Tapahtumia tai sitten ei

Sisulla, lääkkeillä ja rakkaudella

Ei Wanha Rouva turhaan odottanut nimipäivänsä aattoa vuonna 2013.


Varmaan se ensimmäinen ”ison musiikin” minuun jättämä jälki on juuri Giuseppe Verdin tekemä ja sieltä hänen monista helmistään kiehtovimmin, parin oopperan lisäksi, hohtaa Requiem, Requiem koskettaa aina. Ainakin, jos valitsee ne esitykset joita käy kuuntelemassa. Omasta edellisestä kerrastani on kulunut 6 vuotta, silloin oltiin Mikkelin maaseurakunnan isossa puukirkossa, tulkkeina Mariinskin orkesteri ja solistit (+ J. Ryhänen), puikkoa tai hammastikkua liikutteli Valery itse. Tietenkin, Mikkelin juhlilla kun oltiin.Vau


Äkkiä tulee mieleeni pari muutakin vuosikymmenten aikana kuultua Requiemia, yksi Helsingin Tuomiokirkossa, orkesterina HKO, soittamassa oli myös lapseni isä, ja me molemmat, lapsi ja äiti, kuulijoina. Toinen (ja eri syistä) Turussa, kun Jorma Panula johti Turun konserttisalissa Requiemin niin vaikuttavasti, että lupasin hänelle konsertin jälkeen, että muutama tällainen Requiem vielä, niin saa anteeksiSilmänisku sen että vei erään muusikon Turusta Helsinkiin.. jne.


Kuuntelen parhaillaan eilisen konsertin jälkeen tehtyä haastattelua jossa Ylen toimittajat Koskinen ja Nuutero, kutsuttuna vieraana kosmologi Enqvist, myöhemmin myös solisti Paasikivi ja kapellimestari KuiskausLintu keskustelevat esitetystä teoksesta. Vihan päivä, Dies Irae tuo minulle mieleen 11/9/ -tapahtumat New Yorkissa. Tämä konsertti osui melkein vuosipäivään, tarkoituksella tai ei.

 

En tiedä, ei taida olla mahdollistakaan kuvailla eilisen illan konserttia konserttina.  Ei minun. Koin sen liian henkilökohtaisena. Sanoiksi puettavat tunteet olisi pitänyt kirjata jo yöllä. Josko silloinkaan. Musiikki on niin valtavaa. Taas kerran pulssiani nostatti myös se, miten hiljaa ja miten hyvin se hiljaa aloitettu musiikki Musiikkitalossa kuului - ja toimi. Requiem tuli suoraan luokseni, ympäröi minut - armolla ja lohdutuksella. Ja joku väänsi taas kyynelkanavanikin auki, tällä musiikilla kun on suora yhteys sydämeeni. CoolPaikkani etupermannolla oli ihanteellinen kahdenkeskiseen kommunikointiin: he esittivät teosta minulle ja vain minulle: Soile Isokoski, Lilli Paasikivi, Sergei Semishkur (Mariinskin poikia) ja meidän Matti. Paketin piti koossa ystäväni Linnunpoika joka näytti eläytyvän vähintään yhtä voimakkaasti kuin minä.

 

http://areena.yle.fi/tv/1993680

Katsottavissa lokakuun alkupuolle saakka.


Mutta ennen kuin tuohon asti päästiin, Wanha Rouva oli yskinyt koko viikonSairas. Ensin toki aivastellut ja pärskinyt maanantain niin ettei mitään taukoja, yskä hyökkäsi päälle tiistaina. Kun viikon lopussa oli odotettavissa jotain mistä ei voinut olla pois, piti ottaa (taas) kaikki keinot käyttöön. Maksimaalinen lääkitys (joo joo, reseptilääkkeitä, vaiva kun ei ole uusi), viltti niskassa -lämpöä, lepoa, sisua ja rakkautta.

Niitä viikon nautittuani lauantain konserttimatka sujui paremmin kuin hyvin, oikeastaan niin ihanasti, ettei taas vuosiin tarvitse menokalenteriin merkitä kenenkään esitystä Requiemista – se on nyt tässä ja pysyySydän14.9.2013. Vaikkakaan TV-taltioinnin ohjaaja ei ollut ollenkaan tajunnut, miten voimakas teos itsessään on ja että musiikki ja sen esittäjät tässä(kin) tapauksessa riittävät ilman mitään ylimääräisiä kuvituksia! Ja vaikka naiskuoron puvustus oli lievästi sanoen.. ei löydy lievää sanaa, jääköön siis sanomatta. Rikkoi räikeästi yhdessä niiden taustalle heijastettujen irtokuvien kanssa muuten saumattoman kokonaisuuden!VihainenWanhan Rouvan olo on nyt väsynyt, mutta onnellinen. Turun päivää saavat toiset viettää, kaupunki liputtaa ja aurinko paistaa – näissä merkeissä mennään kohti arkea ja kriisikäyntiä hammaslääkärissä..

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.

vuf | Vastaa 13.02.2021 13.58

Musiikkitalon esitys tuli vähän anoppini hautajisten jälkeen. Se oli väkevä kokemus Lacrymosan häikäisevän "amen"ineen.

Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.08 | 13:21

No juu, minä kuulun sarjaan "paahdettu matkoilla". Ensin omalla/kaverin autolla Kouvolassa ja nyt viimeeksi OnniBussilla Kuopiossa. Molemmat oli mukavia matkoja

...
08.04 | 20:10

☺♥

...
08.04 | 11:36

Heippa Portugalista! Sinulla näkyy olevan ns. keskipitkän tähtäimen suunnitelma koska lippuja varattuna reilun vuoden päähän. Vointeja kevään odotteluun.

...
23.03 | 20:23

Jäikö sinulta jotain huomaamatta?

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS