kalenteri

Sibeliusta ja muuta konserttihuumaa, jatko-osa

Katsoin eilen Teemalta Puhdas Itämeri -konsertin, jossa (silloin lähes) 60-vuotias Valery G helmikuussa luotsasi 130-vuotiasta HKO:ta (Helsingin kaupunginorkesteri) hyvin samanlaisella ohjelmalla kuin 46-vuotias Hannu L 85-vuotiasta RSO:ta (Radion Sinfoniaorkesteri) nyt keskiviikkona.

 

Runsas kaksi kuukautta HKO:n konsertin jälkeen hekuma-asetelma Wanhan Rouvan mittarilla keikahti salamana ja ehdottomasti RSO:n suuntaan.Vau Olen miettinyt syytä, sillä olinhan kiihkeän innostunut Itämeri-konsertistakin http://www.wanhanrouvanasioitaasiattomuuksia.fi/70803000/954798/posting/next-summer-in-turku.

 

Yksi syy nousee kärkeen: Valery Gergijev. Hän on ollut kapupörssini TOP10:ssä jo yli 20 vuotta, jakaen ykkössijaa vaihtelevasti parin, kolmen muun maestron kanssa. VG:tä en ole aikaisemmin päässyt livenä seuraamaan orkesterin takaa, ja ostessani lippua helmikuun konserttiin päätin ilman muuta istua H-katsomossa. Lukuisten näkemieni TV-ohjelmien vuoksi Gergijevin johtamisessa ei oikeastaan tullut esiin paljon mitään uutta, mutta olla läsnä tilanteessa (ja melkein voida koskettaa, jopa konsertin aikana!Silmänisku) on kuitenkin aina aivan oma juttunsa.

 

Vaikka HKO:ssa on ollut käynnissä jo jonkin aikaa muusikkojen vaihtuminen nuorempiin, sen ”arvokkaampi vanhan herran/rouvan profiili” niin ohjelmistossa kuin soittajissakin sulautui hyvin Gergijevin ulkoisesti melko rauhalliseen tyyliin. - Pidin enemmän HKO:n solistin Peter Jablonskin Tsaikovski-pianokonsertosta, niin konsertissa kuin eilisessä taltioinnissakin.

 

Mutta RSO ja LintuSydän. Oloni on onnellisen rauhallinen ja raukea. Tunnelmani ovat pinnassa enkä yritäkään selitellä hurmiotani enempää, voin vain todeta, että suurin kiitos menee Hannulle. Illan orkesteri oli tiukasti kiinni johtajansa sormissa ohuilla ja lujilla langoilla, muusikot antoivat ja ottivat, johtaja antoi ja otti irti muusikoista ja musiikista sellaista rätinää ja hiljaistakin hiljaisempaa suhinaa mitä harvemmin kuulee. Se täytyy tuntea, fyysisestikin. Miten permanto fortissimoissa tärähtelikään ja miten korvamme venyivät orkesterin suuntaan hiljaisissa kohdissa.Silmänisku  Musiikin imussa saimme hengittää samaan tahtiin tai lopussa melkein olla hengittämättä.

Ihana, ihana MusiikkitaloLeveä hymy joka antaa piano-piano-piano-pianissimoidenkin kuulua!

 

VauHidastuksen Mestari hallitsi myös loppuhengityksen, kun me kaikki yritimme tasoittaa omaa hengitystämme ennen aplodimyrskyä. Illan uskomaton urakka taltioitiin ja tullee mukaan Sibelius-DVD-kansioon jota joudumme odottelemaan vuoteen 2015 Sibeliuksen 150-vuotissyntymäpäiville.

Onneksi on luvattu, että Teema esittää taltioinnin, joskus.

 

Päivitys

8.5. RSO-konsertin Pohjolan tytär (Sibelius) ja Pianokonsertto (Tsaikovski) Teemalla Kausikortti-ohjelmassa la 18.5., uusinta su 19.5.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.

vuf | Vastaa 10.05.2013 13.10

Jos näin käy, DVD saa yhden ostajan lisää.

vuf | Vastaa 10.05.2013 12.46

Siihen DVD-taltiointiin saisi tulla myös Finlandia, jolla lokeroin puolileikillisesti kapellimestareita.

WRR 10.05.2013 13.00

Hyvä kapellimestarilokerointimittari! Uskoisin että F tulee, pakko! Olen kuullut yhden Lintu-Finlandian ja se ei unohdu, oli sen konsertin paras anti

Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

27.02 | 20:20

Juu kiitos muuten kyllä, mutku se Turun konserttisali on niin korva-epäystävällinen, etten voisi käydä kuuntelemassa niin antautuen kuin Musiikkitalossa.. ☺

...
27.02 | 19:57

Sinut pitäisi palkata TS-urheilulehteen kirjoittamaan paikallisen orkesterinne konserteista tällaisia eläväisiä kuvauksia, jotka taviskin myöntää osuviksi.

...
06.02 | 21:26

Sama rukous hänen ja kaikkien muiden edellä menneiden puolesta. Oheista kuvaa kauniimin ei aihetta voisi käsitellä.

...
05.02 | 17:34

Samoin! Ei löytynyt kiireessä täällä Fazerin torttuja, jotka Aamulehden raati oli parhaiksi havainnut. Syötiin lähikaupan.. Tulipa syötyä oikeaan aikaan edes.;)

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS