Tapahtumia tai sitten ei

Ilman naisia (kiusattujakin) maailma pysähtyy

En tiedä, itkisinkö vai nauraisinko, kun ajattelen miesvaltaisessa ammattiliitossa parhaillaan kiehuvaa, (nais)toimihenkilöön kohdistuneen toiminnan aiheuttamaa julkisuuskohua. Miten sattuikin tähän kansainvälisen Naistenpäivän ympärille…

Itken varmasti siksi, että työpaikkakiusaaminen näyttää olevan edelleenkin voimissaan, vaikka sitä on julkisesti kritisoitu kauan ja varmasti on tehty – ainakin yritetty tehdä – parannuksia toimintatapoihin. Kaikki tuntuvat edelleenkin olevan sitä mieltä, että työpaikkakiusaaminen on tuomittavaa, sen vaikutus työelämään ja ihmisten jaksamiseen on suuri ja vahingollinen. 

 

Aika monessa kannanotossa pomppaa esiin johdon vastuu. Miksi ei oteta suuremmilla kirjaimilla esille esim. johtoportaan pakollista työsuhteiden hyvän hallinnan koulutusta tai millä nimellä sitä nyt kutsuttaisiinkin? Kouluttamisen lisäksi asiaan kuuluisi pakolliset seurannat, onko kursseista opittu ja onko toteutettu parempia käytäntöjä, sillä sehän on oleellista! Kävin minäkin aikoinani jonkinlaisen pika-pika-koulutuksen Exelin käyttöön, mutta kun en työssäni sitä oikeastaan tarvinnut, en enää ollenkaan osaa sitä sujuvasti.

 

"Uupumusta!
  - - -  luuli keväällä, että kesä tuo väliajan ja vapaata. Ja tulihan sitä vapaata! Tuli oikein uupumusloma.  Miten ihmeessä työt palkkatyömaalla eivät edenneet kunnolla? Sormet olivat lamassa, aivot "narikassa", toiminta seis. - - -  Piti mennä työterveyslääkärille uusimaan allergiareseptit. Siinä samalla tulivat esiin muut, työpaikkaan liittyvät vaikeudet. - - -  joutui uupumuslomalle. Niin siinä käy. Jos ei voi vastata lääkärin kysymykseen "Mitä muuten kuuluu, miten voit?" muutoin kuin purskahtamalla itkuun.  Miten sitä tilannetta voisi kuvailla? Olet totaalisen ulkona kaikesta. Et voi etkä jaksa tehdä mitään. Et kykene suorittamaan yksinkertaistakaan tehtävää eikä ainakaan nopeasti. Et pysty kokoamaan ajatuksiasi. Aika vain valuu käsistäsi. Ja itkettää. - Oliko töitä liikaa? Ehkä, ehkä ei. - - - uuvutti eniten se, että hänet suljettiin työyhteisön ulkopuolelle. Hänet pantiin tapetin ja seinän väliin.  - - -  ulkopuoliset kyselijät olivat tapetti, seinä…

Perustilanne: olet eräällä tavalla avainasemassa, vastaat esim. puhelimessa kaikkiin kysymyksiin mitä - - -  vuoden aikana tehdään, ja varsinkin keväällä. Moni tieto kuitenkin seilaa siellä ja täällä. Tulee sitten poislähtevien - - -  aika. Teet - - -, vapaapäivinäkin. Se työtoveri, jolta saisit tietoja ja apua, on juuri se henkilö, joka luulee sinun olevan itselleen henkilökohtainen "piikki lihassa".   - - -  ei uupumuksen lamauttamana pysty murtamaan ongelmamuuria, ei kykene ottamaan sitä riskiä että vastaukset tulevat pilkallisesti ja väheksyen.  Niinpä työterveyslääkäri totesi itkevälle - - -  kevään lopulla: "Sairauslomalle heti!".

Lomaa!?
- - -  vuosiloma alkoi sairausloman jälkeen. Sairauslomasta ensimmäinen viikko kului nukkuessa. Mielettömän paljon unia. Kaikenlaisia, joka yö. Ei kuitenkaan varsinaisia painajaisia kuin vain pari kertaa. Sitten alkoi virkoaminen.  Onneksi tuli kuuma kesä. Tuntui lomalta. - - -  ja tässä välissä oli jo ehditty takaisin töihinkin.

Miksi on vaikeaa/mahdotonta kysyä uupumuslomalta palanneelta työtoverilta, miten tämä nyt jaksaa? Puhumattomuudella vain korostetaan sitä piiloajatusta että se uupunut on jotenkin "rikollinen". Samalla hidastetaan tilanteen normalisoitumista. Onneksi - - -  oli niin yksityisiä kuin ay-ystäviä, jotka auttoivat - - - palaamaan palkkatyöhön! Kiitos heille.

Uupumusloman aikana - - - tuli - ehkä yllättäenkin - vastaan samanlaisia kohtaloita ympäri maata toisista oppilaitoksista, niin oman alan kuin muunlaisistakin kouluista ja opistoista. Ongelmat olivat yhteisiä. Jotta koko yhteiskunnan koulutus ja sivistys voisi tukeutua turvallisesti opetukseen, opetusalalla työskentelevien jaksaminen pitää ottaa huomioon siinä kuin seurankuntien tai sosiaali- ja terveysalankin henkilöstön uupuminen, jotka ovatkin jo pitkään olleet esillä. Oppilaitosten menestymiseen vaikuttavat opettajien ja toinen toistaan hienompien opetussuunnitelmien lisäksi myös toimisto-, kanslia- ja kiinteistöhenkilöiden hyvinvointi.

Onkin sitten toinen juttu, mistä kaikista osatekijöistä tuo hyvinvointi muodostuu. Aloitus voisi olla jokaisen työntekijän huomioiminen yksilönä ja näiden yksilöiden vahvuuksien yhteensovittaminen, ei eriyttäminen!"

 

Edellä suora lainaus eräästä hätähuudosta lähes kymmenen vuoden takaa. Tuohon pisteeseen tilanne oli kehittynyt jo muutaman vuoden aikana. Miten siinä sitten kävikään? Ei mitenkään. Virallisesti tilannetta yritettiin laukaista ulkopuolisten asiantuntijoiden avulla, mutta ehdottoman tarpeellista ja tärkeää loppuseurantaa ei tehty. Luottamusmies pysytteli paremminkin vastapuolen leirissä.  Uupuneen, puhumattomuudella ja kyttäämisellä kiusatun työntekijän hiljainen eristäminen jatkui ennallaan vielä muutamia vuosia. Tehtiin siis ”rädyt”, vähän eri tavoin eri työpisteissä. Työntekijän pitivät hengissä ystävät ja ne työtoverit, jotka jaksoivat ja uskalsivat osoittaa sympatiaa ja kannustivat ohittamaan ahdistavat ovet.  - Tässä kohtaa nauran - itku kurkussa. Leveä hymyItkevä


Olen edelleenkin sitä mieltä että sanat ovat tärkeitä, keskustelut rauhassa ja ajan kanssa ovat tärkeämpiä kuin äkkiseltään arvaisikaan. Palavereita joissa kellot pantaisiin pois, kännykät kiinni ja pöydälle ladattaisiin vain kakkuja, hedelmiä ja juomia, siis herkkuja – ja jossa jokainen pakotettaisiin avaamaan suunsa ja ottamaan asioihin kantaa, kertomaan oman mielipiteensä ja odottamaan toisten vastauksia. Työpaikkapalaverit, joissa vain pomo ja pari työntekijää keskustelee, eivät ole käytetyn ajan arvoisia jos muut ovat hiljaa ja nielevät omat mielipiteensä. Koska joidenkin on vaikeampi avautua, tarvitaan riittävästi aikaa, heille on annettava tilaisuus. Siis kellot piiloon ja kännykät kiinni, rento ilmapiiri ja herkut pöytään!


HymyileväOnneksi minä olen jo ulkona työelämän kuvioista – vaikkakin hiukan vammautuneena.  Rattoisaa naistenpäivää!Villi

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.08 | 13:21

No juu, minä kuulun sarjaan "paahdettu matkoilla". Ensin omalla/kaverin autolla Kouvolassa ja nyt viimeeksi OnniBussilla Kuopiossa. Molemmat oli mukavia matkoja

...
08.04 | 20:10

☺♥

...
08.04 | 11:36

Heippa Portugalista! Sinulla näkyy olevan ns. keskipitkän tähtäimen suunnitelma koska lippuja varattuna reilun vuoden päähän. Vointeja kevään odotteluun.

...
23.03 | 20:23

Jäikö sinulta jotain huomaamatta?

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS