Tapahtumia tai sitten ei

Pakkoruåttia eller inte?

Aina silloin tällöin katson ruotsinkielisiä tv-ohjelmia, joitakin ihan tarkoituksella. Kuluvan viikon lopulla aikaa meni kuullun ymmärtämiskokeen puolelle. Syy: en pidä siitä että ns. pitkä elokuva pätkitään televisioon – enkä pitänyt nytkään kun sattumalta näin loppuosaa Stieg Larssonin Millenium-triologian toisesta osasta, Flickan som lekte med elden. Pakenin tälle rakkaalle tietokoneelleni ja kaivelin arkistoistani ko. elokuvasarjan (sen alkuperäisen ruotsalaisen) jonka olin joskus sattunut saamaan – mutta ilman suomenkielistä tekstitystä. Niin kävi taas kerran että vaikka kello rupesi menemään pitkälle yli puolen yön (kahteen) katsoin kokonaan trilogian viimeisen osan Luftslottet som sprängdes, ei voinut lopettaa kesken. Iloinen yllätys oli, että elokuvan nopeasti ja ei-kirjakielellä heitetyt repliikit olivat jo aika ymmärrettäviä tällä toisella katsomiskerralla.

Edellinen ymmärtämiskoe oli Antikrundan joka tuli torstaina FST5:n kanavalla SVT Worldin ohjelmana. Siinäpä tuli skåååånskaa ja muita murrenäytteitä koko tunnin verran! Tai siis olisi tullut 60 minuuttia mutta suomalaisille piti katkaista ohjelma viisi minuuttia ennen loppua, lähes kesken sanan, niin että ties kuinka monennet uutiset saatiin kuuluville/nähtäville! Puh. Antikrundan on erinomainen ohjelma jota on tullut joskus katsotuksi netin kautta suoraan Ruotsinkin televisiosta.

Valikoiman täydensi tänään sunnuntaina ohjelma Jälkivääntö/Eftersnack, makasiiniohjelma jonka toimittaja oli poiminut kahden tutkijan (Helsingin yliopiston henkilökuntaa) tekemän selvityksen ruotsin kielen opetuksesta. Sen mukaan yläasteikäiset koululaiset suhtautuvat  ns. pakkoruotsiin myönteisesti, vain 20% ilmoitti vastustavansa  sitä. Puolet vastanneista suhtautui ruotsin opiskeluun myönteisesti. Ohjelman keskustelijoiden mukaan tämän olisi pitänyt olla viikon ykkösuutinen! Ohjelmassa ei selvinnyt, miten laaja oli ollut tutkimusaineisto. Hip hej hurra!

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.08 | 13:21

No juu, minä kuulun sarjaan "paahdettu matkoilla". Ensin omalla/kaverin autolla Kouvolassa ja nyt viimeeksi OnniBussilla Kuopiossa. Molemmat oli mukavia matkoja

...
08.04 | 20:10

☺♥

...
08.04 | 11:36

Heippa Portugalista! Sinulla näkyy olevan ns. keskipitkän tähtäimen suunnitelma koska lippuja varattuna reilun vuoden päähän. Vointeja kevään odotteluun.

...
23.03 | 20:23

Jäikö sinulta jotain huomaamatta?

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS