Tapahtumia tai sitten ei

ÄITIENPÄIVÄ- ym OOPPERAA

Sad smileysTämä taisi olla nyt tässä, Wanhan Rouvan Aida

 

Siis tämä versio! Uutta toteutusta ja uuden Radameksen haluan!!! Toteutus voisi olla vaihteeksi ihan reilusti perinteinen, aikakauteen sidottu. Nyt puvustus ja lavastus ovat vähän sitä ja vähän tätä. Sad smileys Nykyajan trendien mukaisesti oopperoita muutetaan kasvottomiksi, karuiksi ja neutraaleiksi näyttämötapahtumiksi ja juuri silloin on ehdottoman tärkeää että musiikillinen osuus olisi lähes täydellistä! - Jos esim. Metropolitan-sopraanot joutuvat laihdutusleikkaukseen, niin.. Useampi kuin yksi Kansallisoopperan solisteista saisi mennä myös äänenhuoltoon.

 

Thinking Smiley FaceAidan ohjauksesta voin syyttää Georg Rooteringia, miksi rakastettu ja himoittu Radames on niin tönkkö, suttuisen luotaantyöntävä ulkoisesti(kin) että on aivan mahdotonta samaistua Aidan kiihkeään rakkauteen ja kaikkeen kohtalokkaaseen mikä siitä seuraa. Heti alkuun Celeste Aida –aaria oli tuskaa korville. (Se oli ruma!) - Kaipasin myös Sanansaattajan tenoriosaan kaunisäänistä ystävääni..

 

Vuonna 2010 ensi-illan merkeissä Höblärissä on haastateltu ohjaajaa, siteeraan suoraan: ”Alla relationer genomsyras av sann kärlek. Radames till exempel är en poetisk hjälte som hamnar i kläm mellan sina två kärlekar.” No, minkäs hollantilainen ohjaaja voi Suomen Kansallisoopperan solistivalikoimalle tai budjetille, mutta olisi edes vahtinut puvustusta! Jäi sellainen olo että vanha produktio oli vain heitetty lavalle sen kummemmin siistimättä.

 

Illan tähdet olivat nyt Aida (Veronika Dzhioeva) ja Amonasro (Jorge Lagunes). Ja Aida-trumpetit, I-parvella vierailjana mm. RSO:n soolotrumpetisti Jouko Harjanne. Kirkkaasti kajahtivat fanfaarit!Music smileys

 

Aidan esittäjä on vaihtunut joka kerta (3) kun olen tätä versiota oopperalla kuullut. Paras oli vuoden 2012 Claire Rutter! Ihana ääni ja hienosti rooliinsa eläytyvä englantilainen taiteilija.

 

Tässä näyttämöllepanossa etioopialaisvangit on puettu oranssinvärisiin kaapuihin, joista ensi-illan aikaan kohistiin että Quantamo-vankejako siinä.Epävarma Samoin taustalla, lavastuksen yläpuolella, kulkee mustavalkoisia sota-aiheisia kuvia. Jossakin kohdassa näyttämölle heijastetaan mustavalkoinen kuva hyökkäysvaunusta Miscellaneous smileysjoka lopuksi uhkaavasti vyöryy jättikokoiseksi suurentuen yli koko näyttämön. – Ja kas kas, 9.5.2015 olikin suuri voitonpäivä, toisen maailmansodan päättymisestä 70 vuotta, ja isot juhlat paraateineen pidettiin tuolla Helsinkiäkin itäisemmässä pääkaupungissa.. Wanhalle Rouvalle tuli inha olo.

 

Onneksi illan päätyttyä tapasimme ja sain rutistella (lue: halata) kiitokseksi pian eläköityvää oopperan käyrätorvensoittajaa joka 37 vuotta sitten oli Oriveden musiikkileirin johtaja ja mm. huoltamassa leirin päätyttyä Wanhan Rouvan lapsen (maailman parhaimmanSydänlapsen!) kotimatkalle Turun  junaan ja on muutoinkin ollut mukana taustalla oopperaelämässämme kaikkina näinä vuosina. On mukana toivottavasti tulevaisuudessakin vaikka ei enää orkesterimontussa – itsepähän sitä ehdotti..siffler

 

Summa summarum: tähän oopperakeikkaan oli myös yhdistetty Rakkaiden Nuorten Herkkusuiden Wanhalle Rouvalle tarjoama äitienpäiväillallinen. Paikka oli Carelia, oopperaa vastapäätä, ilmeisesti nuorten ruoka olikin kiitettävän hyvää (parsaa, nieriää, karitsaa), espressoa riittävästi . Wanha Rouva nautti vain alkuruuan (parsaa, nam), jälkiruoka-annoksen ja lasillisen ei tarpeeksi kylmää -shamppanjaa. Mutta palvelu oli hidasta enkä osaa sanoa, vastasiko tarjonta hintaa. Carelia on kovankaikuisa tila, joten ravintolan vilkas puheensorina ja auki olevasta ulko-ovesta tullut Mannerheimintien lauantairuuhkan melu yhteensä kaikuivat ajoittain liikaa. 

 

Aidasta ei löytynyt kovin monta videotallennetta YouTubessa, mutta äkkiä silmäillen tässä https://www.youtube.com/watch?v=6C5HfZ_EWBk esityksessä on ulkoisesti näytämöllä jotain sellaista kuin ehkä itse kaipailen tämän viisivuotisen Kansallisoopperan tuotannon tilalle. Laulusta en sano mitään, ainakin äänitys tuntuu särisevän. Epävarma

Ja tässä tod. perinteisesti lavastettu ja suurellisesti roolitettu milanolaisten Aida https://www.youtube.com/watch?v=yQxb1skYrOw. Upeaa! (direttore d'orchestra Riccardo Chailly regia e scene di Franco Zeffirelli) Aidana Violeta Urmana joka on mukana RSO:n kevätkauden 2016 päätöskonsertissa Wagnerin Jumalten tuhon loppukohtauksessa.

Ja kas, Wanha Rouva löytää lisää Wagneria kevään 2016 ohjelmistostaVau, tällä kertaa Suomen Kansallisoopperasta: Tristan ja Isolde palaa estradille muutaman kerran - ja musiikin johto .. Music 2 alphabetsMusic 2 alphabets, aaah, johan Parsifalista onkin kulunut aivan liian monta vuotta.HymyileväJos tämän Tristanin vielä saisin kokea..

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.08 | 13:21

No juu, minä kuulun sarjaan "paahdettu matkoilla". Ensin omalla/kaverin autolla Kouvolassa ja nyt viimeeksi OnniBussilla Kuopiossa. Molemmat oli mukavia matkoja

...
08.04 | 20:10

☺♥

...
08.04 | 11:36

Heippa Portugalista! Sinulla näkyy olevan ns. keskipitkän tähtäimen suunnitelma koska lippuja varattuna reilun vuoden päähän. Vointeja kevään odotteluun.

...
23.03 | 20:23

Jäikö sinulta jotain huomaamatta?

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS