Tapahtumia tai sitten ei

Miksi se on niin vaikeaa?

Mikä se? Esimerkiksi taiteen kokeminen, siitä puhuminen, sen limittäminen arkielämään.Olen viikonvaihteessa uponnut Teemalla esitettyyn elokuvaan Musiikkitalon rakentamisen eri vaiheista,  alkaen suunnittelusta päättyen talon luovutustilaisuuteen ja ensimmäisiin orkesterielämyksiin ja akustiikkakokeiluihin. Hieno dokumentti, hyvin kuvattu se suunnaton työmäärä joka rakennukseen liittyi. Dokumentin innoittamana otin taas esille arkkitehti Marko Kivistön kirjan Hiljainen huone, pikku kirjanen joka on syntynyt Musiikkitalo-projektin muistiinpanoista. Se sisältää hienoja ajatuksia jotka voimme omia ja soveltaa omaankin elämäämme. Suosittelen! sekä dokumenttia (joka valitettavasti on Areenassa vain 3.3. saakka  http://areena.yle.fi/video/1330196188441).


Vaikeus puhua ei ole noissa edellisissä, mutta tässä taustalla pyöritin äsken Areenasta Arto Nybergin sunnuntaista haastatteluohjelmaa. 

Poimin sieltä pari esimerkkiä:  "... tietynlaista jotenkin niinku..."  tai  "...ohjaaja niiku että ehdottaa..."  MITÄ nuo tarkoittavat?  Miten näyttelijä saa kokoon roolinsa? Blondi ei ymmärrä.Epävarma


Helsingissä yritetään kampittaa – mutta myös kiivaasti työntää myönteiseen ratkaisuun Kukkeliskuu/Münchausen -museota, jossa hankkeessa yhdeksi pääasiaksi ovat nousseet wau-rakennus (jota ei vielä ole edes paperilla) ja toisaalta myös kovat kustannukset sekä pääsylipputulot joiden odotetaan ratkaisevan - niin, mitä???  Tämä lataa aivan hirvittävät vaatimukset asialle. Entä jos ei tulekaan niitä satojatuhansia kävijöitä, entä jos innostus lopahtaa ja katsojavirta tyrehtyy mutta kustannukset juoksevat joka tapauksessa?


Siteeraan Kivistön Hiljaisen huoneen alkusanoja: ”… hiljainen huone kuvastaa arkkitehtuurin muotokieltä. Hiljaisen ilmaisumme ehkä keskeisin ajatus on pyrkiä korkeaan rakennustaiteelliseen päämäärään ilman että sitä tavoitellaan itsetarkoituksellisesti. - - - Tila toimii parhaimmillaan taustana toiminnalle, jota rakennus palvelee. Kuten muuallakin elämässä: huomioimalla toista näyttää itsekin paremmalta.

- - - Toiseksi hiljaisuus liittyy toiveeseen luoda pyhyyden paikkoja ihmisen eheytymistä varten. Levottoman mielen rauhoittumiseen ja keskittymistä varten tarvitaan kauneuden keitaita. Tähän ei pyritä pelkästään ulkoisella ilmeellä, vaan myös tilan tarjoamien kokemusten ja toiminnan kautta.”


VauMusiikki on ja pysyy. Eikä tarvitse wau-rakennuksia. Tätä mieltä olen kiihkeästi!


Kaiken taidepitoisen TV-oleiluni keskelle osui Inhimillinen tekijä –ohjelma, joka valitettavasti toi pintaan ja ajatuksiini työelämän, josta olen jo päässyt irti. Mutta mutta… Ohjelman keskiössä oli burn outin kokenut työstä pois saneerattu henkilö, johtoportaan edustajana menestyvän peliyhtiön Mighty Eagle jolla olikin hienoja ajatuksia johtamisesta – aaah, sellaista asennetta enemmän - ja asiantuntijana Tampereen yliopistosta työhyvinvoinnin professori, joka oli tehnyt väitöstutkimuksen aiheesta.

Esimerkkirepliikkejä ohjelmasta: ”Mielettömiä virikepäiviä kun mä halusin ainoastaan kunnolliset saappaat ja nyt mut pakotetaan kuuntelemaan täällä jotain… Suomessahan on kovin tärkeätä että kaikki ovat päälliköitä… Miten tärkeää on että tervehditään, työstä annetaan palautetta, kannustetaan…”  Haa, muistanpa eräänkin henkilön joka ei tervehtinyt käytävällä vastaan tullessaan… oli varmaan niin tärkeän kiireinen{#smileys123.tonqueout}.


Useat ystäväni ovat vielä työelämän pyörteissä ja kokevat joskus myös sitä

professorin mainitsemaa työhäirintää ja kiusaamista. ”Tiedon sulku on valtaa”, oma muistikokemukseni menneiltä vuosilta…   Puhuminen ja vuorovaikutus, sitä korostettiin. Puhumattomuus antaa väärille mielikuville vapaan temmellyskentän ja pahat ajatukset saavat ravintoa negatiivisten ihmisten mielessä. (Taas omia kokemuksiani.)  Kiusaamalla voidaan haavoittaa ihmistä ikuisesti – sitäkö työtoverit haluavat/halusivat?


No niin, miksi se on niin vaikeata?Hehe

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.08 | 13:21

No juu, minä kuulun sarjaan "paahdettu matkoilla". Ensin omalla/kaverin autolla Kouvolassa ja nyt viimeeksi OnniBussilla Kuopiossa. Molemmat oli mukavia matkoja

...
08.04 | 20:10

☺♥

...
08.04 | 11:36

Heippa Portugalista! Sinulla näkyy olevan ns. keskipitkän tähtäimen suunnitelma koska lippuja varattuna reilun vuoden päähän. Vointeja kevään odotteluun.

...
23.03 | 20:23

Jäikö sinulta jotain huomaamatta?

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS