Tapahtumia tai sitten ei

S, S, S, S, S ja S

Sibelius.

Sallinen.

ItSenäisyys.

Sebastian F.

Anne Sofie von Otter.

YStävä.

 

 

Ennakkouutiset myrskyisestä säästä ja pääkaupungissa uhkaavista mellakoista, ajatukset siunaustilaisuudessa kaukana Pohjanmaalla, huoli omasta liikkumisesta.. siinä vuoden 2015 itsenäisyyspäivän aattoa.

 

 

Mutta aamulla sade oli melkein loppunut, Helsingissä ei (vielä) näkynyt mielenosoituksia, nilkalla nilkutin jotenkuten. Musiikkitalon aula oli niin täynnä yleisöä ettei koskaan ennen.Hämmentynyt Sitä ihmettelen vieläkin, sillä ei tämä ollut ainut loppuunmyyty konsertti johon olin menossa. Oliko yleisö erilaista? Vaatenaulakon edusta oli aivan tukossa, aulan valaistuskin oli mielestäni omituisen hämärä – vai oliko osa lampuista jätetty sytyttämättä kun alkamassa oli iltapäiväkonsertti? Päivä oli pimeä ja paksut pilvet roikkuivat kattojen tasalla..

 

 

Hämärästä huolimatta löysin tungoksesta heti kaksi ensimmäistä, konkreettista Ässää, säveltäjät Sebastian Fagerlundin ja Aulis Sallisen. Hyrr hyrr, mielihyväkehräystä, tuttuja tungoksessa! Toiselta tutulta sain omistuskirjoituksenHymyilevä viulukonserton Darkness in Light levyvihkoon, toisen (ja hänen muusikkopoikansa) kanssa käytiin mm. keskustelua eräästä jonka 50-vuotinen orkesterisoittajanura HKO:ssa on nyt päättymässä. Small, small world..

 

 

Poimin konserttilippuni lipputiskiltä ja läksin kohti ovea 6, kas, hieno paikka S-katsomossa. Heleästi sinne kajahtivat Anne Sofie von Otterin esittämät Sibelius-laulut ja Aulis Sallisen viimeisin sinfonia, nro 8 op. 81 Autumnal Fragments. Erinomaisen hyvin ohjelmaan sijoitettu teos, suomalainen säveltäjä, Suomen itsenäisyyspäivänä – syksyn myllertäessä ulkona!

 

 

Olen aina pitänyt Sallisen musiikista, oopperat alkusysäyksenä, ja kyllä taas eilen mietin että jospa Kuningas lähtee Ranskaan tulisi Helsingin Juhlaviikkojen ohjelmaan niin kuin Tristan tuli EP:n johdolla ja Wozzeck Hannun johtamana, hyvin ne toimivat myös konserttisalissa. Hmmm.. kukas se onkaan nykyisin Juhlaviikkojen taiteellinen johtaja..Silmänisku Löytyisikö näistä nykylaulajista Kuninkaaseen esittäjiä? siis suomalaisia.

 

 

Nyt Wanha Rouva eksyi sivupoluille.

 

 

Siis eilinen iltapäivä alkoi siten kuin pitikin: tapasin musiikillista perhettäni ja mukaan tunnelmaan tuli vieraitakin, oli eka kertaa M-taloa ihmetteleviä, ja koko ajan tiivistyi se rauha jonka musiikki ja siihen läheisesti liittyvät henkilöt Wanhalle Rouvalle antavat.

Magia ottaa valtaansa kun me kaikki olemme astelleet paikoillemme, sali pimenee, muusikot soittimineen tulevat eri puolilta valkoiselle lavalle, yleisössä yskitään viimeisetkin yskänpuuskat, kapellimestari saapuu nopein askelin, hypähtää johtajankorokkeelle, kättelee konserttimestarin, kumartaa yleisölle, vetää henkeä ja – Wanha Rouva vaipuu musiikin maailmaan. Soitto alkaa, se kaikki kiertyy yhteen ja samaan – jota ei voi selittää mutta jota ilman olisi mahdoton elää.

 

 

Anne Sofie von Otterin eläytyminen todensi sen että Sibeliuksen laulut ovat olleet hänelle läheisiä aina. (Wanhalla Rouvallakin on yksi hänen nimenomaan Sibban lauluista tekemä levytys, tosin pianosäestyksellinen.) Sallisen orkestroimat laulut olivat vieläkin mehevämpiä.

 

 

Hyvillä mielin väliajalle!Cool paitsi että puoliksi sovitut tapaamiset eivät toteutuneetkaan, sillä Wanhan Rouvan kiukutteleva nilkka piti rouvan salissa. Ei yhtään ylimääräisiä askeleita. Hiljakseen köpöttelin alemmaksi tyhjälle paikalle (kyllä! salissa oli muutama tyhjä tuoli vaikka konsertti olikin loppuunmyyty – mutta näitähän sattuu) ehtiäkseni konsertin loputtua hakemaan kuittauksen Linnunlaulu-paketin ohjelmakirjaan.

 

 

Nii-in, 87 sivua tiheään ladottua, mm. englanninkielistä tekstiä ja muutamia valokuvia. Kovat kannet. Minulla on nyt sellainen olo että tuon kaiken lukemiseen tarvitsen aikaa, rauhaa – ja uudet silmälasit. Ehkä myös sanakirjan.Epävarma

 

 

Tunnen yhtäkkiä saaneeni henkilökohtaisen lahjan.

 

 

Itsenäisyypäivän juhlakonsertin loppuosa oli silkkaa nautintoa: Stonework (Basse Fagerlund), Tapiola ja Finlandia (Jean Sibelius). Voimakasta musiikkia. Stonework innoitti miettimään kivien elämää, Tapiolassa olimme taas keskellä honkametsää – ja FinlandiaSydän, sen päätyttyä emme olisi päästäneet kapellimestariaSydän pois lavalta, ei sit millään!    Kärsivällisen kohteliaasti hän tuli yhä uudelleen ja uudelleen kiittämään, nostatti myös orkesterin vastaanottamaan kiitoksia – Wanha Rouva katsoi salaa kelloa: moneltakohan sinne Presidentinlinnaan on mentävä, ehtiikö suihkuun, vaihtaa vaatteita ja muuta asiaankuuluvaa.. Kohteliaisuus, kiltteys (?) säilyi loppuun saakka.

 

 

Ai, en minä mihinkään Pressanlinnaan ollut menossaHehe! Nilkuttaessani Kampin monttua kohti Mannerheimintiellä kiisi Hesperianpuistoa kohti hurja poliisiautojen letka siniset valot vilkkuen. Ajoivat toki Musiikkitalon ohiSilmänisku joten jotakin kummallista siellä jossakin kauempana oli tekeillä. Tänään kerrottiinkin mediassa että oli tarvittu virkavaltaa pitämään kahdet mielenosoitusporukat erillään..

 

 Buses graphics

Vainion liikenteen erikoispikavuoro toi Wanhan Rouvan turvallisesti koti-Turkku’, läpi tuulen ja myrskyn, vettä satoi viistoon pitkin moottoritietä ja pitkät matkat E18:lla oli myrskytuulen tuiverrusta, korkea bussi keinui eestaas, taisi kuljettajalle tulla käsivarret kipeiksi tiukasta ratin puristamisesta.. Perillä Turun linja-autoasemalla Wanha Rouva ohitti Hyväkiusauksen (Hesburger), niinpä tänään olen palkinnut itseäni syömällä sen viimeisenkin pakastimessa olleen jäätelöpurkillisen..

 

Ja kuunnellut yhä uudestaan RSO:n konserttia. http://yle.fi/aihe/tapahtuma/2015/12/06/itsenaisyyspaivan-juhlakonsertti.

Huomenna saamme olla mukana SibeliuksenJean Sibelius syntymäpäiväkonsertissa Hämeenlinnassa, kas näin:

 

Ti 8.12.2015
Hämeenlinnan Verkatehdas klo 19.00
Suora tv-lähetys Yle Teema klo 19.00
Suora radiolähetys Yle Radio 1 klo 19.03
Suora kuvallinen verkkolähetys klo 19.00

 

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.08 | 13:21

No juu, minä kuulun sarjaan "paahdettu matkoilla". Ensin omalla/kaverin autolla Kouvolassa ja nyt viimeeksi OnniBussilla Kuopiossa. Molemmat oli mukavia matkoja

...
08.04 | 20:10

☺♥

...
08.04 | 11:36

Heippa Portugalista! Sinulla näkyy olevan ns. keskipitkän tähtäimen suunnitelma koska lippuja varattuna reilun vuoden päähän. Vointeja kevään odotteluun.

...
23.03 | 20:23

Jäikö sinulta jotain huomaamatta?

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS