Tapahtumia tai sitten ei

Offertorium

Mitä kertovat sanaselitykset sanasta offertorium?

Place to which offerings were brought, selittää yksi googletettu vastaus.
Wikipediassa näin: Offertorium on anglikaanisen ja katolisen messun osa, joka edeltää varsinaista eukaristiaa (ehtoollista) ja jonka aikana seurakunnalta kerätään kolehti. Musiikillisesti offertorium on yleensä lyhyt instrumentaali tai vokaaliteos, joka on sävelletty offertorium-lauseisiin.

Hm. Onhan noissa musiikillisissa requiemeissa nähty ja kuultu offertorium-osia. Kokonaisuuteen upotettuina ne ovat kuitenkin vain yksi osa.

Minulla oli onni olla helmikuussa 2012 mukana RSO:n konsertissa jossa solistinumero oli Sofia Gubaidulinan Offertorium, viulusolistina Vadim Gluzman. Viulu, josta hän ennen konserttia pidetyn esittelyn aikana huomautti että soitin on Hän (”she, not it”!).Hehe Jo konsertin aikana, ja myöhemmin katsoessani ko. esitystä kymmeniä kertoja YouTubesta, ymmärsin hyvin, että soittajan ja soittimen välinen suhde on juuri noin läheinen: she, not it.  Onhan melko tavallista että ihmiset, puhuessaan eläinlemmikeistäänkin, käyttävät niistä (!) pronominia ”hän”. Gluzmanin Stradivarius on hänelle elävä olento. Hän. Seuratessani tätä esitystä uskon sen. Katsokaa miten Gluzman pitelee Stradiaan..Silmänisku

 

Vadim Gluzman syntyi Neuvostoliitossa, muutti perheensä kanssa vuonna 1990 Israeliin jossa hän sai opettajakseen Yair Klessin. Tuttu nimi! Kyseinen herra piti joskus vuosia, vuosia sitten viulunsoiton mestarikursseja entisen työmaani opiskelijoille. Small small world!Hymyilevä


https://www.youtube.com/watch?v=QlFx7g_r1C4

https://www.youtube.com/watch?v=3Y8zt777SMM

https://www.youtube.com/watch?v=kIFTn_ILpuo&list=RD02QlFx7g_r1C4

Osat 1, 2 ja 3. 

Gubaidulinan Offertoriumissa on jotakin kummallista. Siihen on helppo eläytyä mutta sitä on vaikea kuvailla. Tosin eläytyminen ei ehkä olisi niin helppoa ellei ”esittäjäpaketti” olisi niin super kuin tuo ylläoleva, joka tässä sunnuntaipäivässäni hohtaa. Ulkona kirpeässä päivässä paistaa aurinko kirkkaasti ja houkuttelee, mutta koska juuri tämä musiikki ei ole (tietääkseni) levyllä eikä siis ladattavissa puhelimen muistiin, en voi lähteä ulos kävelylle. Tekosyykö? Ei kai.. Epävarma 

(Tarkennus maanantaina: Muita levytyksiä on, kertoo henkilö joka tietää, mutta kun haluaisin juuri tämän RSO-Lintu-Gluzman -version..)

 

Tämä offertorium ei ole osa mistään messusta, tämä on itsessään – messu, jos niin halutaan – kokonaan oma maailmansa. Mikä tässä minua niin puhuttelee? Varmasti kokonaisuus. Kun katson ja kuuntelen Gluzmania, Lintua, orkesteria, omat ajatukseni kulkevat oudoilla reiteillä, muistelen RSO:n konserttia, sen pakahduttavaa tunnelmaa – ohjelmassa kun oli muutakin huumaavaa – tunnen virkistyväni, ajattelen kaikesta/kaikista hyvääHymyilevä, uskon siihen että lopulta elämäni palaa raiteilleen. Joskus.

 

HämmentynytMutta miten orkesterimuusikoiden pulssi tasaantuu tuollaisen esityksen jälkeen? Entä kapellimestarin? Vaatii käsittämätöntä taitoa ja henkistä voimaa olla osa tuollaista intensiivistä kokonaisuutta yhä uudelleen ja palautua sitten ns. normaaliin elämään, eläytyä uudelleen ja osata TAAS, palautua normaaliin..

10 pistettä ja papukaijamerkki, thank you for the music

Gluzman, Lintu, RSO.

 

Anteeksi ystävät, taas tuli löpinää musiikista, vaan mihinkäs sitä seepra raidoistaan pääsee..Silmänisku

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.

dog addict | Vastaa 20.10.2013 22.19

Koirani on hän. Certo. Lauloi eilen Rigoleton solistien kanssa täysin puhtaasti sävellajissa. Toisen kerran dominantilla, toisella unisono toonikalla. È vero!

Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.08 | 13:21

No juu, minä kuulun sarjaan "paahdettu matkoilla". Ensin omalla/kaverin autolla Kouvolassa ja nyt viimeeksi OnniBussilla Kuopiossa. Molemmat oli mukavia matkoja

...
08.04 | 20:10

☺♥

...
08.04 | 11:36

Heippa Portugalista! Sinulla näkyy olevan ns. keskipitkän tähtäimen suunnitelma koska lippuja varattuna reilun vuoden päähän. Vointeja kevään odotteluun.

...
23.03 | 20:23

Jäikö sinulta jotain huomaamatta?

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS