Ivesissa Wanha Rouva olisi tarvinnut silmäpareja ainakin kaksi lisää ja niskaan kolmannet!Villi  Lavalla hääri mm. pianosolisti (ja muutama apupianisti, flyygelien perhetapaaminen?), laaja lyömäsoitinarmeija, kaksi kapellimestaria ja parvella kolmas. Ai niin, ja koko H-katson orkesterin takaa valtasi kuoro! Musiikin kaikkia finessejä oli maallikon mahdoton erottaa. Reteetä klassista sirkusta!Hehe Ilman katsojien/kuulijoiden kännyköitä, ilman ulkoisia sirkustemppuja, ilman lavalla pyöriviä tanssijoita, ilman kaikkia ylimääräisiä huomionkerääjiä. Musiikki, sen kommervenkit ja toteutuksen ahkerat ja taidokkaat mahdollistajat olivat pääosassa. Ihanaa! Kiitos Hannu♥, kiitos RSO♥! Wanha Rouva toivottaa voimia myös kaikkiin seuraaviinkin konsertteihin..

 

 

20.4. klo 19

KESKIVIIKKOSARJA 13

21.4. klo 19

TORSTAISARJA 9

Hannu Lintu, kapellimestari

Jaan Ots, apulaiskapellimestari

Kornilios Michailidis, apulaiskapellimestari

Christoffer Sundqvist, klarinetti

Emil Holmström, piano

Musiikkitalon Kuoro, valm. Tapani Länsiö

Osmo Tapio Räihälä: Myriad, kantaesitys (Ylen tilaus)

W. A. Mozart: Klarinettikonsertto

Charles Ives: Sinfonia nro 4

 

 

 
 

Konsertti oli piristävä paketti, sen ääriosat kehystivät nerokkaasti Mozartin suklaansuloista smileyklarinettikonserttoa A-duuri, KV622. Konserton taiturillinen solisti, RSO:n oma sooloklarinetisti Christoffer Sundqvist, soitti basettiklarinettia. Wanha Rouva tuntee puupuhaltimet sen verran heikosti että lainaan tässä Wikipediaa: ”Basettiklarinetti on Mozartin klarinettikonserton alkuperäissoitin. Alarekisterin äänialaa jatkettu suurella terssillä. Alun perin G-vireinen, mutta Mozart kirjoitti konserttonsa kuitenkin uudelleen A-vireiselle soittimelle.”   Niin että sellainen pilli Toffella oli, vähän näytti S-katsomoon siltä kuin siinä olisi ollut koukkuhäntä.. Anteeksi. Tässä venkoilee audiovisuaalisen musiikkikulttuurin rakastaja.Silmänisku

 

 

 

Tulee mieleen lausuma, jonka kerran kuulin M-talon portaikossa yhden vaikuttajan sanovan toiselle: ”- - - paras ohjelmistosuunnittelija ikinä.” - Ei näitä asioita maallikko osaa kuvata muutoin kuin kehottamalla seuraamaan säännöllisesti, omakohtaisesti,  ja olemalla läsnä musiikin imussa mahdollisimman usein.  Kuiskaus Yksi meikäläistä jatkuvasti ilahduttava asia pitää todeta tässä taas kerran: Musiikkitalo on korvieni ystävä. Ja silmien. Vaikka lavalta tuuttaisi ffff-musiikkia, sen voi kuunnella. Ja kun orkesteri ja/tai solisti soittaa tosi hiljaa, sekin kuuluu.Vau Autuuden autuus! 

 

 

Posti toi tänään yhden laskun ja helsinkiläisestä antikvariaatista tilaamani Daniel Barenboimin vuonna 1993 suomeksi julkaistun muistelmateoksen Elämäni musiikissa. En ole mikään erityinen B-fani, mutta kirjan nimen vuoksi tulin uteliaaksi. Ja onhan se Seppo Heikinheimo -vainaan suomennos. Muistaakseni hän osasi käyttää sanoja?Silmänisku oikein hyvinkin..

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.08 | 13:21

No juu, minä kuulun sarjaan "paahdettu matkoilla". Ensin omalla/kaverin autolla Kouvolassa ja nyt viimeeksi OnniBussilla Kuopiossa. Molemmat oli mukavia matkoja

...
08.04 | 20:10

☺♥

...
08.04 | 11:36

Heippa Portugalista! Sinulla näkyy olevan ns. keskipitkän tähtäimen suunnitelma koska lippuja varattuna reilun vuoden päähän. Vointeja kevään odotteluun.

...
23.03 | 20:23

Jäikö sinulta jotain huomaamatta?

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS