Tapahtumia tai sitten ei

Oliko yleisön ääni vain vahingoksi???

Turun Sanomien mielipideosastossa 9.8.2014:

 

Kai Lehikoinen,  monipuolinen tanssin kouluttaja ja tutkija, 

kirjoitti (TS 2.8.) Turun tanssitoiminnasta ja –koulutuksesta. Hän esitteli hyvin sanaan tanssi sisältyvää monipuolisuutta, jota äkkiseltään ei tule ajatelleeksikaan. Tanssi on muutakin kuin nykyilmiöitä tai tangoa! En ole tilastoihminen, joten valotan tässä vain omia kokemuksiani.


Olen seurannut henkilökohtaisesti jo vuosia Turun konservatorion tanssikoulutusta. Olen hämmästellyt tanssijoiden taitoja, sitkeyttä ja iloa – se on esityksissä säteillyt meihin katsojiinkin, myös minuun joka en ole tansseissa käynyt edes ”nuorena flikkana”.


Konservatoriossa alkoi tanssin toisen asteen ammatillinen koulutus vuonna 1993, viisi vuotta myöhemmin saatiin aikaan vastaava, aluksi kokeiluluontoinen, musiikin koulutus, kertoo Turun konservatorion 50-vuotisjuhlakirja.


Tanssilinjan toiminta Linnankadulla on ollut vilkasta ja monipuolista. Koulutukseen sisältyy useita osa-alueita. Konservatorion tanssilinja on viime vuosina toiminut kahden päätoimisen supernaisen voimin. He ovat tehneet niin kaiken suunnittelun, toteutuksen, opetuksen kuin moninaiset toimistotyötkin ja etsineet tarvittavat projektiopettajat. He ovat kantaneet huolta opiskelijoista kokonaisvaltaisesti, sillä tanssissa on paljon sellaista oppilashuoltoa mitä ei esim. musiikkikoulutuksessa ole ollut.


Tuntuu mukavalta, kun siellä täällä törmää konservatorion tanssilinjan koulutuksen tanssijoihin, tapaaminen on aina iloista. He tuottavat taiteen hyvää tekevää tarkoitusta konkreettisesti ja ovat osa Turun kaupungin liikunnallista profiilia!

 

Vuosien aikana on ollut ilo seurata nuorten, alussa usein epävarmojenkin opiskelijoiden kehittymistä idearikkaiksi, monipuolisiksi ammattilaisiksi joko ryhmiin tai omiin sooloihin. Tanssilinjan kouluttajat ovat tehneet (siinä paperibyrokratian ohella) valtavan työn nuorten ohjaamisessa niin ihmisinä kuin taiteilijoinakin.  Kiitos siitä, Turun konservatorion tanssilinja! Toivottavasti tapaamme usein jatkossakin näissä merkeissä.

Sirpa Raulamo, kulttuurin suurkuluttaja

 

 

 

 ItkeväSurullinenItkeväVihainenItkeväEpävarmaJärkyttynytItkeväHämmentynytItkeväVihainenJärkyttynytVihainenItkeväItkeväHämmentynytEpävarmaJärkyttynytVihainenSurullinen

 

 

Turun konservatorion kotisivuilla 9.9.2014:

 

Tanssijan koulutusohjelma lakkautetaan

Turun konservatorion hallitus päätti 9.9.2014 lakkauttaa tanssijan koulutusohjelman kevätlukukauden 2015 päätteeksi. Uusia opiskelijoita ei enää valita tanssijan koulutusohjelmaan. Kaikki tanssijan koulutusohjelman nykyiset opiskelijat valmistuvat opetussuunnitelman mukaan keväällä 2015.
 
Turun konservatorion tanssijan koulutusohjelma on ollut merkittävä toimija valtakunnallisesti ja jopa kansainvälisesti. Koulutusohjelmasta valmistuneet tanssijat ovat sijoittuneet alan työelämään erinomaisesti. He ovat usein jo opintoihinsa kuuluvien työssäoppimistuotantojen yhteydessä osoittaneet hienoja oppimistuloksia.
 
Tanssijan koulutusohjelman ylläpitäminen on vuosien ajan ollut konservatoriolle selvästi tappiollista.
 
– Emme valitettavasti löytäneet tanssijan koulutusohjelman YT-neuvotteluissa yksimielisyyttä keinoista, joilla tanssijan koulutusohjelman toimintatapoja olisi voitu muuttaa merkittävästi ilman koulutuksen laadun vakavaa heikkenemistä. Koulutusohjelman menoja olisi pitänyt pystyä leikkaamaan huomattavasti, jotta koulutustehtävään tuleva valtionosuus riittäisi  toiminnan rahoitukseen, toteaa Turun konservatorion rehtori Juha Järvinen.
 
Opetus- ja kulttuuriministeriö on ilmoittanut, että ammatillisen koulutuksen tulevien vuosien rahoitusta leikataan. Turun konservatorion hallitus päätti keskittää konservatorion ammatillisen koulutuksen tarjonnan musiikkiin ja musiikkiteknologiaan. Turun kaupunki rahoittaa vain Turun konservatorion järjestämää taiteen perusopetusta musiikissa.
 
Lisätietoja tarvittaessa:
rehtori Juha Järvinen
puh. 0400 841 948
juha.jarvinen(ät)turunkonservatorio.fi

 

 

VihainenSeuraava vaihe onkin sitten koko konservatorion lopettaminen itsenäisenä oppilaitoksena (johan 50-vuotias nykyaikana onkin vanhus!Silmänisku) ja sulauttaminen Köysitehtaan toisessa päässä olevaan Turun kaupungin ammattikorkeakouluun, joka on jo pidemmän aikaa ajanut alas omaa kulttuuriopetustaan..

 

Kätevää, eikö totta?Hehe ja niin turkulaista porilaisin maustein.