Tapahtumia tai sitten ei

Mitä on olennainen aika? Kysyn minä.

”.. mikä oli varsin olennaista aikaa musiikin historiassa.”  Toimittaja Kare Eskolan ilmaisu Pähkinänsärkijä-ohjelmassa Yle Radio Ykkösellä perjantaina 25.10.2013. Seuraavassa lauseessa olennainen jo vaihtuikin toiseen, ehkä parempaan sanaan siinä yhteydessä.

Kas kas, taas tulevat tajuntani pintaan SANAT.Silmänisku Kuuntelen aika paljon radiota, pääasiassa Ylen Ykköstä ja Yle Puhetta. Aika usein hyvän asiaohjelman ajatuksia murentaa haastateltavien tai muiden asiantuntijoiden ”niinkuttaminen​” – ja nykyään vielä suositumpi turha sana ”tavallaan​”. Kuunnelkaapa! Ärsyttävästi ylimääräiset turhake-sanat, elleivät kokonaan mitätöi niin ainakin häiritsevät varsinaista asiaa. Jos kysymys on vertailusta tai tarkennuksesta, tavallaan on OK  vaikka sen joskus voisi vertailussa vaihtaakin ilmaisuun ”ikään kuin”.

Olen usein pohtinut, eivätkö näiden tavallaan-lausuntojen antajat usko omaan asiaansa? Eikö poliitikko ole tehtäviensä tasalla, eikö hän osaa?Vihainen Olen leikitellyt matkimalla puhujia ääneen jättäen nuo ylimääräiset tavallaan-lisukkeet pois ja voilá! lausuntojen ajatus, vaikeakin, on tuntunut heti ymmärrettävämmältä. (Ei kai se siitä johdu että kertaus on opintojen äiti? aina ei ole mahdollisuutta kerrata eikä ohjelmantekijä saa luottaa siihen, että kuulija kertaa ohjelman minkä sanoma jäi epäselväksi..)

Aina silloin tällöin, ainakin ”ennenvanhaan”, kuulijat kritisoivat paljon radiosta kuultavaa puhetta, siis puhumista, sanojen ääntämistä ym vastaavaa audiota, mikä niissä meitä häiritsi. Niistä asioista ei kukaan enää valita. Onko puheilmaisun tuottaminen parantunut?Epävarma En osaa sanoa. Olemme ehkä pinnallistuneen kulttuurin myötä turtuneet huolimattomaan ääntämiseen.

Nyt olisi syytä suureen ääneen kritisoida noiden ylimääräisten täytesanojen käyttöä. Onko kritisoitu? Ainakaan minä en ole huomannut enkä itsekään ole (vielä) jaksanut siihen julkisesti paneutua. Olemmeko jo niin turtuneet ”turhien sanojen soittolistaan” että emme edes huomaa niitäkään?Järkyttynyt Niinkuttamisesta on tullut maan tapa, korva ei sitä enää kovin usein tunnista häiritseväksi – mikä riippuu tietenkin niinkua seuraavasta asiasta, jos asia on kiinnostava, niinku on helpompi ohittaa.​

Mistä johtuu, ettei turhista sanoista nurista? Olemme siis joko niin fiksuja ja skarppeja kuulijoita että osaamme automaattisesti suodattaa turhakkeet pois​​ tai sitten omatkin ajatuksemme ovat jo niin hämärtyneet että siksi emme noita sanoja huomaa vaan luulemme niiden liittyvän itse esiteltävään asiaan ihan oikeasti - tai sitten vain kuulemme, emme kuuntele. Hm.

Ylen johtaja Lauri Kivinen, joka vaikuttaa kohtalaisen fiksulta mieheltä (mielipiteeni perustuu kokonaan tiettyyn konserttihaastatteluun..), voisi määritellä ja ohjeistaa puheohjelmat niin, että kaikista ohjelmista, joissa on vähintään 2 puhujaa, poistetaan kaikki tavallaan- ja niinku-sanat ja jäljelle jäävä tyhjä ohjelma-aika varattaisiin esim. kuulijapalautteelle tai sinfoniamusiikille tai molemmille jos turhakkeita on paljon.Leveä hymy

Mitä siitä seuraisi? Ainakin yhtä mielenkiintoisia ohjelmia, luulisin. Olen nimittäin aivan varma, ettei ihmisillä nykyään ole niin paljon oikeaa sanottavaa kuin mitä heille on ohjelmissa varattu aikaa. Politiikkaohjelmiakin on radiossa niin paljon (muun median lisäksi) ettei haastateltavilla millään voi aina olla uutta tärkeää sanottavaa! Toistetaan siis vain ne asiallisimmat ohjelmat – turhakkeet niistä poistettuina..Hyvä

Päivitys 2.11.2013. Miten saatoinkaan unohtaa näistä korvaamattomista  sanoista/sanapareista TOTTA KAI -ilmaisun?!?!Villi Muutamaankin kertaan lauseeseen upotettuna sopivasti korostavat niin tärkeää ja ainutlaatuista sanomaa..

Tuli taas uusi Suomen KuvalehtiCool. Haa, kansijuttu on otsikoitu ”Tyhjää tekstiä. Miten kotimaisesta kaunokirjallisuudesta tuli tasapaksua.”

Lupaavaa! Menenkin tästä hakemaan kirjoituspöydältä lukulasit ja pakastimesta jäätelöpönikän ja siirryn niiden ja SK:n kanssa olohuoneen sohvalle.Silmänisku

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.

WRR | Vastaa 26.10.2013 13.42

Kun/jos asiapuhetta ei valmistella riittävästi eikä ajatella kokonaisuutta eikä uskalleta tiivistää, tyhjät täytesanat tulevat apuun, radio-ohjelmissa niinku..

Ritsu | Vastaa 26.10.2013 11.33

Meitä on moitittu siitä, ettei puhuta. Nytkö puhutaan turhia? Peitetäänkö pölinällä (vai pöhinä - muotisana) se, ettei haluta puhua liian "vaikeista" aiheista?

Satusiskosisilisko | Vastaa 25.10.2013 21.36

aika olennaista niinku tavallaan luettavaa tekstiä hihhihhihhhiiiii sie sitte ossaat laittaa noita sanoja järkevällä tavalla järjestykseen!

Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.08 | 13:21

No juu, minä kuulun sarjaan "paahdettu matkoilla". Ensin omalla/kaverin autolla Kouvolassa ja nyt viimeeksi OnniBussilla Kuopiossa. Molemmat oli mukavia matkoja

...
08.04 | 20:10

☺♥

...
08.04 | 11:36

Heippa Portugalista! Sinulla näkyy olevan ns. keskipitkän tähtäimen suunnitelma koska lippuja varattuna reilun vuoden päähän. Vointeja kevään odotteluun.

...
23.03 | 20:23

Jäikö sinulta jotain huomaamatta?

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS