Tapahtumia tai sitten ei

Noin 30 vuotta Turun Musiikkijuhlilla!

Yllätys yllätys, ainakin tuon 30 vuotta Wanha Rouva on ollut mukanajuhlijanasmiley sillä vuodelta 1984 löydän hyllystäni ensimmäisen ohjelmakirjan. Oma muisti ei kerro tarkempaa. Alarik Repo oli silloin Turun kaupunginorkesterin intendentti ja juhlien päävastuullinen (?) järjestäjä oman toinen ohella? ja ohjelmakirjan vastaava toimittaja. Monta kysymysmerkkiä.. Kirjan nimiluettelosta löytyy ainakin yksi yllätysnimi: Tuula Sarotie, RSO:n nykyinen intendentti, oli silloin Turun orkesterin listoilla ja juhlissa tuotantosihteerinä. Hämmästelen ohjelmakirjan sisällysluetteloa josta puuttuu kokonaan päätöskonsertti. Aloittaja, Turun oma bändi on kyllä mainittu ja heidän solistinaan ollut ihana Tom KrauseRakkaus (Wunderhorn-lauluja ohjelmakirjan mukaan, oletan että oli kysymyksessä Mahlerin Des Knaben Wunderhorn), konsertin johtajana Pertti Pekkanen. Tuosta vuodestako alkoi muuten rakkauteni Tom Krauseen?Kun selaan ohjelmakirjan välissä olevia konserttiarvosteluja, huomaan, että olen ottanut talteen vain ne missä olin itsekin ollut mukana. Tietenkin. Iso orkesterivierailija oli silloin Helsingin kaupunginorkesteri, kapu Okko Kamu ja viulusolisti Anne-Sophie Mutter! Hannu-Ilari Lampila otsikoi HS-arvionsa "Nuoruuden hurmio" ja Turkkarissa Hannu Wuorela "Loistokas päätöskonsertti". Turun Sanomissa Jarmo Kokkonen otsikoi taas avajaiskonsertin "Melankoliset alkutahdit" (Ravel-Mahler-Tshaikovski). Loistoa ja melankoliaa.

 

 

Kaikissa noissa kirjoituksissa on herkullisia mielipiteitä joita on mielenkiintoista lukea ja hauska verrata kaikkeen siihen, mitä itse olen vuosikymmenien aikana Turun musiikkielämässä kokenut.. ja miten/missä mielipiteittensä silloiset julistajat nykyään vaikuttavat - tai eivät vaikuta.Ohjelmakirja oli vuonna 1984 vielä kovin "kotikutoinen". Seuraavanakin vuonna mustavalkoinen kuvitus jatkui, kuriositeettina alkukuvan kuvaajaksi mainitaan silloinen  kaupunginorkesterin cornisti, Olli Hirvonen. Kirjan layout oli kuitenkin 1985 parantunut jonkin verran. Avajaiskonsertti oli Bachin h-mollimessu Mikaelinkirkossa. Ihmettelen, ettei siitä kritiikin kirjoittanut Wuorela tiennyt että Mikaelinkirkko kirjoitetaan yhdeksi sanaksi.. Arvion otsikko oli "Juhlien loistelias avaus". Kriitikko ei ollut löytänyt ohjelmakirjasta kapellimestarin nimeä, mutta Charles Medlam lienee juuri se nimi, ja se oli ohjelmakirjassa. Orkesteri London Baroque. Katkelma Wuorelan jutusta: "Turun musiikkijuhlat alkoivat kuitenkin lauantaina juhlavuoden keskivertotarjonnasta poiketen Bachin h-mollimessun loisteliaalla esityksellä. Tulkinnan fantastisuutta kuvannee parhaiten se tosiseikka, että pelkästään tämän konsertin ansioista Turun musiikkijuhlat lyövät laudalta kaikki muut Suomen kesän musiikkitapahtumat. Ja mitä onkaan jatkossa odotettavissa!Oli kulunut 25 vuotta siitä kun Turun Musiikkijuhlat soivat ensimmäistä kesää.Juhlilla näyttää vuonna 1985 olleen myös kamarijazzia, solisteina Turun konservatorion (musiikkiopiston) oppilaat Severi Pyysalo, Ilpo Murtojärvi, Pasi Lyysaari ja Riku Niemi! Siinä konsertissa Wanha Rouva ei ollut. Muutenkin tuo vuosi näyttää olleen jotenkin kummallinen vuosi, en löydä muita lehtikritiikkejä kuin tuon yhden. Silloinkin päätöskonsertin hoiti iso bändi, Göteborgin sinfoniaorkesteri Beethoven-Shostakovitsh -ohjelmalla.

 

 

Mielenkiintoinen yksityiskohta osui ohjelmakirjasta Wanhan Rouvan silmiin: turkulaisen Aurinkobaletin esityksessä - jota olin katsomassa/kuuntelemassa - oli kaksi teosta joista toisen (Nainen mikä nainen) musiikin oli säveltänyt konservatorion musiikin historian lehtori Martti Parkkari. Tanssijoina mm. nykyisen hienon Tanssiteatteri Erin perustajajäseniä kuten Eeva Soini ja Lassi Sairela! ERI perustettiinkin pian, vuonna 1989. Olihan siellä sitten muitakin, esim. sellaisia esiintyjiä kuten Jordi Savall, gambataiteilija, Timo Korhonen, nouseva kitarataiteilija, pedagogi..Vuonna 1986 juhlat astuivat jäsentyneempään aikaan (siis selaan edelleenkin ohjelmakirjoja), kannessa kerrotaan ohjelmakirjavastaavan nimi: Tuula Sarotie, ruotsinkielisten käännösten tekijät ja kirjan painopaikka. Juhlien avauksen hoiti Turun oma orkesteri, kapellimestarina Vernon Handley, Beethovenin viulukonserton solistina Salvatore Accardo. Ko. vuonna näyttää olleen kohtuullisen paljon barokkimusiikkia. Ilmeisesti olin juhlien ohjelmasta noteerannut vain Esa-Pekka Salosen ja lontoolaisen Philharmonia-orkesterin, joilla oli kaksi (2) konserttia Turussa!!! Sokeri pohjalla, ensimmäisessä päätöskonsertissa ohjelman säveltäjänimet olivat  Ravel-Schönberg-Sibelius (ässä-säveltäjiä..). Tämä teki sellaisen vaikutuksen etten sitä Haydn-Bruckner -konserttia kuullutkaan, osansa lienee ollut myös sillä että juhlaliput eivät ole koskaan niitä halvimpia.Konsertissa Philharmonian trumpetisti ei lukenut tarpeeksi tarkkaan johtajaa vaan töräytti Sibban Vitosen lopussa loppujysäyksistä ensimmäisen aavistuksen ennen kuin muut - joten minun olikin ihan kohteliasta kiitellä backstagella varsinkin Schönbergistä (Verklärte Nacht), joka oli kyllä se mikä ennenkuulemattomana minua kiinnostikin, sen muistan, aivan erityisesti. Mukanani ollut trumpetisti muistaa varmaan ikuisesti sen "kollegansa" mokan, taisi tuntea konkreettisesti itsessäänkin sen harmituksen..Surullinen Kriitikot otsikoivat "Philharmonia ja Esa-Pekka Salonen - Ensi kertaa Suomessa", "Orkesteri maailman huipulta", "Lontoolainen päätös" ja "Maata, matoja ja misääriä" (tuon viimeisen mielikuvan kirjasi Hannu-Ilari Lampila, HS).Nythän EP voisi tuoda Philharmonian uudelleen joko ensi vuonna tai 2016, täytyykin muistaa..RSO tuli juhlille vasta 1987, johtajanaan Jack-Peter Sunrise (lue: Jukka-Pekka Saraste). Barokkimusiikkia on ollut aina, 80-luvulla oli myös Wagner-musiikkielokuvia!

 


Mutta niistä kaikista muista ei tässä enempää, ehkä joskus myöhemmin, ehkä ei..

 

 

Topi LehtipuunSydän luotsaamien upeiden Turun Musiikkijuhlien 2014 Klasari-iltamat ja päätöskonserttikin odottakoon vielä vuoroaan Wanhan Rouvan galleriassa.Happy Smiley                

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.08 | 13:21

No juu, minä kuulun sarjaan "paahdettu matkoilla". Ensin omalla/kaverin autolla Kouvolassa ja nyt viimeeksi OnniBussilla Kuopiossa. Molemmat oli mukavia matkoja

...
08.04 | 20:10

☺♥

...
08.04 | 11:36

Heippa Portugalista! Sinulla näkyy olevan ns. keskipitkän tähtäimen suunnitelma koska lippuja varattuna reilun vuoden päähän. Vointeja kevään odotteluun.

...
23.03 | 20:23

Jäikö sinulta jotain huomaamatta?

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS