Tapahtumia tai sitten ei

Pohjolan tytär Detroitissa!

DSO:n konsertti 9.5.2015 klo 20 (sunnuntaina, äitienpäivänä 10.5. Suomen aikaa klo 03 ).  Ihmeellinen, ihmeellinen tekniikan maailma!Leveä
 hymy Tuolla toisella puolella maapalloa minulle soittaa Detroitin sinfoniaorkesteri Sibeliusta ja Shostakovitshia, solistinumerona  tuntematon selloteos, solistina Lynn Harrell. Hänen nimensä on tuttu.

 

Ei siis voi mennä nukkumaan koko yönä.

 

Ennen DSO:n konserttia kapellimestari toteaa haastattelussa – ilmeisesti vastauksena kysymykseen, miksi ohjelma on se mikä on, että kun orkesteri halusi soittaa Shostakovitshia, Lynn Harrel Augusta Read Thomas’in sellokonserton nro 3, "Legend of the Phoenix",  ja hän itse Sibeliusta, kaikki ovat tyytyväisiä! Niinpä. Näin sitä viedään Wanhan Rouvan toivelaulukonsertteja maailmalle. Ihana musiikin voima!Music smileys

 

Kapellimestarilta kysyttiin myös, mitä mieltä hän on Detroitin salista. Aina kapuilta kysytään mitä mieltä konserttisalista. Ja aina he ovat yhtä diplomaattisia kuin tämän illan maestrokin. Eivät kuitenkaan Detroitissa pyytäneet vertailemaan salia muihin saleihin niin kuin täällä meillä Musiikkitalosta mielipiteitä kalasteltaessa usein tapahtuu..  mikä on aivan turhaa, meidän suomalaisten tyhmää vaatimattomuutta/epävarmuutta onko se nyt varmasti tarpeeksi hyvä. No ON! sanoo Wanha Rouva tyytyväisenä.

 

Ennen konsertin alkua Detroitin salissa lähetettiin (nauhoitettu) orkesterin soolopasunistin viesti, jossa hän mm. vuolaasti kiitteli orkesterin sponsoreita, taisi antaa myös vinkin että ”sinäkin voit helposti tukea toimintaamme”, muistutti myös,  että kännykät on suljettava ja ”please, katsottehan, missä teitä lähin varauloskäytävä on”.

 

IHANA POHJOLAN TYTÄR!!!!  Nettikuvan laatu on heikohko, mutta se kuitenkin ON.  Ääni toimii kuin tuolta Musiikkitalosta, ainakin melkein yhtä läheisentuntuisesti. Tähän vuorokaudenaikaan  (kello on nyt 3.28) ei voi käyttää kaiuttimien koko arsenaalia.

 

Alex Trajano (toimittaja) ja Charles Greenwell (asiantuntija) kommentoivat  soitettua musiikkia teosten jälkeen. Mitä ehdin kuunnella tässä kirjoittamisen aikana, kovin ylistettiin Sibeliusta, äänessä olleen vanhan herran Greenwellin auktoriteetilla.

 

Solistiksi saapuu Lynn Harrell (juuri täyttänyt 71 v). Upouusi teos ei olisi voinut saada parempaa kapellimestaria solmimaan yhteen kymmenien vuosien sellonsoiton taituruutta ja modernia musiikkia.

– Jaha, se loppui nyt. Moderni teos, ei välttämättä just sellainen joka heti jää mieleen. – Ja nyt konserton säveltäjä, Ms. Augusta Read Thomas tulee kiitoksille. Hakevat mukaan takaviistoon oikealle väistyneen kapellimestarin, ansaitusti!

 

Väliaika alkaa orkesterin soolotrumpetistin soittaessa orkesterisalin ulko-ovella (nettilähetyksessä siis), seuraa hänen sekä puhe- että lyhyt  soitto-osuutensa. En kuunnellut mitä tummapintainen trumpetisti kertoi. – Nyt väliaikahaastatteluun saapuu Lynn Harrell. Ja tämä vakiokommentoija Greenwell juuri nyt puhuu Shostakovitshista, esittelee säveltäjän musiikkia, historiaa ja kohtaloa.

 

Kello on neljä (04) tääl’ Suomen Turus’.. Shostaa odottelen. Skipataan kaikki väliajat! Olen jo kauan ollut itsekkäästi sitä mieltä ja juuri tänä yönä erittäinkin.Hehe

 

Nyt syytän äänentoistoa – tai sit RSO:n konserttimestarit soittavat loisteliaammin kuin DSO:n. En osaa arvioida, olenhan maallikko. Ja orkesteri näyttää olevan  pienempi kuin jotkut muut tuntemani..

 

--> Live from Orchestra Hall webcasts are presented by the Ford Motor Company Fund and made possible by generous support from The John S. and James L. Knight Foundation. <--

 

On aamu. Onneksi Wanhan Rouvan äitienpäivää juhlittiin jo eilen, joten ainakin tämä äiti saa aamulla/päivällä nukkua niin kauan kuin nukuttaa. Shostan sinfoniasta nro 5 en osaa sanoa oikein mitään uutta nyt, ääni ja kuva ovat – sattuneista syistä –  hiukan himmeät ja keskittymisenikin on jo vähän herpaantunut. - Soolotrumpetisti soittaa vanhalla antiikinkuluneella trumpetilla. - Hyvä cornosoolo.  - Harmi, etten voi pitää äänen volyymia riittävästi auki!

 

Mutta olinpa mukana Detroit Symphony Orchestran konsertissa! Kello on nyt 05.02 (Suomen aikaa).

 

Sänkyyn! (näps näps näpsHymyilevä) - ja sitten korvatulpat tiukasti korviin.

 

Ai niin, DSO:n kapellimestari oli Hannu Lintu.

 

 

Detroit, (May 5, 2015) – The Detroit Symphony Orchestra (DSO) welcomes back legendary cellist Lynn Harrell with a DSO premiere of Augusta Read Thomas’s riveting, optimistic and bright Third Cello Concerto. The concert, led by guest conductor Hannu Lintu, will feature performances of Sibelius’ Pohjola's Daughter, as well as a closing performance featuring Shostakovich’s triumphant Fifth Symphony. These performances will take place at Orchestra Hall on Fri., May 8 at 10:45 a.m. and Sat., May 9 at 8 p.m.

 

 

P.S. Sunnuntaina päivällä: sain asiantuntevaltaKuiskaus taholta tiedon että konserttihan on ”nähtävissä myöhemminkin”.  Siis Detroitin konsertti jatkunee täällä ja voin tarkentaa viime yön musiikillisia kuulokuviani, jos löydän nettiosoitteen jossa tallenne on.Epävarma

 

 

Pohjolan tytär Musiikkitalossa 6.12.2014 tässä http://areena.yle.fi/1-2640104. Ihana, raikas, taiturillinen esitys, alkaen heti alussa olevasta sellosoolosta..Suukko

 

P.P.S. Etiopian Aidan kohtalosta Egyptissä ja Suomen Kansallisoopperaan ja muihin läheisiini liittyvistä pikaraportti myöhemmin kun olen ensin toipunut Detroitin yöstä.. tänään Kansallisooppera lähettikin Wanhalle Rouvalle viestin:

 

Kiitos eilisestä - nähdään taas!
 

Lämmin kiitos eilisestä käynnistäsi - toivottavasti nautit esityksestä.
Olet lämpimästi tervetullut uudelleen! Tästä pääset tutustumaan ohjelmistoomme. 

Tulevista esityksistä saat tietoa myös suosituista uutiskirjeistämme. Tilaajana saat sähköpostiisi uutiset ohjelmistosta, ajankohtaisista taiteilijoista ja tapahtumistamme ensimmäisten joukossa. 

  Vau Cool Hehe {#smileys123.tonqueout} Leveä hymy Silmänisku Cool Vau

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.08 | 13:21

No juu, minä kuulun sarjaan "paahdettu matkoilla". Ensin omalla/kaverin autolla Kouvolassa ja nyt viimeeksi OnniBussilla Kuopiossa. Molemmat oli mukavia matkoja

...
08.04 | 20:10

☺♥

...
08.04 | 11:36

Heippa Portugalista! Sinulla näkyy olevan ns. keskipitkän tähtäimen suunnitelma koska lippuja varattuna reilun vuoden päähän. Vointeja kevään odotteluun.

...
23.03 | 20:23

Jäikö sinulta jotain huomaamatta?

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS