Tapahtumia tai sitten ei

HYVÄÄ SYNTYMÄPÄIVÄÄ, Paavo Berglund!

 

Tänään, 14.4.2016, olisi rakastettu ja ihailtu Paavo B täyttänyt 87 vuotta – jos olisi. Useimmilla sinfoniamusiikin ystävillä on varmasti joku tai joitakin elämyksiä jotka on saatu Berglundin johtamissa konserteissa. Wanhalla Rouvalla niistä päällimmäiseksi jäi Maestron viimeinen Finlandia-talon konsertti ja konsertin musiikista Sibeliuksen neljäs sinfonia.

Paavo Berglund

 Photo: CLIVE BARDA/ARENAPAL

 

 

 

Paikallinen urheilulehti – mitenkähän siitä voisi tilata vain lehden alkuosan, siis noin 4 sivua???  ja vielä sellaisena painoksena jossa kaikki valokuvat olisi kutistettu ja pienetkin mainokset poistettu..  

 

 

No, tänään lehdessä oli kulttuuritoimittaja Kimmo Liljan esittelykirjoitus Turun kaupunginorkesterin (TFO) tulevan syksyn ohjelmasta. Ihmettelin hiukan fiksuna toimittajana tietämäni henkilön epämääräisen sekavaa kirjoitusta – kunnes tietokoneelta etsimisen jälkeen – löysin orkesterin sivuilta jonkinlaisen reitin http://www.tfo.fi/fi/events/calendar jossa seikkailemalla sain kummallisten otsikoiden alta esiin konserttien ohjelmat.Free Music Emoticons

Siis mitä esim. Maximaalista –otsikon alle kätkeytyy. Ei kai vain.. aah, EI!{#smileys123.tonqueout}

 

 

Onneksi noita ohjelmanimivenkuroita (= konsertteja) oli sen verran vähän, että selailu sujui melko nopeasti ja sieltä löytyikin konsertti, johon saman tien ostin lipun. Ohjelma Pärt-Vasks-Prokofjev oli melkein ihanteellinen, kapellimestari vain olisi voinut olla eräs toinenSuukko, sillä tästä Joostista minulla ei ole henkilökohtaista kokemusta.  Vielä.
                                                                                        

Maximaalista

Risto Joost, kapellimestari

Maxim Rysanov, alttoviulu

Arvo Pärt: Cantus in Memory of Benjamin Britten

Pēteris Vasks: Alttoviulukonsertto (Suomen ensiesitys)

Sergei Prokofjev: Sinfonia nro 5 B-duuri op. 100

”Syksyllä 2015 turkulaisyleisön hurmannut kapellimestari Risto Joost palaa johtamaan filharmonikoita tuoden mukanaan Baltian ja Venäjän parhaimpia musiikkihelmiä. Pärtin staattisen kauniin ja hypnotisoivan teoksen jälkeen konsertissa kuullaan 70-vuotisjuhliaan viettävän Vasksin Alttoviulukonserton Suomen kantaesitys. Prokofjevin melodinen viides sinfonia valmistui puolestaan II maailmansodan keskelle kannanotoksi kauneuden ja vapauden puolesta.”

 

Suomen ensiesitys tai ensi kerran Suomessa mainitaan orkesterin verkkosivujen esittelytekstissä virheellisesti kantaesitykseksi.  Huolimattomuutta ja pilkun halkomista..Silmänisku 

 

 

Olisi kyllä ihan mukavaa jos Peteris Vasks saapuisi paikalle kuulemaan alttoviulukonserttonsa esitystä.

 

 

Toivoa sopii, ettei Helsingin Juhlaviikolle osu samaan päivään joku ”must”.. heidän ohjelmansa julkistetaan vasta 19.4.Hämmentynyt

 

 

Turkkarin esittelykirjoituksesta vielä lainaus: ”Uutta musiikkia ja kantaesityksiä syyskausi tarjoaa niukasti, sillä paukut on selvästi varattu vuodelle 2017. - - - Perinteisen sinfonian rinnalla syksyn aikana koetaan viihdettä ja spektaakkeleita.” 

No niitä viihdespektaakkeleita on ollutkin jo tarjolla ja paljon. Epäilen kyllä, etteivät esim. Helsingin orkesterit pihtaa syksyn ohjelmiensa tasosta tai määrästä sillä verukkeella että ”paukut” säästetään Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhliin.

 

 

Auts. Menipä pitkäksi valitteluksi. Sorry siitä.. Wanhalla Rouvalla on aina omat pikku ongelmansa kun joutuu hakemaan konserttielämyksiä 160 km:n päästä (mm. yöllä takaisin ja yöllä matkalippujen lisäksi taksimatka), mikä saattaa heijastua..Hehe

 

 

HyväSuomen Kulttuurirahasto on tehnyt hienon päätöksen, nuoria koululaisia ruvetaan tutustuttamaan kulttuuriin. Rahasto maksaa "viulut". Tästä raportoivat kaikki sanomalehdet. (Tutustun systeemiin tarkemmin myöhemmin.)

 

 

Hesari kertoo, että energiamiljonääri ”- - - lahjoittaa miljoona euroa vähävaraisten jääkiekkojuniorien tukemiseen. Mika Anttonen toivoo hartaasti, että tieto mahdollisuudesta saada tukea tavoittaa sitä tarvitsevat perheet.”

 

Hm.

 

Nyt Yle Radio Ykkösessä Paavo Berglundin muisteluohjelma. http://areena.yle.fi/1-3318508. Tuon jälkeen taidankin mennä katsomaan digiboksilta tv-tallenteen ohjelmasta joka on tehty ehkä Berglundin 80-vuotissyntymäpäivän merkeissä.

 

Berglund-päivä jatkuu Faunin iltapäivässä:

 

Schalaster: Liana (Bournemouthin SO/Paavo Berglund).

Gluck: Sarja D-duuri orkesterille (Radion kamariork./Paavo Berglund).

Beethoven: Alkusoitto näyt. Kuningas Stephan (RO/Paavo Berglund).

Dvorák: Slaavilainen tanssi nro 10 e-molli (RSO/Paavo Berglund).

Sibelius: Serenadi viululle ja orkesterille nro 2 g-molli (Tuomas Haapanen ja RSO/Paavo Berglund).

W. A. Mozart: Osminin aaria oopp. Ryöstö seraljista (Martti Talvela, basso, ja RSO/Paavo Berglund).

Prokofjev: Menuetti ork.sarj. Kesäyö (Bournemouthin SO/Paavo Berglund).

 

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.08 | 13:21

No juu, minä kuulun sarjaan "paahdettu matkoilla". Ensin omalla/kaverin autolla Kouvolassa ja nyt viimeeksi OnniBussilla Kuopiossa. Molemmat oli mukavia matkoja

...
08.04 | 20:10

☺♥

...
08.04 | 11:36

Heippa Portugalista! Sinulla näkyy olevan ns. keskipitkän tähtäimen suunnitelma koska lippuja varattuna reilun vuoden päähän. Vointeja kevään odotteluun.

...
23.03 | 20:23

Jäikö sinulta jotain huomaamatta?

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS