Tapahtumia tai sitten ei

16 tunnin onni

Ei vainkaan, ei se kuuteentoista tuntiin lopu! Gustav Mahler, Richard Strauss, Melanie Diener ja Hannu Lintu Tampere Filharmonian 2012-2013 kauden päätöskonsertissa – joka samalla oli myös Linnun hyvästijättö orkesterin ylikapellimestarina. (Tosin vierailuja on tiedossa, siis myös Wanhan Rouvan rengasmatkoja Tku-Tre-Hki-Tku..)

  

 

Monen huolen aiheuttama katkonainen uni teki aamusta vähän hankalan ja vaati Wanhalta Rouvalta ylimääräisiä ponnistuksia jotta elämä lähtisi käyntiin. Mutta sitten kun olin hiostavassa helteessä ehtinyt rautatieasemalle odottelemaan junaa, silloin pamahti juhlamieli päälle. Asiaa toki auttoi tekstiviestikin jossa kerrottiin että lippu on odottamassa: ”Tervetuloa!” - Miten pienillä huomaavaisuuksilla saa lähimmäisen onnelliseksi. No, joku on sellainenSydän. Useampikin tässä maailmassa saisi olla, minä itse mukaanlukien. 

  

 

Helpottavan viileä Tampere-talo ja pitkäaikainen ystäväni, musiikinnautiskelija, takasivat mukavat hetket jo ennen konserttia. Melkein vakiopaikakseni muodostunut istumapaikka oli juuri sellainen kuin olin toivonutCool ja salin täyttäneen juhlayleisön kanssa antauduin Richardille ja Gustaville ja heidän musiikkinsa tulkeille.

 

 

Richard Straussin Vier letzte Lieder (Neljä viimeistä laulua) on kauan ollut yksi rakkaimpia laulusarjojani, varsinkin sen kolmas Beim Schlafengehen (Nukkumaan mennessä), Herman Hessen runoon luotu. Eilen laulut tulkitsi henkeäsalpaavasti sopraano Melanie Diener.  Osasin odottaa jotain odottamisen arvoista, sillä muutama vuosi sitten Tampere Filharmonia vieraili Turun musiikkijuhlilla ja juuri Diener oli solistina häikäisten ja mieleen jääden.

Kiitos Hannu, että toit hänet taas Suomeen!Suukko

  

 

Illan järkäle, Mahlerin Ysi (Sinfonia nro 9 D-duuri), oli luopumisen teemaan tarkoituksellisen hyvin sopiva musiikillinen aarreaitta. Nyt löysin Ysistä eka kertaa sitä, mistä Mahlerin sanotaan opastaneen (?) Sibeliusta ”sinfonian täytyy sisältää kaikki”. Tässä tulkinnassa oli kaikki. Tällaista musiikkia pitää kuulla ja nähdä konserttisalissa ja siten esitettynä kuin esimerkiksi eilen Tampereella. Tunnelma oli tiheä, lavallakin, ja kapupulpetilla - myös yleisössä, joka kyllä tapansa mukaan oli unohtanut ottaa yskänlääkettä ennen konserttiaVihainen ja kuulemma myös joku taas rapisteli ohjelmalehdykettä pianissimoiden aikana – mutta kun meitä oli niin paljon, orkesterista ja kapellimestarista säteilevä intensiteetti voitti.

- Eikä kukaan aloittanut aplodeja ennen kuin kapellimestarin linjakkaat kädet olivat laskeutuneet alas lepoasentoon, bravo! siitä yleisölle.  Silmänisku 

  

 

Kautta koko 82-minuuttisen Mahler-elämyksen orkesterista kuultiin hienoja sooloja.  Voi vaskisoittajat (trumpetti ja käyrätorvi joita eniten ehdin seuraamaan), miten pulssia (myös omaanne?) nostattavat herkät soolot teillä olikaan ja miten upeasti te ne soititte!Vau 

Kiitos niistä, t. nimim. Entisen Trumpetistin Äiti..  

Ja sitten on tuo Dennis Kim, taiturillinen isähahmo konserttimestarin paikalla.  Hänen vuoropuhelunsa Melanie Dienerin kanssa oli koskettavaa.

  

 

Kun salintäyteinen yleisö kiitoshurmoksessa ponnahti pystyyn,

Sydänmeidän kaikkien tunnelmatSydän konkretisoituivat siihen

Sydäntulipunaisten Sydänruusujen Sydänisoon kimppuunSydän

joka orkesterin intendentillä oli kunnia luovuttaa orkesterin eroavalle

Sydäntaiteelliselle johtajalleSydän.

 

 

Nyt on päivä minut uuvuttanut,

tähtinen yö ottaa haikean kaipaukseni

vastaan ystävällisesti kuin väsyneen

lapsen.

 

 

 

Päästä kädet kaikesta työstä,

unohda kaikki ajatukset,

kaikki aistit tahtovat nyt

uneen.

 

 

 

Ja sielu lähtee liitelemään vapain

siivin elääkseen yön taikapiirissä

syvästi ja tuhansin tavoin.

 

 

Hermann Hesse, suomennos Jukka-Pekka Ruusukallio

 

 

 

Beim Schlafengehen 

 

Nun der Tag mich müd' gemacht,

soll mein sehnliches Verlangen freundlich

die gestirnte Nacht wie ein müdes Kind

empfangen.

 

 

Hände lasst von allem tun,

Stirn vergiss du alles Denken,

alle meine Sinne nun wollen sich

in Schlummer senken.

 

 

Und die Seele unbewacht, will in freien

Flügen schweben, um imZauberkreis

der Nacht tief und tausendfach zu leben.

 

Wanha Rouva avasi evakkoasuntonsa oven tasan kello 4 aamulla.  

 

- Niin, kun matka-aikojen arvioiminen vieraalta seudulta lähdettäessä on hankalaa ja kun on tarkoitus hoitaa joitakin asioita ennen junaan kiipeämistä ja kun paluubussi ottaa lentokentältä matkustajia kyytiin auton täyteen, niistä kaikista ja ihanasta konsertista muodostuvat ne tunnit = 16 yhteensä.

 

YleRadio 1 lähetti konsertin suorana ja se on kuultavissa myös Areenassa http://areena.yle.fi/radio/1882011. Väliaikahaastattelu on aivan oma kokonaisuutensa, tarkkailkaa..

 

Jälkikirjoitus

Kuunnelkaa tuo hieno radio-ohjelmakokonaisuus: konsertti, kapellimestarin väliaikahaastattelu, konsertin jälkeen Jälkikoirat - 2 h 47 min kannattaa uhrataHymyilevä.

 

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.

vuf | Vastaa 02.06.2013 15.59

Grazie vinkistä. Tuota taltiointia kuunnellessa helle on ottanut vastaan minun talviset haikeat kaipaukseni ikuiseen lämpöön.

Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.08 | 13:21

No juu, minä kuulun sarjaan "paahdettu matkoilla". Ensin omalla/kaverin autolla Kouvolassa ja nyt viimeeksi OnniBussilla Kuopiossa. Molemmat oli mukavia matkoja

...
08.04 | 20:10

☺♥

...
08.04 | 11:36

Heippa Portugalista! Sinulla näkyy olevan ns. keskipitkän tähtäimen suunnitelma koska lippuja varattuna reilun vuoden päähän. Vointeja kevään odotteluun.

...
23.03 | 20:23

Jäikö sinulta jotain huomaamatta?

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS