Tapahtumia tai sitten ei

HYPNOOSISSA

Ollaan oopperassa. Katsomo ihan piukkaan täynnä. Sali pimenee. Kapellimestari (tässä tapauksessa myös illan säveltäjä) hiipii paikalleen yleisön huomaamatta. Mutta on ainakin yksi Kuiskaus joka huomaa..


Kun esirippu nousee, avautuu näyttämö jossa seisoo kahdeksan mustapukuista sutjakkaa miestä, aloittavat monotoonisen kävelyn näennäisesti sekavan, mutta tarkkaan suunnitellun kaavan (lue: koreografian) mukaisesti. Lavaa reunustavat katosta riippuvien luonnonväristen köysirivien seinät. Tulee mieleen Kiasman Herkuissa oleva nauhapunoksista tehty seikkailulabyrintti, myöhemmin tässäkin käytetään köysiseinien liikettä tehokkaana elementtinä.


Kävelykoreografian aikana orkesterimontusta rupeaa kuulumaan käyrätorvensoittoa, Concert etude for solo horn, säveltäjä Esa-Pekka Salonen, torvitaiturina Tommi Viertonen, Kansallisoopperan orkesterin soolocornisti. Minulla ei ole ko. teosta levyllä (onko levytetty?), mutta ymmärtääkseni Viertonen soittaa vaikean kappaleen virheettömästi. Ja lavalla miesjoukko liikkuu. - Wanha Rouva vaipuu hypnoosiin.
 

Kun käyrätorvi hiljenee, räjähtää montusta Salosen Foreign bodies. (Wanhalla Rouvalla levyvihossa lukee "Terveissii Turkkuun" ja kiemurat jotka on tulkittava "Esa-Pekka Salonen"). Miehet lavalla liikkuvat kuin säveliin liimattuina. Vähän rupeaa hiki kiiltelemään. Draamaa lavalla. Jos olisin tanssiin perehtynyt kriitikko, osaisin - ehkä - sanallistaa musiikin ja tanssin saumattoman symbioosin, nyt vain muistan jatkuvan hypnoottisen tilani johon sain upota.


 Orkesterimontusta räjähtävät fortet tuntuvat levyltä soitettuna paljon kesymmiltä, olen myös kuullut Foreign bodies'in Finlandia-talon villasukassa, mutta oopperatalon montusta kajahti varmaan niin kuin säveltäjä oli säveltäessään ajatellutkin.Hymyilevä


Saumattomasti teos vaihtuu Salosen Viulukonserttoon, solisti Akiko Suwanai on hiipinyt monttuun ja aloittaa. Lavalla tanssiin syntyy lisää draamaa. Salosen konsertto ei ole mitään sievistelevää tunnelmointia, siinä on hehkua ja imua!Villi


Illan intensiteetti ja Wanhan Rouvan hypnoosi kestää koko tunnin kokonaisuuden, herään hypnoosista vasta yleisön (ja itsenikin) kiljuessa kurkku suorana ja juoksuttaessa kaikkensa antaneita tanssijoita yhä uudelleen ja uudelleen kumartamaan ja ottamaan vastaan kiitoksia. Lennokkaasti myös koreografi ja säveltäjä/kapellimestari kumartelevat. (Toki kiitoksille tulevat ja niitä saavat myös soitinsolistit ja muut asianosaiset.)