Tapahtumia tai sitten ei

Kaksi magneettia 27.3.2015..

 .. tai oikeastaan monta. Iltaa hallitsi dramaattinen musiikki, kaksi soinnillisesti keskenään aika erilaista teosta, mutta kumpikin säveltäjien ja runoilijan elämän vääryyksiin perustuvia kannanottoja.

 

Richard Straussin Metamorfoosit 23:lle soolojouselle on hivelevän haikeaa jousisoittoa. Lavalla seisoo (ja istuu: sellistit, basistit) 23 jousisoittajaa joiden sooloja kapellimestari ohjailee katseellaan ja viittomalla käsillään musiikin virtaaman mukaisesti. http://areena.yle.fi/tv/2732124 .  Ihanan rauhoittava (kyllä!) ja puhdistava musiikillinen alku RSO:n konsertille.

 

Luulen että Wanhalle Rouvalle oli hyväksi, etten liian tarkkaan ollut lukenut käsiohjelman tekstejä. Pystyin uppoamaan musiikkiin onnellisena siitä että on minulla korvat joilla kuuntelen, että pääsin mukaan tähänkin tilaisuuteen 1699:n muun kuulijan joukossa – ja että on ihmisiä jotka tulkitsevat musiikkia suoraan minun sydämeeni ja samalla näyttävät konkreettisesti taiteen ja taiteilijoiden keinot tuoda omalla tavallaan esiin julmuuksia joita maailmassa on – ja kuitenkin, antaa myös lohdutusta.

Ei onni tule etsien,
se tulee eläen.
Ei onni saavu ulkoa,
se nousee rinnasta.

H.J.Erkko

 

Vaikka julmuudet eivät ole nykymaailmasta poistuneet tai vähentyneet, kapellimestarin vieras säveltäjä Kalevi Aho totesi, ettei nykyään enää oikeastaan tehdä sellaista musiikkia kuin esimerkiksi Shostakovitshin aikana. Hannun kysymykseen, onko taiteilijoiden/taiteen tehtävä ottaa kantaa, tuoda esiin maailman epäkohtia, sekä Aho että toinen vieras, toimittaja Heikki Aittokoski vastasivat ”Ehdottomasti!”. - Aittokoski piti ennen konserttia syventävän asiaesittelyn Babi Jarista, siitä oikeasta paikasta jossa hirmutekoja tehtiin. http://areena.yle.fi/tv/2732123

 

Väliajan jälkeen jysähti. Vaikka ei olisi tiennyt Dmitri Shostakovitshin säveltäjäntaipaleesta mitään, Sinfonia nro 13 b-molli ”Babi Jar” olisi kyllä kertonut, että hänen elämänsä oli ristiriitaista ja vaikeaa. Ja myös että säveltäjällä oli pirullisen loistava taito punoa musiikkiinsa piikkejä vallanpitäjien suuntaan.

 

RSO:n eteen asteli Linnun kanssa maailmanluokan basso (hoikka!Silmänisku) Mikhail Petrenko ja  orkesterin takana, laulullista vuoropuhelua solistin kanssa kävi Polyteknikkojen kuoro PK. (Muistan PK:n erittäin erinomaisena noin neljän vuoden takaisesta Tapiola Sinfonietan Kullervosta..)

Magneetit kiitoksilla☺

 

Mutta siis siitä hetkestä lavalla oli kaksi erikoismagneettia jotka Wanhan Rouvan silmiä vetivät puoleensa aivan väkisin, onneksi herrat seisoivat vierekkäin. Cool Ja minä kun yleensä myös tutkailen orkesteria..Silmänisku Petrenko löi nyt niin kovat pohjalukemat Babi Jarin soolo-osuuksille ettei mitään määrää! Hänen äänensä taipui suuresta, kiinteästä volyymista hiljaistakin hiljaisempaan, kaiken lisäksi tyyppi elävöitti laulua juuri sopivasti ”näytellen”. Jevgeni Jevtushenkon runo löytyy sivulta 9 alkaen http://yle.fi/progressive/fynd/RSO/20152703_suomi.pdf.

 

Petrenko on venäläinen, Pietarissa asuva, mm. Rimski-Korsakov –konservatoriossa opiskellut – ja Metropolitanissa eiintynyt/esiintyvä (?)  39-vuotias nuorimies. Venäläiset juuret ja taidokas ääni. Mikä pakkaus! Siis pietarilainen laulaja Petrenko. Ja hänen vieressään toinen, maailman musiikkielämää kohottava, suomalainen kapellimestari LintuSydän. Eräs konsertin jälkeen kuultu kysymys uudesta Sibelius-levytyksestä on tänään saanut selvennyksen. Jännittyneenä odottelen..

 

Wanhalla Rouvalla oli mukana helsinkiläinen ystävätär,  jonka kanssa – sitten kun WRR oli saanut asiamukaiset kuittaukset käsiohjelmaan ja lahjaksi menevän konserttolevyn vihkoseen – istahdettiin kupliville lasillisille smileyKampin pihapiirissä olevassa ravitsemusliikkeessä, sieltä oli sopiva matka köpötellä sekä Turkuun menevään pikavuoroon että Kallioon kolistelevaan ratikkaan. Vaikka mitä puheenaiheita aloitimme, aina keskustelu kääntyi illan konserttiin. Tai ainakin Wanhan Rouvan juttu.

 

Huomenna (siis tänään) päivä alkaa tuntia aikaisemmin. No, viime yönä pääsin nukkumaan vasta 03.30, piti ensin laskea kierroksia katsomalla M-talon tapaamisten valokuvat, kuunneltava osa konsertista, Petrenkon haastattelu http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/03/26/rson-solistina-basso-mikhail-petrenko ja  konserttivieraiden loppuhaastattelut http://areena.yle.fi/tv/2732133.

 

Lauantai onkin kulunut konsertin tv-taltioinnin kuuntelemisessa/katsomisessa. Suosittelen tulisesti! http://areena.yle.fi/tv/2732129. Babi Jarissa on esimerkiksi huikeita tuubasooloja! Once in a lifetime, nuoren tuubansoittajan (Anders Hauge) tähtihetkiä. Harmi että loppukiitoksissa tv-ohjaaja oli hakoteillä eikä näyttänyt kuvassa tätä henkilöä, joka ansaitusti sai huikeat aplodit!

 

Meillä kuulijoilla salin puolella oli yli kahden tunnin tähtihetket, kiitos niistä, RSO&kumppanit!Suukko Nyt jätän nämä ajatukselliset harhailut ja menen nukkumaan.

 

Pääsiäisviikolla matkan kohteena http://www.tamperefilharmonia.fi/fi/konsertit/nelja-laulua-unesta/.smiley

 

Sunnuntaina, kelloaikojen säätelyn keskellä

Luettuani tuon edellisen purkaukseni huomaan, etten ole osannut kuvailla perjantain konserttia sellaisena kuin miltä minusta salissa ollessa oikeasti tuntui. Tietysti ulkoisetkin asiat audiovisuaalisessa tilaisuudessa vaikuttavat kun kuuntelee musiikkia silmät auki, mutta tämän konsertin anti vaikuttaa syvällä ja kauan - ja kunnioitus musiikin tulkkeja kohtaan kasvaa entisestään.♥