Tapahtumia tai sitten ei

Neljä vakavaa laulua..

.. ja yhdeksän muuta. Turun kaupungissa on sentään jotain hyvääSilmänisku. Musiikkia! Kulttuuria! Ilmaista! Wäinö Aaltosen museossa Itäisellä Rantakadulla on pyörinyt jo kauan tiistai-iltojen konserttisarja jonne vain ohjelmalehtinen maksaa. Noin normaalisti, aina ei sekään.. Sarjalla on taiteellinen johtaja, pianotaiteilija Henri Sigfridsson, ja konserttisarjaa muodostetaan yhdessä Turku Ensemblen kanssa.

Tiistaina 18.10.2013 estradilla oli entisen työmaani opettajia, laulun yliopettaja Jouni Kuorikoski, baritoni, ja säestyksen lehtori Mikael Kemppainen. (Konserttisarjan taustalla puuhahenkilönä kolmas pitkäaikainen tuttu ja ystävä.Cool)  Olipa mukava kuulla ja tavata heitä pitkästä aikaa. Ja oli hienoa kokea myös erittäin hyvin laadittu konsertin ohjelmajärjestys ja  loistavien taiteilijoiden esittämän ohjelman tuottama mielihyvä. (Niitä muita taidokkaasti laadittuja ohjelmiahan kuulee RSO:ssa, kai se muistetaan?Kuiskaus) Museon konserttitila oli täynnä, ja syystä!

Museon akustiikka konserttitilanteissa saattaa joskus olla hiukan ongelmallinen, avoin tila, kova kaiku, kiviseinät. Omaa istumapaikkaa miettiessäni valitsin sattumalta hyvin: edessä istuvien ihmisten välistä pystyin näkemään vakavan, esittämiään lauluja kunnioittavan laulajan ja näkymättömiin jäävä pianisti heijastui peilikuvana museotilaa rajaavasta pleksiaidasta. Napakymppi!

Ohjelman alussa oli harvinaisempaa herkkua: Ralph Vaughan Williamsin kolme laulua. Ihmettelin, miksei noita englantilaisia lauluja esitetä meillä enemmän, oopperat mukaan lukien! (Onko muita englantilaisia oopperoita kuin Benjamin Brittenin Albert Herring ja Ruuvikierre? kysyy nimim. Vähän Tietämätön).

Nämä laulut virittivät odotukset, mielenkiinnon ja tarkkaavaisuuden tiukille ja korvat herkille taajuuksille.Vau

Chopinin Masurkka välisoittona ja sitten Merikanto-osastolla minut(kin) valtasi yksi lempilauluistani, Muistellessa, sanat J.H. Erkko. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä enemmän kertyy muistoja,  onneksi suurin osa ikävistä unohtuu ja ne parhaimmat jäävät.. Tämä laulu on suosikkini myös sillä Gabriel SuovasenVau levyllä joka on puhelimeni muistiin (matkaseuraksi) tallennettu.SydänMaailman pauhinassa
Sinutko unhotan?
Sinua muistellessa
Unhotan maailman.

Sinua muistellessa
Mieleni rauhoittuu.
Maailma pauhatkoonkin,
Mieleni rauhoittuu.

Kuvasi sydämmeeni
Suloa ammentaa,
Kuvasi mielestäni
Pahuuden kukistaa.

Sinua muistellessa
Katselen taivaaseen,
Tarkastan kotijärven
Tyynehen syvyyteen.SydänJokaisen laulusetin väliin oli sijoitettu Mikaelin loihtimaa pianohelmeilyä. Schubert-osastossa Jouni antoi jo pikku lupauksen Winterreisesta: Der Lindenbaum. Sitä täydensivät Du bist die Ruh ja suosikkilaulu Ständchen.

Paussin jälkeen sain/saimme eläytyä Brahmsiin. Laulajan komeasti kajauttamat säkeet kimposivat Wäinö Aaltosen veistosten lomaan ja kaiku vastasi. Kyllä, kyllä pidän Brahmsista! Iltani kruunasivat nuo Vier ernste Gesänge. Raamatun teksteihin Johanneksen säveltämät.

En lukenut laulujen tekstejä etukäteen, vaikka käsiohjelmassa olikin tietoa kiitettävästi, laulut auf Deutsch ja myös suomeksi. Tiistai-illan musiikki, sen tulkit, laulaja ja pianisti, antoivat ajateltavaa ilmankin. En ole näitä Vakavia lauluja koskaan – tietääkseni – kuullut konsertissa, minun onneni oli saada kuulla ja elää ne nyt uljaana lopetuksena konsertille joka pysyy mielessäni kauan. Että pedagogit saavatkin kokoon palkkatyönsä ohella tällaisen illan!

Kiitos ja kumarrus, ystävät!!

Backstagella kiristin Jounilta hiukan sitä Winterreisea että koska koska koska?! Kuulemma joskus. Hm.

Hyvä ilta.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.

WRR | Vastaa 17.10.2013 17.16

Sanoittaja Juhana Heikki (Johan Henrik) Erkko (16.1.1849 – 16.11.1906) suomalainen runoilija, aforistikko, näytelmäkirjailija. Vanhaa aikaa, silloin mahtui!

Ihmettelevä Espoosta | Vastaa 17.10.2013 15.56

kenen lienee tuon kauniin runon/laulun sanat tekemiä, pisti vaan silmääni tämä:Kuvasi sydämmeeni!! kenen sydämeen mahtuu 2 ämmää??

Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.08 | 13:21

No juu, minä kuulun sarjaan "paahdettu matkoilla". Ensin omalla/kaverin autolla Kouvolassa ja nyt viimeeksi OnniBussilla Kuopiossa. Molemmat oli mukavia matkoja

...
08.04 | 20:10

☺♥

...
08.04 | 11:36

Heippa Portugalista! Sinulla näkyy olevan ns. keskipitkän tähtäimen suunnitelma koska lippuja varattuna reilun vuoden päähän. Vointeja kevään odotteluun.

...
23.03 | 20:23

Jäikö sinulta jotain huomaamatta?

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS