Tapahtumia tai sitten ei

Turun Soitannollinen Seura 225 vuotta

Pitihän sitä käydä näyttämässä naamaansa konserteissa(kanssa)kävijöille, että vielä sitä ollaan niin sanotusti olemassa.Cool Kun melkein yhden käden sormin voi laskea, miten monta kertaa Wanha Rouva on Musiikkitalon valmistumisen jälkeen käynyt Turussa kuuntelemassa yhtään mitään. Mutta TSS on liittynyt elämääni niin monella tavalla lähes koko tämän 50-vuotisen turkulaistumiseni ajan, että ryhdistäydyin ja läksin katsomaan, millaisen juhlakonsertin arvoisa seuramme oli saanut aikaan.

 

Varsinaiset bileethän pidettiin konsertin jälkeen muualla – ja niihin en ole koskaan osallistunut. Alkuvuosina eri syistä kuin myöhemmin..

 

Juhlakonsertti oli kuivahko tilaisuus, lopun kapellimestaripelleilystä huolimatta.

 

Alkusoitto: Haydnin sinfonia nro 29 E-duuri, sitten juhlapuhe (tulevaa historiikkia tekevän henkilön läpijuostu esittelypuhe seuran historiasta), väliaika ja Sigyn-salin yleisölämpiön hirvittävä ahtaus, väliajan jälkeen Sibeliuksen lauluja kansallis(basso)baritonin esittämänä ja loppusoittona Mozartin sinfonia nro 29 A-duuri. – Paitsi että loppusoiton jälkeen alkoi tämänkertaisen kapellimestarin oma show, joka oli aivan liian pitkä, aivan liian venkoileva ja melko säälittävä, loppujen lopuksi ehkä juuri siksi ettei siitä muodostunut  tilaisuuden loppukaramelli vaan jotain muuta.. Ei oikein hyvin sulautunut Turun Soitannollisen Seuran profiiliin, ainakaan tämän ahdasmielisen Wanhan Rouvan mielestäSilmänisku, ja orkesterilaisten ilmeitä ja kommentteja seurattuani ei ihan kaikkien soittajienkaan.

 

Konsertin aikana Wanha Rouva tutkiskeli mielenkiinnolla orkesteria, joka perinteisesti oli koottu ”vanhoista parroista” ja muutamasta uudesta, jopa ihan nuorestakin soittajasta. Taisivat nuoret olla opiskelijoita joilla olikin hieno tilaisuus alkaa kasvaa perinteisiin. Lavalla oli soittamassa opettajia, Music smileysäänilevytuottaja, hammaslääkäri (veteraani tässä!), ohjelmatoimisto-manageri, oppilaitoksen rehtori, säveltäjä, professori emeritus (musiikki), professori emeritus (patologia), professori emeritus (informaatioteknologia), kaksi viulisti-kapellimestaria plus pari viulistia joiden luulen liittyvän parisuhteen kautta pariin muuhun soittajaan, ammattiliiton lakiasiain päällikkö ja ulkoasiainministeriöstä erään osaston virkamies. Niin, ja orkesterin runkona osa Turun kaupunginorkesterin ammattisoittajia konserttimestaristaMusic smileys alkaen. Lähes kaikki (ehkä 99,9%) olivat opiskelleet Turun konservatoriossa (silloin vanhaan hyvään aikaan!) tai muuten toimineet aktiivisina harrastajamuusikkoina oman työnsä ohella.. Klassinen musiikki ja klassisen musiikin koulutus ovat antaneet hyvät eväät monenlaisiin ammatteihin.

Music smileys

Turun Soitannollisessa Seurassa päätettiin noin 30 vuotta sitten ottaa vuosijuhlakonserttien teemaksi Haydnin ja Mozartin sinfoniat, niitähän herroilla riittää, toisella satamäärin, toisellakin kymmeniä. Aloitettiin numeroista 1. Orkesteria ovat näissä konserteissa johtaneet kuulemma lähes kaikki muut suomalaiset kaput paitsi Paavo Berglund (miksiköhän?) ja Esa-Pekka Salonen. Oi voi EP, tuo pitäisi korjata..Hehe

 

Seura järjestää myös valtakunnalliset sellokilpailut 4 vuoden välein ja kaikenlaista muutakin toimintaa. Matkoja, tietenkin, eikä aina pelkästään ulkomaille, on myös ainakin bussikuljetuksia Suomen Kansallisoopperaan.

 

Sellokilpailujen seuraamisen Wanha Rouva aloitti jo musiikillisen työuransa alussa, silloinen rehtori antoi luvan olla poissa kansliasta silloin kun alku- ja välierät soitettiin jo päivällä, finaalit olivat/ovat aina Konserttitalossa. Joskus oli vähän puuduttavaa kuunnella vaikkapa Dvorakin Sellokonserttoa useita kertoja peräkkäin..  Leveä hymymutta muuten sellokilpailut ovat olleet mielenkiintoisia seurata, sellon ääni, siinä on jotain.. Oli se aikaa, se! Tämä esimieheni (90 v viime syksynä!) soitti pitkään Seuran orkesterissa ja oli nytkin yleisössä, perinne jatkuu, sillä  lavalla musisoi kaksi hänen poikaansa.

 

Niin että tuttujen tapaamisesta tuli mahlerfanille ykkösasia – aikaa vain oli liian vähän tälläkin kerralla. TSS:n bileet kokosivat yhteen meitä uskollisia, meitä jotka vielä jaksamme raahautua paikalle. Sigyn-sali on onneksi armollisempi korville kuin Konserttitalo. - Arvaan että illallisilla meno on ollut raisumpaa..Music smileys

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.08 | 13:21

No juu, minä kuulun sarjaan "paahdettu matkoilla". Ensin omalla/kaverin autolla Kouvolassa ja nyt viimeeksi OnniBussilla Kuopiossa. Molemmat oli mukavia matkoja

...
08.04 | 20:10

☺♥

...
08.04 | 11:36

Heippa Portugalista! Sinulla näkyy olevan ns. keskipitkän tähtäimen suunnitelma koska lippuja varattuna reilun vuoden päähän. Vointeja kevään odotteluun.

...
23.03 | 20:23

Jäikö sinulta jotain huomaamatta?

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS