Tapahtumia tai sitten ei

Mammutin kanssa sängyssä

Kun muutin remontin alta pois evakkoon, otin mukaan kolme kirjaa: Marcel Proustin Kadonnutta aikaa etsimässä viimeisen osan jonka lukeminen minulla oli jäänyt kesken, John Irvingin uutuuden Minä olen monta ja ajankulutakuuksi Jörn Donnerin Mammutin. Miten sitten kävikään? Proustia en edes avannut, Irvingin luin iltalukemisina sängyssä ja Donneriakaan en avannut.

Irvingin Minä olen monta oli tuttua, helppolukuista Irvingiä ja vaikka sivuja opuksessa oli noin 600, sitä pystyi pitelemään käsissä sopivan kauan, sängyssä selällään maaten. Ja lukemaan. Mutta tuo Donner? Noin 1000 sivua, kovakantinen, painava. Aika pitkään Mammutti kulki sekaisessa remonttikodissani paikasta toiseen, välillä se jo nostettiin kirjahyllyn ylähyllylle toisten Donnereiden viereen. Sitten totesin että se oli väärä paikka - kunnes olen lukenut kirjan alusta loppuun.Villi

Niinpä jonakin iltana/yönä asettelin tyynyt hyvin niskani taakse, puhdistin lukulasit ja otin Mammutin käsiini. Olen aina pitänyt vähän erikoisista ja rohkeista tyypeistä, niistä julkimoistakin joita pintapuolisesti haukutaan ja rökitetään tuntematta henkilöä tai hänen edustamaansa asiaa tai muuta sanomaa jos vain naama ei miellytä, asenne ei ole sopivassa keskitien linjassa tai jotain muuta vastaavaa.Silmänisku Jörn Donnerin asenne on näyttänyt ulospäin sopivan ylimieliseltä, puhuukin vielä epäselvästi, aikoinaan tupakkakin kärysi sormissa aina – ärsyttävä tyyppi useimpien mielestä. Mutta Donner uskalsi (uskaltaa) olla sellainen, minkälaisen imagon hän oli valinnut. Ja millainen hän ON. Näin olen ajatellut vuosikymmenet. Kirjan päähenkilön ajatuksista tulee mieleen, ettei hän muuta olisi voinut ollakaan.

Kun Mammutti, Jälkeenjääneet tekoset  ilmestyi, en seurannut ollenkaan asiantuntijoiden (kriitikoiden) arvioita teoksesta. Harvoin olen näin neitseellisen puhtain ajatuksin aloittanut uppoamista johonkin kirjalliseen tuotokseen, mutta nyt olin aivan avoin.Hämmentynyt

Olen nyt vasta sivulla 244, joten en vielä tiedä, mihin kertomus etenee ja mikä on lopputulos. Muistia(ni) ja arviointia tai siis ajatuksistani kirjoittamista vaikeuttaa hieman se, että lukukokemukseni ajoittuvat aina puolenyön kummallekin puolelle. Kun olen saanut sopivan annoksen ajatuksilleni, kirja on laskettava lattialle sillä kädet eivät jaksa kannatella sitä pidempään tai ”juonessa” vaihtuu uusi suunta/aikakausi enkä tunne olevani riittävän skarppi seuraamaan sitä, kun uni hiipii silmiin.Hehe

Kuitenkin olen jo näissä alkusivuissa huomannut, että kirjallinen kiihko Jörn Donnerilla on ollut koko ajan valtava. Jos ei alussa muuten, niin ainakin kirjeitä on kirjoitettu, kun milloin on oltu kesäpaikassa, milloin kaupunkiasunnossa ja äiti usein sairaalassa tai jossakin muualla. Äidille Jörn-poika on kirjoittanut paljon kirjeitä. Raportteja siitä, mihin pojan aika on kulunut. (Isä oli kuollut kun J oli parivuotinen eikä hän muista isästä mitään.) Kirjeistä näkyy hellyttävästi nuorukaisen varttuminen näsäviisaasta ja tunnollisesti elämää raportoivasta koulupojasta lukiolaiseksi joka haluaa tietää kaiken ja joka on jotakin mieltä kaikesta. Koulussa tulee törmäyksiä.Hehe Mieli palaa ulkomaille jonne hän myös menee.

Tutustumistani henkilöön Jörn Donner sekoittaa jonkin verran se, että osin hän kopioi suoraan kaikki kirjeensä, osin mukana on kuviteltu dokumentaristi, joka kuvailee Jörniä ja hänen elämäänsä ikään kuin ulkopuolisena. En ole ollenkaan varmaEpävarma, huomaanko öisissä lukusessioissani aina ne taitekohdat, milloin ”äänessä” on itse Jörkka ja koska taas J:n ”papereiden järjestäjä Fredrik Kock”. Mutta mitä välii, sama mies muistojen takana!

Sen lukija huomaa jo näistä paristasadasta ensimmäisestä sivusta että nuorukainen Jörn Donner oli urheilullinen.Silmänisku Ystävä-/sukulaispiirissä harrastettiin aktiivisesti yleisurheilua, kilpailtiinkin, kalastettiin ja vaikka mitä. Niin että kyllä Jörn Donnerilla olisi kapasiteettia kulttuuri- ja urheiluministeriksi siinä kuin Paavo Arhinmäelläkin!

Tänäkin yönä päädyn Mammutin kanssa sänkyyn, kello on nyt 0.43. Lisähuomioita saattaa seurata myöhemmin.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.

WRR | Vastaa 21.09.2013 13.02

En hylkää Proustia! Niin totaaliupottava maailma (kadonnut!) on ettei välipalaksi. - Politiikassa PA vaihtoon, Donner k- ja u-ministeriksi, siksi nyt Mammutti.

vuf | Vastaa 21.09.2013 12.48

Proust (9kk) ja koko ajan vasen korva vinkui kaksiviivaisesta c:tä yksiiviivaiseen h:hon ja takaisin. Silti kannatti. Pidä sitä viimeistä vain myös tyrkyllä!:)

Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.08 | 13:21

No juu, minä kuulun sarjaan "paahdettu matkoilla". Ensin omalla/kaverin autolla Kouvolassa ja nyt viimeeksi OnniBussilla Kuopiossa. Molemmat oli mukavia matkoja

...
08.04 | 20:10

☺♥

...
08.04 | 11:36

Heippa Portugalista! Sinulla näkyy olevan ns. keskipitkän tähtäimen suunnitelma koska lippuja varattuna reilun vuoden päähän. Vointeja kevään odotteluun.

...
23.03 | 20:23

Jäikö sinulta jotain huomaamatta?

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS