Tapahtumia tai sitten ei

Aiheen ympäriltä☺

.. sataako, eikö sada, onnistuuko Wanha Rouva pääsemään Musiikkitaloon kuivin varpain? Kas näin: kun ottaa reissuun mukaan sateensuojan ja kahdet kengät mutta ei aurinkolaseja, ei myöskään sada! Aurinko paistaa. Monimielinen aurinko..Cool  

 

Wanhan Rouvan syysjuhlakausi alkoi Alban Bergin oopperan Wozzeck merkeissä, kallis (ja kuitenkin neljä kuukautta ennakkoon ostettuna edullinen☺) lippu oli hankittu jo huhtikuussa, kerran oli kuunneltu/katsottu YouTubesta aiheesta tehty elokuva ja sitten vain halpislipulla itäistä pääkaupunkiamme kohti. Tsirp!

 

Ilta oli TAPAUS. Liput olivat loppuneet ajat sitten ja ilmassa oli oikeasti juhlan tuntua. Ja miksi? En kyllä muista kuulijoista tiedä mutta itselleni paketissa oli kaikki mitä juhlalta osasin odottaa. Emme me ole Suomessa tätä teosta viime vuosina kuulleet tai nähneet, joten uteliaisuuttakin mukana.

 

Wikipedian mukaan teos on esitetty Suomen Kansallisoopperassa vuonna 1967, siis Bulevardilla, vanhassa oopperatalossa. Silloinen kapellimestari oli muuten tämän W:n näyttämösovituksesta vastaavan, nyt Helsingin Juhlaviikkojen johdosta eroavan Eric Söderblomin isä. (sic!) Näyttämöllepano oli nyt sen verran monimuotoinen, että epäilen  kokonaisuutta ohjaamassa olleen myös kapellimestari Hannu Linnun, jonka idea, Söderblomin mukaan, tämä Wozzeckin juhlille tuominen oli. Kiitos Hannu!!!Vau

 

 

Kopioin tähän tekijöiden ja solistien nimet suoraan ohjelmatiedoista:

 

Radion sinfoniaorkesteri, Hannu Lintu, kapellimestari, Erik Söderblom, näyttämösovitus

Wozzeck – Florian Boesch, baritoni
Marie – Karita Mattila, sopraano
Kapteeni – Hubert Francis, tenori
Tohtori – Tuomas Pursio, bassobaritoni
Rumpumajuri – Christian Juslin, tenori
Andres – Tuomas Katajala, tenori
Margret – Anna Danik, mezzosopraano
1. käsityöläinen - Nicholas Söderlund, bassobaritoni
2. käsityöläinen - Aarne Pelkonen, baritoni
Narri – Simo Mäkinen, tenori
Dominante – valmennus Seppo Murto
Die Singknöpfe – valmennus Anna Sandström

 

Kaikki luetellut lukuisat solistit olivat erinomaisen tärkeitä huumaavassa kokonaisuudessa, sillä oopperan esittäminen konserttiversiona on vaikeampaa - kuin normaalisti oopperanäyttämöllä - myös esittäjille. Luulisin.

 

Mukana oli kuorojakin Dominante ja Die Singknöpfe (lapsikuoro, laulunappulat☺) ja visualisoija Petteri Tikkanen, jolla oli vaikuttava osuus kuvittaa salin kolmelle isolle valkokankaalle online heijastettavia tyyliteltyjä piirroksia oopperan tapahtumista. Niitä oli mahdollista halutessaan katsoa, niillä oli merkityksensä. (Lisätietoja kuvittajahenkilöstä vaikka tästä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Petteri_Tikkanen.)

 

Kaiken valtavan kokonaisuuden perusta ja kivijalka olivat Radion SinfoniaorkesteriSydän ja ylikapellimestari Hannu LintuSydän.

 

Joskus aina, tapahtumiin lähtiessä ja niihin osallistuessa, Wanhan Rouvan valtaa heti päivän alkuminuuteilla ihana odotuksen kutina. Viime perjantaina, siirtääkseni vähän tuonnemmaksi sitä kutinaa, piipahdin menomatkalla M-taloon Arkadian Alkossa (sanovat että se putiikki on Suomen A:n lippulaiva?) ja ostin samppanjaa.

Arvasin, että aihetta kuplille tulee olemaan. Cheers smileys

 

Tämä lauantai, jolloin olen mielialojani kirjannut, on ollut ”asioiden hoitamista”, en siis valitettavasti päässyt lataamaan muistiin uunituoreita hehkuja jo heti yöllä tai edes aamupäivällä. Kuvittelin, että nukun noin kahdesta aamukahdeksaan ja sit lähden iltapäivällä asioille.

 

No joo joo, yöllä oli kirkas täysikuu (lähtiessä oli nautittu tietty allergia- ja nuhalääke) ja kun endorfiinitkin jylläsivät täysillä, niiden yhteisvaikutuksena en voi sanoa nukkuneeni koko yönä.sheep Suunnitelmat muuttuivat hiukan.   Ei se mitään.

 

Saapuessani erittäin hyvissä ajoin Musiikkitaloon tapasin heti aulassa ensimmäisen tutunCool joka on hiljakkoin siirtynyt Juhlaviikkojen palvelukseen. Tunnelma oli jo liukkaassa nousussa! Kaikki hymyilivät. Ainakin ne,  jotka huomasin.. hapannaamoja yritän olla huomaamatta tai sitten ohimennen ihmettelen, mitähän ikävää heille on sattunut.

 

Sitten tulikin vastaan tuttu rouvapari jonka kanssa vaihdettin kevyet kesäkuulumiset.Cool

 

Kun aikaa oli, yritin sitten soittaa yhdelle ”meidän talon entiselle”, jonka niin usein olen sattunut tapaamaan ulko-oven luona lähtiessäni  konsertista. Eipä vastannut. Mutta kuin käskystä tämä nuori nainen Coolyhtäkkiä olikin selkäni takana, todella iloinen tapaaminen ja kuulumisten vaihtoa, sain hänen uuden puhelinnumeronsa.

 

Jahas, ja seuraava tuttu olikin taas ”meidän talon entisiä” jonka kanssa juteltiinkin pitkään kunnes salin ovet avattiin. (Toivotan hänelle onnea tulevassa koesoitossa!)Cool

 

Väliajalla halasimme Juhlaviikkojen uuden johtajanSydän kanssa ja sain (tavan mukaan?☺) pikku-pikku vihjeen ensi kesästä, me molemmat olimme jo siinä vaiheessa oopperan ensimmäisen näytöksen jälkeen aivan höttösillämme, lavalla kun kaikki oli niin super!

 

Moikattiin myös sen rakkaan ystäväni mukavan avecinCool kanssa joka kiireessään huikkasi normaalit kohteliaisuutensa ja että ”tavataan sitten tuolla alhaalla” – No, emme tavanneet nyt, mutta se on toinen juttu.

 

Väliajan keskustelukavereihin kuului myös Suomen Wagner-seuran Peter, jota en ollut nähnyt pitkään aikaan, olen nykyisin aika passiivinen wagneriaani. Meillä on yhteinen ystävä jolla ei kaikki ole hyvin.Surullinen

 

Kaikki tämä ennen kuin Wozzeckin hiljalleen hiipuva loppuhuipennus klo 21.17 oli ohi.sorry

 

Tunnelma siis oli nousussa koko ajan vaikka siellä yleisössä ehkä oli joitakin sellaisia patsastelijoita jotka eivät syystä tai toisesta käy säännöllisesti Musiikkitalon tilaisuuksissa (tai joita en ainakaan minä, ulko-rso:lainen ole nähnyt), mutta jokainen meistä taisi tietää, että oli menossa TAPAUS. Once in a lifetime. Turustakin ainakin kapunginjohtaja ja musiikkijuhlien toiminnanjohtaja ja TFO:n nykyinen ylikapellimestari olivat vakoilemassa miten tehdään hienoa musiikki- ja näyttämötaidetta..

 

Sillä sitä se oli. Vaikka nuo concertante-oopperat vaatinevat yleisöltä tiukempaa seurantaa kuin normaali oopperaesitys, jokaiselle kyllä tuli selväksi että maailmanluokan esityksessä saimme olla mukana.smiley

 

Wanha Rouva oli siis ostanut lippunsa hyvissä ajoin. Valitsin sen saman paikan (S-katsomo rivi 1), jossa istuin 9.9.2011 noin viikko sen jälkeen kun ihana Musiikkitalomme oli avattu. Olisi ehkä pitänyt ottaa paikka vähän alempaa, sillä pikkuisen oli vaikeuksia uida vastavirtaan täpötäydessä yleisömeressä backstagelle pyrkiessäni.

 

Yksi tähtäimeni (!) oli kapellimestarin lisäksi illan supertähti, Karita Mattila, joka Marien roolissa latasi roolihahmoonsa kaiken tuskan ja muut tunteet loistavalla äänellään (erinomaisessa kunnossa!) ja lavakarismallaan. Kyllä Karita ansaitsi tiukat syleilyt lavalla.. Hehe. Wanha Rouvakin pääsi kiittämään Karitaa backstagen hurlumheissä – oopperalla kun se ei ole koskaan ollut mahdollista.

 

Juna-aikataulujen rukkaaminenSilmänisku ei meikäläiseen vaikuta tällä tietämällä muuten kuin ehkä kerran vuodessa Tampere Filharmonian suuntaan.. eläkeläiselle niin sopiva bussi-halpislippu (Pohjolan Liikenne, 8€) oli perjantaina klo 22-vuoroon, joten en jäänyt liian pitkäksi ajaksi sekoilemaan hurmaantuneen porukan sekaan vaan läksin kipuamaan vaatenaulakolle jossa minua palveli se tietty ihana naulakkopoika joka aina huomioi asiakkaansa henkilökohtaisesti.CoolNäkemiin!

 

Täydenkuun aikaan Musiikkitalosta kotia kohti.

 

Alkavalla viikolla on kauden varsinaiset avajaiset..Vau

 

Sunnuntaina

Onneksi en ole musiikkiarvostelija! Jos aihetta, palaan asiaan.. Muutaman oman valokuvan lataan nähtäville myöhemmin.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.08 | 13:21

No juu, minä kuulun sarjaan "paahdettu matkoilla". Ensin omalla/kaverin autolla Kouvolassa ja nyt viimeeksi OnniBussilla Kuopiossa. Molemmat oli mukavia matkoja

...
08.04 | 20:10

☺♥

...
08.04 | 11:36

Heippa Portugalista! Sinulla näkyy olevan ns. keskipitkän tähtäimen suunnitelma koska lippuja varattuna reilun vuoden päähän. Vointeja kevään odotteluun.

...
23.03 | 20:23

Jäikö sinulta jotain huomaamatta?

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS