Tapahtumia tai sitten ei

TELEVISIO! TEEMA, torstaina 22.5.2014 klo 19.00!

Kello 01.20 ja taustalla soi..

 

Huomenna - eiku tänään - Teemalla (ja YleRadio Ykkösessä ja internetissä) klo 19.00 soittaa huikea bändi, laulaa mielettömän ihana mezzo ja ilmiselvä wagner-tenori ja kevätkauden ihanasti päättävä kapellimestari luotsaa orkesterinsa ja yleisön kesälomalle..

 

RSO Musiikkitalossa 5/15

155 min Suora. Hannu Lintu, mezzosopraano Christianne Stotijn & tenori Simon O'Neill. Teoksina Birtwistlen Earth Dances & Mahlerin Laulu maasta. Konserttivieraina toimittaja Minna Lindgren & RSO:sta Jari Valo.  yle.fi/klassinen.

 

Lainaan käsiohjelmasta kapellimestarin ohjetta miten kuunnella konsertin aloittavaa kimuranttia (ja ah niin jännittävää!) teosta Earth Dances: "Viisainta on vain nojata taaksepäin ja antaa niiden (ääni)massojen vyöryä sen kummempia analysoimatta."

 

Näin tein, ja nautin suunnattomasti. Pulssimusiikkia!

 

 

Mahler on sitten aivan oma lukunsa. Esitys toteutti sen ajatuksen että "yleisö lähtee kotiin hyvillä mielin". Kiitos tästä kaudesta ja jokaisesta konsertista!

 

Päivitystä öiseen, päivänvalossa kello 16:n jälkeen

 

Kyllä soi Sibban viulukonsertto kauniisti olohuoneen kaiuttimista, Adès meni vähän ohi kun tuli tärkeä puhelu jota tulin puhumaan tänne "konehuoneeseen".  Onneksi voin kuunnella uudelleen ja uudelleen, kun levy on OMA. Sama juttu kirjojen kanssa. Ties miten pitkään olen uusintalukenut Donna Tarttin Pientä ystävää - hyllyssä odottaa jo Tikli, vauhtia pitää hommaan saada.. mutta Tikli kyllä odottaa, ei ole mitään palautusaikoja. - Tikli ei olekaan mikään sänkylukemisto, melkein 900 sivua, mutta onhan tässä tulossa tyhjä kesä ja Samppalinnan + Vartiovuoren puistot muutaman askeleen päässä.

 

Eilinen Mahler tunkee nyt ajatuksiin, Mahlerin musiikki ja sen vaikutukset, uusi tuttavuus eilinen laulajatar, Christianne Stotijn. Kenen löytö?Silmänisku Yleisössä kuulin kommentteja,  miten oli kuunneltu kyynelsilmin sarjan ja koko illan viimeistä laulua Der Abschied (Jäähyväiset), ihmeteltiin taiteilijan kykyä välittää runon sanomaa. 

 

Siinähän se, taiteen vaikutus, eilen pääasiassa musiikin ja tietenkin musiikin tulkkien. Itse ehdin lukea kiinalaisten runojen (jotka laulettiin saksaksi) suomennokset vasta tänään. Onneksi. Muuten en olisi ehkä kestänyt - kaiken yhteisvaikutusta.

 

Muistelen omaa ensimmäistä pakahtuttavaa Das Lied von der Erde -esitystäni. Orkesterista en ole varma, oliko HKO vai RSO, solistit olivat Jorma Silvasti ja Anne Sofie von Otter jonka edessä suoraan istuin etupermannolla Finlandia-talossa.(Das Lied von der Erdessä on kaksi laulajaa, jotka esittävät Mahlerin säveltämät runot vuorotellen.)

 

Toisin kuin eilinen lumoava Christianne Anne Sofie istui laulujen väliajat silmät kiinni ja kädet sylissä keskittyen, hänen vakavailmeinen tulkintansa oli yhtä voimakas, mutta erilainen - ja Jorma Silvasti sympaattisempi kuin eilinen tenoritykki, ei kuitenkaan huonommin lauluja tulkitseva. Näin minun mielikuvani Maan laulu -tunnelmista täydentävät toisiaan.

Näiden kahden esityksen väliin mahtuu eläköitymiskeväältäni (siis 3 - KOLME - vuotta sitten!!!) HKO:n viimeinen konsertti Finlandia-talolla, Mahlerin laulujen solisteina oli virolainen tenori Juhan (sukunimen olen unohtanut) ja baritoni Gabriel Suovanen, lemmikkini.


Viimeisen laulun viimeiset sanat

"- - - Ich suche Ruhe für mein einsam Hertz!
Ich wandle nach der Heimat, meiner Stätte.
Ich werde niemals in die Ferne schweifen.
Still ist mein Herz und harret seiner Stunde!
Die Liebe Erde allüberall
Blüht auf im Lenz und harres seiner Stunde!
Blüht auf im Lenz und grünt aufs neu!
Allüberall und ewig baluen licht die Fernen!
Ewig. Ewig...”

Ewig, ewig, ewig (ikuinen, ikuisesti) jatkuu laulun lopussa - ikuisesti. Laskiko joku, montako kertaa? Niissä viimeisissä soinnuissa punnitaan esitys, siinä punnitaan laulajan taito, lauluääni, persoona, kaikki. Siinä näkyy myös kapellimestarin ja orkesterin yhteistyö. Se hiljaisuus, mihin kaikki päättyy..

 

Luulenpa että eilisen esityksen jälkeen (hollantilainen) nimi Christianne Stotijn jäi meille kaikille mieleen - huolimatta sen erikoisesta kirjoitustavasta.

https://www.youtube.com/watch?v=U3M7aey_3mY Brahms: Alttorapsodia;  https://www.youtube.com/watch?v=Vh-3w2BNxy0  Mahler: Urlicht (Des Knaben Wunderhorn);  https://www.youtube.com/watch?v=E-0k8n9lP0k   Christianne Stotijn recording Schubert, Berg, Wolf - Phantasien und Traugestalten.

 

 Noh nii, enää pari tuntia Teeman lähetykseen.

 

Jatkon jatko 4 minuuttia vaille puolenyön:  

http://areena.yle.fi/tv/2191554

RSO, Hannu Lintu, mezzosopraano Christianne Stotijn & tenori Simon O'Neill. Teoksina Birtwistlen Earth Dances & Mahlerin Laulu maasta. Konserttivieraina toimittaja Minna Lindgren & RSO:sta Jari Valo.

SUOSITTELEN. Ohjelman toimittajat ovat tänään harvinaisen "rauhalliset". Jos musiikki ei ihan valtavasti kiinnosta, voi siirtyä väliaika- ja loppuhaastatteluihin, mielenkiintoisia mielipiteitä.Vau

 

 

P.S. 6.6.2014: Huomasin juuri että elokuussa on tilaisuus kuulla uudelleen Christiannea, olin noteerannut Turun Musiikkijuhlien päätöskonsertin vain ohjelman takia, Mahler Kakkonen. CoolTässä lisäbonuksia:

Daniel Harding, kapellimestari
Kate Royal, sopraano
Christianne Stotijn, mezzosopraano
Ruotsin radion sinfoniaorkesteri
Ruotsin Radiokuoro, johtajana Peter Dijkstra

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.

WRR | Vastaa 22.05.2014 12.00

WAU! mikä harmi ettemme tavanneet. Tosin tungos oli huoooomattava..

Pia | Vastaa 22.05.2014 11.50

Eilen oltiin ja valaistuttiin! T. Piu ja siippansa Miu

Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.08 | 13:21

No juu, minä kuulun sarjaan "paahdettu matkoilla". Ensin omalla/kaverin autolla Kouvolassa ja nyt viimeeksi OnniBussilla Kuopiossa. Molemmat oli mukavia matkoja

...
08.04 | 20:10

☺♥

...
08.04 | 11:36

Heippa Portugalista! Sinulla näkyy olevan ns. keskipitkän tähtäimen suunnitelma koska lippuja varattuna reilun vuoden päähän. Vointeja kevään odotteluun.

...
23.03 | 20:23

Jäikö sinulta jotain huomaamatta?

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS