Tapahtumia tai sitten ei

YHTEISVASTUU

Suomessa Yhteisvastuu 2015 tukee vähävaraisia, yksinäisiä ja eri syistä elämässään vaikeaan tilanteeseen joutuneita ihmisiä Suurella Sydämellä -vapaaehtoistoiminnan kautta. Ulkomaisena kertäyskohteena on Haiti, missä autetaan lapsia kouluun. Keräys käynnistyy sunnuntaina 1.2.2015.

Köyhyys on totta Suomessakin

"Ammattiauttajien rinnalle tarvitaan jatkossa yhä enemmän vapaaehtoisia, jotta hädässä olevien avunpyyntöihin pystytään vastaamaan. Nykyisessä julkisen talouden tilanteessa vapaaehtoistoiminta on myös käytännössä ainoa mahdollinen tapa parantaa palveluja vähäosaisten auttamiseksi", huomauttaa Yhteisvastuun keräysjohtaja Tapio Pajunen.

 

 

Olen tässä kirjoitellut joskus entisestä yliopistonaikaisesta työtoveristani Tuulikista, joka viime kesänä joutui kaupan parkkipaikalta peruuttavan auton töytäisemäksi niin että joutui sairaalaan – palasi myöhemmin kotiin, mutta omat jalat eivät enää toimi turvallisesti, vaan pienetkin pätkät kotonaan hän kulkee rollaattoriin tukeutuen. 

Tuulikki täytti marraskuun lopulla 90 vuotta. Yksin elävä, ehkä yksinäinenkin, eipä tuossa iässä enää kovin paljon kavereita ole. Minulle hän oli vetreinä vuosinaan sellainen ”kotiapu” jolle aina sopi lyhyehköjen lomieni aikana käydä kastelemassa kukat ja keräämässä postit pois eteisen lattialta. (Posti kun ei ota viikkoa lyhyempiä kannon keskeytyksiä.)

 

Hänellä käy kaupungin avustajia annostelemassa lääkkeet, kylvettämässä kerran viikossa, ruoka-annos tuodaan kerran päivässä ja sairaanhoitaja käy hoitamassa tiettyjen lääkkeiden seurantaa. Jokin jumppakerhokin (tasapainoryhmä) on muutaman kerran sarjana.

 

Mutta itse on esimerkiksi keinoteltava kynnyksen yli kylpyhuoneeseen pyykkikoneelle ja hoidettava pyykinpesu, itse hän edelleenkin yrittää rollaattoreineen käydä siinä samassa lähikaupassa jonka alueella tapaturma kesällä sattui, kotiin tuotu ruokahan on vain yksi ateria ja vuorokausi on pitkä. Naposteltavaa, kuten leipää, maitotuotteita ym on hyvä olla kotona illan ja yön pitkinä tunteina viihdyttämään. Näkö ei ole enää kovin hyvä, kuulokin on heikentynyt, joten tv:n ja radion seuraaminen on vain rajoitettua. (Tosin, kyllä Tuulikki on sinfoniakonserttejakin katsonut TV:stä ja jotain sieltä hyvin erottanut..Hehe)  Ei toimistoapulaisen eläke varmastikaan ole kummoinen jotta sillä saisi ylimääräisiä yksityisten firmojen tarjoamia palveluja.

 

Minulle sanoi kerran eräs henkilö, että ei minun velvollisuuteni ole huolehtia Tuulikin kauppa-asioista kun harmittelin sitä, etten ollut taas pariin viikkoon muistanut kysyä, tarvitsisiko ystäväni jotain ruokakaupasta (jotka hankinnat hän muuten aina maksaa sentilleen!). Jäin miettimään sitä, kai lohdutukseksi tarkoitettua kommenttia ettei minun asiani ole ruokkia Tuulikkia. Ei kai olekaan, mutta muistan ne entiset kesähelteet kun oli mukava olla reissussa tietäen, etteivät kukkaseni ikkunalla ainakaan janoon kuole eikä rosvot tunge sisään ainakaan kun postiluukusta kurkistaessa ei näy postikasoja lattialla.

 

Minun on periaatteessa niin helppo hakea naapuritalon kaupasta sämpylät, maidot yms ja bussin kuukausikortin käyttäjänä viedä ne hänelle – kun vain saan itseni liikkeelle. Toinen ajatus, joka yhä useammin nousee mieleeni, on yksinäisyys. Pikainenkin käynti virkistää.Cool Sen tiedämme mekin, jotka emme vielä ole yhdeksääkymmentä, eller huru?

 

Olen katsonut YleFemmalta ruotsalaista tv-ohjelmasarjaa jonka seurantajakso tuli eilen. Areenasta löytyy Parasta vanhustenhoitoa -ohjelman jaksoja, aivan ensimmäinen poistuu jo tänään muutaman tunnin kuluttua.

http://areena.yle.fi/tv/2407244Klo 20:00  Vuosi sen jälkeen, kun Smedsberget valittiin Ruotsin parhaaksi vanhustenkodiksi, professori Yngve Gustafsson ja yrittäjä Jane Lindell Ljunggren palaavat taloon selvittääkseen, miten siellä nykyisin menee.

 

Monenlaista asiaa ohjelmassa on tullut esiin, se mikä minua järkytti ehkä eniten, oli tutkimuksissa todettu vanhusten nälkiintyminen ja toinen, ylilääkitys. Ei uusi asia, nälkiintyminen, ei, siitä puhuttiin jo yli kymmenen vuotta sitten. Mutta. Professori, joka oli toinen muutoshenkilöistä ohjelmassa, kertoi lukuja miten monta vanhusta Ruotsissa vuosittain kuolee nälkään. Illasta aamuun on liian pitkä aika olla ilman ruokaa. Ja lääkityksiä ei tarkisteta riittävän usein, vanhukset ylilääkitään. Ei sekään ihan uutta tietoa.  Ruotsin kansankotikin potee resurssipulaa, henkilökuntaa laitoksiin ei saada riittävästi. - Ellei halua katsoa kaikkia jaksoja tästä ohjelmasta, kannattaa katsoa ainakin tuo eilinen seurantajakso.

 

Tapailtuani Tuulikkia tämän talven aikana ymmärrän nyt oikein hyvin, kun hän sanoo, etteivät suklaalevyt, jäätelö tai muu ylimääräinen pikku herkku, joita olen hänen ruokakassiinsa joskus sujauttanut, kuulemma ehdi mennä vanhaksi tai homehtua..  Nälkäkin on ollut jonakin sunnuntaina, sen hän myönsi tänään. Oikein huusin siinä kohdassa ”soita mulle kun kaapit on tyhjät, on ihan hyvä kun minulla olisi syy lähteä omasta kopistani ulos”, mutta syvästi vanhan kansan ihminen ja aina omin avuin toimeen tullut, hänen on niin vaikea pyytää.Surullinen

 

En siis tänä vuonna pistä rahaa yhteisvastuukeräykseen, mutta yritän silloin tällöin osallistua tällä toisella tavalla.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.

Eukko epsoosta | Vastaa 04.02.2015 16.41

kulta, olet helmi <3

Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.08 | 13:21

No juu, minä kuulun sarjaan "paahdettu matkoilla". Ensin omalla/kaverin autolla Kouvolassa ja nyt viimeeksi OnniBussilla Kuopiossa. Molemmat oli mukavia matkoja

...
08.04 | 20:10

☺♥

...
08.04 | 11:36

Heippa Portugalista! Sinulla näkyy olevan ns. keskipitkän tähtäimen suunnitelma koska lippuja varattuna reilun vuoden päähän. Vointeja kevään odotteluun.

...
23.03 | 20:23

Jäikö sinulta jotain huomaamatta?

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS