Tapahtumia tai sitten ei

Mitä kaikkea voi yhden päivän.. osa 2

 

Music graphics

Huomaan, että en ole oikeastaan ollenkaan kirjoittanut mitään Turun musiikkijuhlien viimeisen päivän musiikista jota olin kuuntelemassa/katsomassa. Enpä taida kirjoittaa tänäänkään. Oma kokemukseni juhlista rajoittui tänä vuonna vähiin, koska inhoan hyvästejäItkeväSärkynyt sydän enkä pystynyt juhlien aikana ollenkaan tekemään valintoja. 

 

Music graphics 

Sen voin mainita, että oopperalaulajilta olisi voinut jättää mikrofonit pois..  konserttisalin sotkuisen kaiun kanssa ne olivat liikaa.

SuukkoTopi kyllä pystyi esittämään omat, sieluamme lepuuttavat laulut ilman mikrofonia. Luutisti Eero Palviaisen näppäilyn ja tyyliin hiljennetyn kaupunginorkesterin kanssa esitys kantoi oikein hyvin..

 

Konserttien "oheiset" olivat siis kummassakin lauantain konsertissa liian voimakkaat jotta pystyisin edes hipaisemaan musiikillista antia musiikkina, joten mielenkiinnolla luin aamun urheilulehdestä musiikkikriitikon arvion päätösillan kapulanvaihtokonsertista.

 

Ko. kirjoittaja on poppiin kallellaan oleva kirjallisuudesta kiinnostunut  musiikinopettaja. Olen kerran istunut samassa pöydässä Apteekin takahuoneessa hänen, erään kapellimestarin   Conductor music graphicsja TFO:n konserttimestarin kanssa, silloin hämmästelin kaverin avoimen tietämätöntä, mutta rehtiä ja suoraa kysymystä eräästä klassisen musiikin säveltäjästä (P-H Nordgrén), vaan olihan hänelle vastaamassa tosi asiantuntijat joille tiesi kysymyksensä osoittaa. Tätä taustaa vasten ja myöhempiä kritiikkejään luettuani olisin odottanut, että hän olisi analysoinut tarkemmin päätöskonsertin musiikillista antia kokonaisuutena. Itse odotin myös ehkä jonkinlaista selvyyttä omiin sekaviin tunnelmiini, en sitä saanut.

 

Yksi meille yhteinen asia kirjoituksesta nousee kuitenkin esiin: Turun konserttisalin kammottava akustiikka. Eikä ole ensimmäinen kerta kun julkisessa musiikkikritiikissä se nostetaan esiin, akustiikan ongelmat aiheuttavat varmaan ongelmia myös kun pitäisi osata arvioida esitettyä musiikkia! Tänään kriitikko painottaa akustiikan epätasaisuutta, meikäläistä tavallista musiikin kuulijaa kiusaa eniten salin kovuus. En aio ruveta käymään klassisen musiikin konserteissa korvatulpat korvissa!Vihainen Rokki- ja ison sinfoniaorkesterin lähikontaktimusiikkitulvassa olevat muusikot ovat asia erikseen, heillä on työterveyden puitteissa mahdollisuus käyttää yksilöllisiä korvatulppia.

 

”Sointikylpy murtovesissä” –jutussa olisi siis voinut pohtia päätöskonserttia laajemmassakin mittakaavassa, mutta toki siihen olisi tarvittu enemmän palstatilaakin ja sehän olisi taas saattanut viedä palstamillimetrejä jostakin urheilujutusta tai kutistaa valtavia urheiluvalokuvia kohtuullisen kokoisiksi..

 

Turun musiikkijuhlien saldo lehtimediassa vuonna 2015 on siis koottava lähinnä viikkojen muutamista konserttiarvioista ja kookkaasta (myös iso valokuva!) loppujutusta. Valokuvasta voi tutkailla, hymyilevätkö myös kuvattavien silmät.. Wanha Rouva ei ole arvosteluja tarkemmin lukenut, koska omat kokemukseni rajoittuvat vain päätöspäivään.

 

Happamena ja erittäin ikävänä jälkimakunaJärkyttynyt TS:n ison lehtijutun lopussa 16.8. ovat seuraavat kommentit, suora lainaus (henkilönimet poistettuna): ”Totta kai oli - - -:n kanssa tilanteita, joissa piti käydä tiukkaakin keskustelua ja pohdintaa. Välillä pitää tehdä kompromisseja, välillä pitää ottaa jonkinlainen riski. Taiteellisen johtajankin on joskus suostuttava luopumaan idesta. Ideaanhan ei koskaan saa rakastua,” - - - huomauttaa.

 

Näin byroon ulkopuolisesta vinkkelistä asia on kuitenkin niin, että silloin kun vastuualueet on jaettu, toiminnanjohtaja hoitaa toiminnan käytännölliset osat siten että taiteellisen johtajan linja saa toteutua! Toivomme tietenkin että toiminnanjohtaja saa myöhemmin sopeutettua toimintansa (tai päin vastoin!Silmänisku) uuden taiteellisen johtajan sinne tänne sinkoileviin uusiin ideoihin ja klassisen musiikin kuluttajien tarpeisiin, kuten lähes näkymättömiin kadonneen barokkimusiikin kaipuuseen..

 

Näin taisikin Topi Lehtipuun viimeisistä Turun juhlista tulla kompromissijuhlat. Wanha Rouva mietti etukäteen juhlien teemaa (ennen kuin tiesi), että se voisi olla ”Tämä oli nyt tässä”. Miten oikeaan ennustukseni osuikaan – taas kerran. Toinen vaihtoehto olisi ollut ”Erotessa”. Kumpikin veikkaus osui oikeaan - paitsi että ero tapahtuu vain paikkakunnan osalta.. Virallisesti vuoden 2015 teema oli Sibeliuksen 150-vuotisjuhla ja  Musiikki ja identiteetti.

 

Edelliset teemat: 2010 Vapaus, 2011 Valo ja sen vastaparit varjo ja pimeys, 2012  Valta, 2013 Sillalla ja 2014  Mars, Venus & Co eli Rakkaus.Sydän

 

 

http://www.wanhanrouvanasioitaasiattomuuksia.fi/70803000/2059872/posting/eip%C3%A4-arvannut-jonas-k

 

http://www.wanhanrouvanasioitaasiattomuuksia.fi/70803000/2115600/posting/ruuhkaa
 

http://www.wanhanrouvanasioitaasiattomuuksia.fi/70803000/2119875/posting/kes%C3%A4juhlaviikot-t%C3%A4ydess%C3%A4-vauhdissa

 

Uutinen vuoden 2014 lopulta:

Taiteilija Topi Lehtipuu (s. 1971) on nimitetty Juhlaviikkojen toiminnanjohtajaksi 1.10.2015 alkaen. Lehtipuu vastaa festivaalin taiteellisesta suunnittelusta ja organisaation johtamisesta kolmivuotiskaudella 2016-2018.

Topi Lehtipuu on kansainvälisesti kysytty laulaja, joka on työskennellyt maailman merkittävimpien kapellimestarien ja ohjaajien kanssa esiintyen säännöllisesti mm. Helsingissä, Berliinissä, Lontoossa, Pariisissa, Salzburgissa ja Wienissä. Festivaalijohtamiskokemusta Lehtipuulle on kertynyt Turun musiikkijuhlien taiteellisen johtajan tehtävästä vuodesta 2010 alkaen sekä Joroisten Musiikkipäivien taiteellisen johtajan tehtävästä vuosina 2008-2010 sekä 2006 ja 2004. Lehtipuu valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2003 kuoron- ja orkesterinjohdon koulutusohjelmasta. Lehtipuu vastaa täysipäiväisesti Juhlaviikkojen johtamisesta ja jatkaa sivutoimisesti taiteilijanuraansa laulajana.

Valinnan tehneen Helsinki-viikon säätiön hallituksen mukaan Topi Lehtipuulla on erinomaiset edellytykset kehittää Juhlaviikkojen toimintaa. ”Topi Lehtipuun kansainväliset verkostot yhdistyneenä vahvaan yleisösuhteeseen antavat erinomaisen lähtökohdan tulevien festivaalikausien suunnittelulle. Uskon, että Topi Lehtipuu auttaa tämä tavoite mielessään virittämään Juhlaviikot jälleen uudelle tasolle rakentaen vuosikymmenten mittaan kerrytetyn hienon perustan varaan”, luonnehtii Helsinki-viikon säätiön puheenjohtaja, professori Pekka Mattila.

 

Tuossa uutislainauksessa on viiden (5) sanan kokonaisuus joka kertoo kaiken. Tiedätkö, mitkä?Cool

 

Koska nämä blogisivut eivät enää suostu upottamaan tekstiin itse ottamiani valokuvia (- niinkö huonoja ne ovat?),  muutama omista kuvistani tulee liitteeksi erikseen.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.08 | 13:21

No juu, minä kuulun sarjaan "paahdettu matkoilla". Ensin omalla/kaverin autolla Kouvolassa ja nyt viimeeksi OnniBussilla Kuopiossa. Molemmat oli mukavia matkoja

...
08.04 | 20:10

☺♥

...
08.04 | 11:36

Heippa Portugalista! Sinulla näkyy olevan ns. keskipitkän tähtäimen suunnitelma koska lippuja varattuna reilun vuoden päähän. Vointeja kevään odotteluun.

...
23.03 | 20:23

Jäikö sinulta jotain huomaamatta?

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS