Tapahtumia tai sitten ei

Markkina. Kulu. - Sanat, osa ??

Wanhan Rouvan ohi on vilahtanut päätös/suositus (?), jolla korvataan ihan virallisesti sanat ”markkinat” ja ”kulut”, mutta kai sellaisenkin Kielitoimisto on antanut. Talous- ja politiikkapuheissa tapa on ollut käytössä jo kauan.

Esimerkki Hesarissa 25.4. olleesta pikku uutisesta: ”Kotimarkkina huolestuttaa Rautaruukkia.”  Toimittaja luultavasti siteeraa vain suoraan uutisen antajaa.

 

Toinen esimerkki, jonka huomasin päättyneellä viikolla ostaessani lippua Kansallisoopperan syksyn Boris Godunoviin, Lippupisteen sivuilla (ehkä muidenkin lipunmyyntifirmojen?), maksuerittelyssä näkyi sana ”kulu xxx euroa”!Näitähän riittää. Miksi me suomalaiset, suomen kielen omistajat, olemme niin laiskoja ylläpitämään äidinkielen taitoamme? Miksi väheksymme, tieten tai tiedostamatta, sanan voimaa? Selkeän, oikean sanan.Järkyttynyt

 


Kaikella sitä ihminen voi itseään rasittaa, joopa joo. Mutta kun en itse useinkaan pysty ohittamaan huolimatonta kielenkäyttöä, niin..

Kärsivällisyyteni ei aina riitä asian poimimiseen väärien/turhien sanojen takaa. Meillä jokaisella on omat ongelmamme, Wanhan Rouvan ongelmista tuo ”pilkunviilaaminen” on yksi.Hehe

 


Tietoisesti ohitan joitakin asioita. Epäilen, etten kestäisi niitä kaikkia.Ihanaa, tänään tulivat painetut paperilehdet. Sanomalehdet. Mitä sanomia ne minulle tänä aamuna välittivät? – Paikallinen urheilulehti yllättävän vähän, vaikka tilaan lehteä vain ja ainoastaan turkulaisen elämän tapaus-/tilannetiedotusten vuoksi. Eikö muka pitkänä viikonloppuna, vapun hulinoissa, ollut tapahtunut mitään? Ai niin, nythän on vasta lauantai, maanantaiaamuna totuus selviää.. Tai sitten ei. Onhan näitä pitkiä viikonloppuja ollut ennenkin.Hesarin lukeminen on juttu, mikä pitää Wanhan Rouvan ajatusnystyrät edes hiukan liikkeellä. Siis jos ajatellaan mediaa, Suomen Kuvalehti on toinen.

(Wikipedia: Media on monikko sanasta medium, joka tarkoittaa väliainetta, välittäjää tai keinoa, välinettä. Media tarkoittaa viestintäkanavia tai viestin välittäjiä. Sanaa käytetään toisinaan synonyyminä joukkotiedotusvälineille eli massamedialle, mutta media on käsitteenä laajempi, sisältäen myös niin sanotun sosiaalisen median.[1] Asiayhteydestä riippuen media-sana voi tarkoittaa joko viestinnän kenttää yleisesti, tiettyä viestintämenetelmää (televisio, radio, sanomalehdet, internet), tiettyä viestimuotoa (teksti, kuva, ääni) tai yksittäistä media-alan yritystä tai hanketta. Media tarkoittaa viestinnässä myös viestintävälinettä ja tallennetta. Termistä media puhuttaessa viitataan usein medioituneeseen, välitteiseen vuorovaikutukseen (engl. mediated) erotuksena suorasta vuorovaikutuksesta.)

Jos ns. media on pääasiallinen kanssakäymisen tapa, sen merkitys on todella suuri! On toinenkin koukuttava osa mediaa, internet.  Wanha Rouva maksaa nettilehden tilausmaksun Hesarista, Suomen Kuvalehdestä ja Hufvudstadsbladetista eli Höbläristä. Jälkimmäisen nettipalvelu on kyllä vielä tarkkailussa, se ei ole ihan sitä mitä odotin. Vika ei liene mediavälitysmuodossa.. en tilaa HBL:n paperilehteä.Aikoinaan, kun Hesari vaihtoi paperilehden tabloid-muotoon, protestoin sitä voimakkaasti. Nyt kuitenkin, kun luen rinnakkain paperi-Turkkaria ja -Hesaria, toivon hartaasti, että myös tämä paikallinen vaihtaisi pienempään ulkoasuun.

Ne mainokset! Kyllä mainokset voi lukea pikku-pikkuriikkisessä muodossa yhtä hyvin kuin ison kokosivun täyttävinä.. Pikku mainoksia lukiessa voi kokea löytämisen iloa (?)!  Wanha Rouva onkin lähdössä ensi viikolla nykyiseen pääkaupunkiin löytöretkelle (lue: museokierrokselle, pääasiassa..).

 Hesarista löysin tänä aamuna konserttimainoksen, joka nosti mieleen muistoja. Kymi Sinfonietta (Kouvolan ja Kotkan orkesterit) mainosti tulevaa konserttiaan otsikolla ”Kiitos Yasunolle!” ja ilmoitti samalla kapellimestari Yasuno Shinoaskin läksiäiskahveista. YS on lähtemässä pois Kymistä vajaan 10 vuoden jälkeen.

 

Muistan tilanteen, jolloin YS:n nimitys oli juuri julkistettu. Lokakuun loppu vuonna 2006. Wanha Rouva eli elämänvaihetta jolloin hän kävi konserteissa kaupungeissa joiden nimi alkoi K:lla – kuten  Kouvola, Kuopio, Kokkola jne. Ktampere? Kouvolassa oli konsertti, jota ei toki johtanut YS mutta oli kuuntelemassa orkesteria jonka uusi kapellimestarius oli juuri julkistettu.


Olin konsertin jälkeen sattumalta samassa tilassa, vierestä seuraamassa, kun silloisen konsertin kapellimestari keskusteli YS:n kanssa. - Yövyin vaaleanpunaisessa Vaakuna-hotellissa. Konsertin jälkeen siirtyessäni sinne hämmästytin hiukan ystävääni. Ulkona nimittäin satoi, eikä hän varmaankaan tajunnut, että Wanha Rouva on sokerista eikä voi kävellä edes lyhyttä matkaa vesisateessa. Asia järjestyi..

 


Kaikenlaista tapahtuu. Taustalla pyöri äsken YleRadio1:ssä alkoholiin keskittynyt ohjelma, joka ei koske Wanhaa Rouvaa henkilökohtaisesti. Toki ystäväpiirissäni on henkilöitä, joille alkoholi on tai on ollut ongelma ja jotka ovat päässeet siitä irti, mm. eri apujärjestöjen avulla. Itse taidan olla rutikuiva ja kuivua aivan olemattomiin, nykyään ei maistu edes samppanja eikä suklaa, Mövenpick vain, jos se on paria tiettyä makua..Kävin eilen tervehtimässä vanhaa (89 v) ystävääni, entistä työtoveriani. Laimea ajatus oli ollut jatkaa matkaa korttelin verran syntymäpäiville, mutta en ole harrastanut yllätysvierailuja, kumpaankaan suuntaan. Joten vein vanhalle työtoverilleni kaupasta jotakin pientä mitä hän tarvitsi ja muutaman tunnin ajan vain juttelimme asioista, niin uusista kuin vanhoistakin.


Miten niin, ”vain”?


Miten tärkeitä ovat työtoverit, nykyiset tai entiset? Töissä ollessamme, tuskaillessamme eri asioita, tajuammeko, miten tärkeä työyhteisö on? Tai voi olla. Ellei juuri nyt, ehkä kuitenkin sitten myöhemmin. - Wanha Rouva on tilanteen todennut n+1 kertaa!Ennen eilistä, tapasin sattumalta kaupungilla toisen "entisen", samalla työmaalla toimineen henkilön, voin toivottavasti sanoa että ystävän, vaikka emme ole vapaa-aikoina aktiiviyhteyksissä. Hän oli kuitenkin yksi niistä, jotka auttoivat Wanhaa Rouvaa kestämään työelämän loppuvuosien tietyt paineet. Toivon sydämestäni hänelle kaikkea hyvää!

 

Näiden kahden ihmisen välillä on aikaa ja ikävuosia: vanhemman kanssa olimme samassa työpaikassa lyhyen aikaa yli 40 vuotta sitten, nuoremman kanssa viimeisellä palkkatyömaallani noin 35 vuotta. Kumpikin hienoja ihmisiä joiden ystävyydestä/tuttavuudesta olen iloinen ja kiitollinen.

 


Ja vielä, kun menin vanhan työtoverini tapaamisen jälkeen ostamaan jäätelöä (?!), kauppakeskuksessa, törmäsin yhteen ”meidän talon entiseen”, jousisoittajaan joka hänkin on ehtinyt jo aikuisen naisen ikään. Miten se on mahdollista?!!

 

Vaikka mitä olisin ajatellut viimeisinä työvuosinani, nämä (ja monet, monet muut) tuttavuudet ja ystävyydet häivyttävät taustalle kaikki vaikeudet ja nostavat etualalle yhteisen nimittäjän: kulttuurin.

Niin, ihanaa, mitäs me ”elitistit”.. ! ! Riemukkasti eteenpäin.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.08 | 13:21

No juu, minä kuulun sarjaan "paahdettu matkoilla". Ensin omalla/kaverin autolla Kouvolassa ja nyt viimeeksi OnniBussilla Kuopiossa. Molemmat oli mukavia matkoja

...
08.04 | 20:10

☺♥

...
08.04 | 11:36

Heippa Portugalista! Sinulla näkyy olevan ns. keskipitkän tähtäimen suunnitelma koska lippuja varattuna reilun vuoden päähän. Vointeja kevään odotteluun.

...
23.03 | 20:23

Jäikö sinulta jotain huomaamatta?

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS