Tapahtumia tai sitten ei

2 syntymäpäivää jotka unohtuivat..

 

.. Wanhan Rouvan virtuaalisesta kalenterista! Mikä hirveä moka! Kaksi tärkeää säveltäjää. Toinen merkittävä koko maailmalle, toinen ainakin pohjalaisille ja muillekin suomalaisille - ja minulle itselleni. Molemmilla herroilla oli syntymäpäivä juuri silloin, kun Wanha Rouva yritteli kotiinpaluuta remonttievakosta. (Nyt olen asunut tässä jo ½ vuotta mutta talon remontti ei ole vieläkään lopullisesti ohi..)

Siinä heinäkuun alkupuolella, 6.7. oli myös jotain mukavaaSydänSydäntapahtumaa, siellä Porvoon Kannonnokassa.. ei sitä kaikkia muita merkkipäiviä silloin voi muistaakaan.Mutta 7.7.2013 säveltäjä Gustav Mahler täytti 253 vuotta. Ajatella! vasta 253 v. Muistan Esa-Pekan johtaman pakahduttavan Kakkosen Turussa, EP:n isä oli juuri hiljakkoin kuollut, sitten dramaattinen MagicFingerin johtama Kakkonen vuonna 2011 Wanhan Rouvan eläköitymiskonsertissa TampereellaRakkaus ja monta, monta muuta Ylösnousemusta on koettu. Vitonen Tampereella Hannu Linnun tulkintana ja monta, monta muuallakin, TFO:n ja Juha Kankaan Vitosen Adagietto Turussa, Tampereella myös viime keväänä ihana Yhdeksikkö, siinä musiikissa oli kaikki. Ja Lintusarjassa Kymppi Tampereen kevättalvessa jo 2007, hengästyttävä, uudenlainen esitys, ja vuosikin oli tärkeä monella tapaa. KuiskausKahdeksas Savonlinnan Oopperajuhlilla vuonna 1987, Olavinlinnan muureissa valtava humahdus, RSO ja Leif Segerstam voimissaan, useita Nelosia siellä ja täällä, Gewandhausorkesterin ristiriitainen Kutonen Helsingin Juhlaviikolla, samoin toisella tavalla ristiriitainen Kutonen HKO:ssa viime syksynä.. Ja niin edelleen ja niin edelleen. Lukemattomia. Ei voi muistaa edes kaikkia niitä vaikuttavimpiakaan – eikä aikaa käsiohjelmien selaamiseen ole. Niiden muistojen selaaminen sekoittaisi koko viikon ja seuraavankin, sillä sinfonioiden lisäksi voisi aivan omat muistonsa kirjailla Mahlerin laulusarjoista. (Das Lied von der Erde RSO:n ohjelmassa toukokuussa 2014!)Toivo Kuula, syntynyt kirkonkirjojen mukaan Vaasassa, perimätiedon mukaan Alavudella, olisi täyttänyt viime kesänä 130 vuotta. Isäni, joka myös syntyi Alavudella, oli 12 vuotta Kuulaa nuorempi. Olivatko ihan saman kylän poikia? Jonkinlaista sukututkimusta on olemassa, mutta saamani selvitys on remontin jäljiltä ”hyvässä tallessa” joten en voi mainita muuta kuin että Toivo Kuula on Wanhalle Rouvalle kaukaista sukua, olkoon miten kaukaista hyvänsä, mutta on. Olen siitä onnellinen.

 

 

Toivo Kuulan musiikissa on jotakin mikä tuntuu niin omalta, kansanlaulujen rehvakkaat sovitukset https://www.youtube.com/watch?v=_V_dzSrKFMU  (Martti Talvelalla kyllä tässä hiukan vetelä ääntäminen), https://www.youtube.com/watch?v=4-JhH09OtwQ  (Juha Kotilaisen tulkintaa), ja monet  kaihoisat ja uhmakkaat laulut joista hyviä esimerkkejä on mm. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin ja Jorma Hynnisen Pohjan poika –levyllä. Puhumattakaan valtavasta kuoromusiikin valikoimasta. Matti Salminenkin, ”meidän Matti”, kunnostautui eräänä vappuna vuosia sitten TFO:n vappukonsertin solistina heittämällä ilmaan kunnon tulkinnatSilmänisku Kuulan sovittamista kansanlauluista!VilliTammikuun seitsemäntenä päivänä myöhästyneet syntymäpäiväonnitteluni kummallekin heinäkuun seitsemännen päivän sankarille!     

 

Gustav Mahler

Sinfonia nro 2 c-molli,  Sinfonia nro 4 G-duuri, Sinfonia nro 5 cis-molli, Sinfonia nro 6 a-molli, Sinfonia nro 8 Es-duuri, Sinfonia nro 9 D-duuri
Sinfonia nro 10 Fis-duuri
                                                 

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.08 | 13:21

No juu, minä kuulun sarjaan "paahdettu matkoilla". Ensin omalla/kaverin autolla Kouvolassa ja nyt viimeeksi OnniBussilla Kuopiossa. Molemmat oli mukavia matkoja

...
08.04 | 20:10

☺♥

...
08.04 | 11:36

Heippa Portugalista! Sinulla näkyy olevan ns. keskipitkän tähtäimen suunnitelma koska lippuja varattuna reilun vuoden päähän. Vointeja kevään odotteluun.

...
23.03 | 20:23

Jäikö sinulta jotain huomaamatta?

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS