Tapahtumia tai sitten ei

KIASMA♥♥

 

Nykytaiteen museo Kiasma (arkkitehti Steven Hall) avattiin Helsingissä vuonna 1998 vuosikymmenien suunnittelun ja veivaamisen jälkeen. En ole tullut laskeneeksi, miten monta kymmentä (sataa?) kertaa itse olen siellä vaellellut, mutta alusta saakka se on ollut ehdoton suosikkini Helsingin keskustassa.Villi

 

Musiikkitalon avauduttua loppukesällä 2011 siitä tietenkin tuli eräänlainen kilpailija Wanhan Rouvan Helsinki-pyörähdyksissä, mutta M-talon funktio on kyllä enemmän liimattu musiikkiinSydän kuin huuhailuun..  Miten usein olenkaan lähettänyt tekstiviestin ystävälleni: ”Kiasman viidennessä kerroksessa. Missäs sinä?”

 

Olen viettänyt Kiasmassa yhtenä päivänä viisikin tuntia.☺

 

Tuo tarkoittaa siis, että eilinen Kiasma-ensikäyntini puolen vuoden paaston (museon remontti) jälkeen velloo mielessä vielä jäsentymättömänä. Mutta ei se mitään, alkukatselmus on tehty ja seuraavaa käyntikertaa jo suunnittelen! Vaikka museon 2. kerroksessa oli uuden näyttelyn rakentaminen kesken eikä sinne nyt päässyt, silti kolmen tunnin kiertely ei riittänyt. Ei alkuunkaan.

 

Pääsin kuitenkin pitkästä aikaa ihailemaan yhtä lemmikkiäni, Mario Merzin Iglua. Rakastuin siihen jo Ateneumin ARS83 -näyttelyssä, jossa kirkkaasta lasista koottu häkkyrä oli muistaakseni aivan liian pienessä tilassa, NYT sillä on riittävästi ilmaa ympärillä Kiasman ylimmässä kerroksessa. Iglussa, jota Merz ei kai varsinaisesti ole nimennyt Igluksi, on sisällä toinen, pienempi maja, teoksessa kiertää myös alkuosa kuuluisasta Fibonaccin lukujonosta. Aaaah, kirkasta lasia..