Tapahtumia tai sitten ei

Asioilla on puolensa ja puolensa..

.. kuten Mahlerin musiikilla ja sen nauttimisella. Kun on lähdettävä kotoa 160 km:n päähän (ja palattava yöllä takaisin), se kehystää nautintoa.

 

Olin kotona viime yönä puoli yhden jälkeen, nukkumaan pakotin itseni kolmelta kun olin kuunnellut kertaalleen Mahler-tallenteen, katsonut illan valokuvat, kaivellut netistä konsertin käsiohjelman tekstit ja lähettänyt pari sähköpostia. Ihme ja kumma, uni tulikin helposti kun olin pari tuntia laskenut kierroksia. Aamulla heräsin noin neljän tunnin syvästä unesta pakahduttavan onnellisena. Ja virkeänä!Hymyilevä - Toinen puoli on sitten se, että kun vaikuttava konserttikeikka sattuu 2 kertaa samalle viikolle (Mozart viime sunnuntaina), viikko onkin sitten siinä!Tänään aurinko paistaaFree Forum Smileys, konkreettisesti ja symbolisestiFree Forum Smileys. Tuttu rouva naapurirapusta tyhjentää kirjahyllyään, remontti rassaa häntäkin ja hän joutuu poistamaan osaa isosta kirjastostaan. Nyt hän kävi tuomassa minulle muutamia hienoja musiikkiin/muusikoihin liittyviä vanhoja kirjojaan (Heikki Klemetti, Wäinö Sola, Kosti Vehanen), kaikki niin oikeaan osuvia = minua kiinnostavia, miten osasikaan? Kierrätystä parhaimmillaan.

 

Musiikkitalon liput aavistelevat tulevia elämyksiä..

 


Eilisessä konsertti-illassa oli minulle kaksi kuningasta.Gustav Mahlerin sinfonia nro 1 D-duuri, ”Titaani”. (Wikipedia: Titaanit merkitsi ehkä esikreikaksi "kuningasta"[1]) olivat kreikkalaisessa mytologiassa Uranoksen eli taivaan ja Gaian eli maaemon poikia ja tyttäriä.[1])

 

Niin tuttu. Ihana. Kun sinfonia noin tunnin kuluttua päättyy ja sydämessä aivan konkreettisesti ”tuntuu”, kun melkein itkettää, kun pulssi on noussut lähes sataanDownload your free smiley, kun valtava ilo leiskahtaa ympärille ja tekisi mieli huutaa, kun kädet tärisevät liikutuksen voimasta – silloin kiitän säveltäjää, orkesteria ja (tälläkin kertaa) erityisesti kapellimestaria joka on kaivanut musiikista esiin jotain oleellista ja saanut myös orkesterin tulkitsemaan sen oleellisen.  Mistäkö tiedän, mikä on oleellista? Totta kai minä tiedän, tunnen!  Mahlerin kohdalla olen tiennyt jo kauan.

 

Eilinen Ykkönen veti Wanhan Rouvan mukaansa heti alusta saakka, osien välillä huomasin olevani omituisen epätodellisessa nirvanassa, ohimennen ihmettelin sitä - enkä kuitenkaan ihmetellyt. Näinhän sen kuuluu ollakin.

 

Mahler on siitä ongelmallinen (?) säveltäjä että hänen musiikkiaan orkesteri voi ”vain soittaa”, melodioita voi kuka tahansa hyräillä ja rytmiä naputella omin pikku kätösin – mutta toisaalta, tuttuus voi myös  vapauttaa kuulijan seuraamaan tulkintaa. Ja joskus on sitten tilanteita joissa et tiedä seuraavasi tulkintaa, musiikki vain kaappaa sinut niin että vielä seuraavanakin päivänä sormet tärisevät ja sydän pompottaa.. Download your free smiley http://areena.yle.fi/tv/2245245. (Katsottavissa ja kuunneltavissa noin kuukauden verran.)Vaatiiko Mahlerin vastaanottaminen tietoa, taitoa vai mitä? Ainakin rakkautta ja avointa mieltä ja ehkä myös muutamia aikaisempia kuuntelukertoja niin että sitten kun vastaan tulee oikea timantti, sen pystyy kirkkaasti erottamaan niistä kaikista muista, kukin sydämensä mukaisesti.

 

Musiikkitalon aulakahvilan kukkanen.

 

 

Konsertin alkupuolen Luigi Nono –teos Como una ola de fuerza y luz sähköisine vempaimineen ja manipulointineen johdatteli nerokkaasti, sopraanosolistin (Marisol Montalvo) ja pianistin (Joonas Ahonen) terävöittämänä tähän lempeän intohimoiseen Mahleriin. Nonon sävellys ei kyllä ollut ollenkaan mikään alkusoitto mutta se pohjusti upeasti Mahlerin vaikutusta.Tälläkin kertaa yleisö (muutkin kuin Wanha Rouva) läksi tyytyväisenä ja onnellisenaCool kotiin, monta ajatusta ja tunnelmaa rikkaampana.  Näin on ohjelmistosuunnittelussa ajateltukin."Uskollinen voi olla vain sille minkä muistaa ja muistaa voi vain sen minkä on tuntenut." (Marcel Proust)Rakkaus

 

Kiasma julistaa totuuden! --> ts. taiteilja Alfredo Jaar: "Taide on tärkein pääomamme. Mitä elämä olisi ilman kulttuuria? Elämässä ei olisi järkeä. Halusin muistuttaa kaupunkilaisia ja parlamenttia siitä, että mikään ei ole yhtä tärkeää kuin taide", Jaar sanoo.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.08 | 13:21

No juu, minä kuulun sarjaan "paahdettu matkoilla". Ensin omalla/kaverin autolla Kouvolassa ja nyt viimeeksi OnniBussilla Kuopiossa. Molemmat oli mukavia matkoja

...
08.04 | 20:10

☺♥

...
08.04 | 11:36

Heippa Portugalista! Sinulla näkyy olevan ns. keskipitkän tähtäimen suunnitelma koska lippuja varattuna reilun vuoden päähän. Vointeja kevään odotteluun.

...
23.03 | 20:23

Jäikö sinulta jotain huomaamatta?

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS