Tapahtumia tai sitten ei

Jotain uutta, jotain vanhaa..

 

.. jotain lainattua ja varastettua. - Ai, eikö se sanonta ihan noin mennytkään? Kesäinen turistipäivä Suomen Turussa oli kuitenkin jotain uutta (nykytaidetta kahdessa museossa), jotain vanhaa (ks. edellinen), lainattu ja varastettu on tuossa mukana vain huvin vuoksi.

 

Turistivieras pettyi, kun Turussa ei ollutkaan aurinkoistaSummer smileys (tosin säätiedot eivät aurinkoa luvanneetkaan), kierroskaverinsa oli toistaitoinen (ajatukset ei aina 100% mukana) ja jalkapuolinen. Tässä kaupungissa kun on sit vielä kaikki niin kallistakin. Mutta muuten puolitoista yhteistä päivää oli oikein mukavaa. Turistivieraan emännöiminen taitaa olla  yksinelävälle luultavasti liian vaativa operaatio, kas kun silloin(kin) omat puheet niin helposti tukkivat hienotunteisen vieraan puheet. Hirvittävä dilemma! On niin kivaa, kun joku elävä olento kuuntelee (kissa Cats smileysolisikin hyvä kaikille yksinäisille – tai koira) ja toivon mukaan vastaileekin, silloin ei ollenkaan aina huomaa pitää omassa löpinässään tarpeeksi pitkiä pausseja jotta toinenkin saisi suunvuoron. - Olen kyllä mielestäni  joskus ohjeistanut että minun kanssani pitää ottaa oma puheenvuoro!

 

Vanha Turku ja Aboa Vetus & Ars Novan vanhat kellarit saivat kaipaamaan Tukholman ihania museoita. Ei niin, etteivätkö Turun 1200-luvulta nykypäivään tuodut museokaivaukset ym olisi tehneet vaikutusta, mutta kun me kuitenkin tiedämme että Turku on se vanhin Suomen kaupungeista, so what? tuollaisiksihan vanhoja rauniota on kuviteltukin ja tiedetty.Silmänisku  

 

Nirso kävijä kysyy, miten historia tuodaan yleisön nähtäviksi? Siinä Turun kaupungin poliittiset päättäjät ja päätöksentekoon tyrkyllä olevat saisivat mennä Tukholmaan tutkimaan miten on rakennettu ja millainen on museo, joka puhuttelee ja joka  kutsuu vierailijoita kauempaakin! siis pelkästään tutustumaan museotarjontaan. Minulle ei ainakaan kannata tarjota budjettinäkökulmaa, yleinen suhtautuminen asioihin, kulttuuriin, ratkaisee paljon, ei pelkästään raha.

 

(Yritän välttää kiusausta langeta taas kerran paikalliseen päätöksentekoon jota olen katsonut karsaasti jo vuosiaVihainen. Äänestettäessä minun yksi ääneni ei ole ollut riittävä asioita muuttamaan.)

 

Aboa Vetus & Ars Nova on kyllä huomionarvoinen kokonaisuus. Ei liene ”firman” vika että se on myös sekava. Onhan nykytaiteen museo-osuus ja vanhan Turun kaivaukset ympätty yhteen ja samaan tupakkatehtailija Rettigin entiseen loistoresidenssiin ja tontille. (Sivuhuomautus: Wanha Rouva muistaa olleensa kerran, ennen museotoiminnan alkamista, ko. tiloissa ay-toimintaan liittyvässä tapahtumassa.. Silmäniskusiitä taisi jäädä ihan hyvät ja hauskat muistot.)

 

Muutamia ylimääräisiä juttuja bongasimme, tässä samantyyppinen esimerkki nettisivuilta, näetkö, missä moka:

MUSEOSSA TAPAHTUU

Aboa Vetus & Ars Nova järjestää ympäri vuoden monenlaisia tapahtumia, kursseja, erityiskierroksia ja työpajoa.

 

Turun taidemuseo, Puolalanmäen vanha komea kivipytinki (valmistunut 1904) joka viimeinkin saatiin myös remontoiduksi 10 vuotta sitten kuuden vuoden väännön jälkeen, olisi kyllä Wanhan Rouvan mielessä enemmän perinteisen taiteen pyhättö (museon kokoelmaan kuuluu noin 6 500 teosta, kokoelma tunnettu erityisesti vanhemmasta suomalaisesta taiteesta, surrealismista ja pop-taiteesta), mutta nykyajan vaatimusten (?) mukaisesti sielläkin on vaihtuvia nykytaiteen näyttelyitä jotka väkisinkin jäävät kohtalaisen suppeiksi. Tänä kesänä esillä olevat Jacques Henri Lartiguen (1894–1986) valokuvat, niitä kyllä riitti!

 

Olisihan meillä nykytaiteeseen keskittynyt Wäiski. Wäinö Aaltosen museo, WAM. Moderni rakennus joen rannalla. Mutta kas, Taidemuseo on säätiön, WAM kaupungin. Ja siinä on solmu. Luulisin.

 

En ole huomannut kaupungissa kovasti museokulttuuritahtoa(kaan) – mutta onneksi saadaan taas uusi palloiluhalli (kallis, mutta tarpeeksi korkea) niin että siellä voidaan järjestää lentopallon euroopanmestaruuskisoja – en kyl tiedä, saadaanko niitä Turkuun mutta on ainakin mahdollisuus anoa! Eikö hienoa?!Hehe

 

Kesäturistivieraan kanssa ei ehditty tällä kertaa WAMiin,  vieraan ajasta kilpailivat myös vanhan Turun keskiaikamarkkinat joita ei muualle Suomeen saakaan vaiks miten yritettäisiin. Kas kun tämä on se valtakunnan vanhin kulma..

 

Tukholmassakin on jotain http://www.medeltidsmuseet.stockholm.se/utstallningar/

 

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.08 | 13:21

No juu, minä kuulun sarjaan "paahdettu matkoilla". Ensin omalla/kaverin autolla Kouvolassa ja nyt viimeeksi OnniBussilla Kuopiossa. Molemmat oli mukavia matkoja

...
08.04 | 20:10

☺♥

...
08.04 | 11:36

Heippa Portugalista! Sinulla näkyy olevan ns. keskipitkän tähtäimen suunnitelma koska lippuja varattuna reilun vuoden päähän. Vointeja kevään odotteluun.

...
23.03 | 20:23

Jäikö sinulta jotain huomaamatta?

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS