kalenteri

 

Näin otsikoi Turun ja Varsinais-Suomen valtalehti eräänä helmikuun tiistaina kokosivun jutun ns. Tiistai-sivulla, jonka tarkennukset (?) ovat tällaiset: TS2 Tiistai/Menot/Kulttuuri/Läheiset/Mielipiteet/Hyvinvointi/Urheilu/Sää/TV ja radio.

 

Monipuolinen asiakokonaisuus josta yhden sivun vei estekanien hypyt.. Ajatukseni on, että harvinaisen näyttävää piilomainintaa Suomen kaneja hyppyyttävälle firmalle. Tai mitä piilomainontaa, ei ollenkaan piilo-.

 

Ihan mukava palaute lehden tilausmaksusta olisi esimerkiksi tasaisin välein toistaa kaupunginhallituksen ja -valtuuston jäsenten kannat (ja puolueet) Turun kaupunkia ja sen taloutta rasittavien päätösten takana olevista henkilöistä, heidän mielipiteistään ja päätöksistään, kuka puolesta, kuka vastaan. Ja miksi.

 

Toriparkki, Fölin palveluiden alasajo, surullisenkuuluisa funikulaari (ei riitä että sen hinta moninkertaistui, hökötys on vielä RUMAKIN), hankala raitiotiehanke, valtava asuntorakentaminen vanhenevassa (yli 65-vuotiaita 32% v. 2018) kaupungissa, pyörätiet joita vanhenevat asukkaat huonosti voivat käyttää, jne jne..

 

Föli, seudullinen paikallisliikenne jota olen vilpittömästi kehunut, on joutunut päättäjien silmätikuksi. Reittejä oiotaan, vuoroja harvennetaan ja viimeksi on keksitty, että Palvelulinjat eivät ajakaan enää lauantaina – ja sunnuntainahan ne eivät ole ennenkään ajaneet. Aikataulukirjat sentään vielä jaetaan joka kotiin postin mukana, kun nousi tarpeeksi iso meteli painetun aikataulukirjan postijakelun lakkauttamisesta ja säästökin taisi olla melko vähäinen.

 

Mutta estekanit! Typeryyden huippu.

 

Seurasin maanantaina 18.3. Turun kaupunginvaltuuston iltakoulua ja valtuustokokousta verkossa (n. 4 tuntia), kauhistuin.

Mitä sanaverhojen taakse piiloutuvaa selittelyä kaupunginjohtajan ja muiden kaupungin virkamiesten antamissa esittelyissä/vastauksissa olikaan!

 

Turun Sanomat voisi olla kaupunkilaisten puolella muistuttamalla tästä nettiseurantamahdollisuudesta, siinä näkyi erinomaisesti niin paikalla olleiden käyttäytyminen salissa ja suhtautuminen toisten ryhmien kannanottoihin kuin myös valmistautuminen puheenvuorojen käyttöön. Kännykän selailu oli kova sana.

Rumaa riitelyä eräästä asemakaava-asiastakin.

(Wanha Rouva liitti taannoin Turun kaupunginorkesteria puoltavaan mielipidekirjoitukseen kaupungin nettisivujen linkin, mutta se oli poistettu kirjoituksestani.Vihainen)

 

Näitä henkilöitä me olemme äänestäneet tekemään päätöksiä kaupunkimme asioista! Jotkut pyrkivät eduskuntaan huhtikuun vaaleissa mutta eivät varmasti jätä paikkaansa kaupunginvaltuustossakaan. Tosin eduskunnassa ja varsinkin hallituksessa olevat valtuuston jäsenet ovat usein poissa.. miten hyvin varavaltuutetut perehtyvät asioihin?

 

http://kevyt.turku.fi/esityslistat-ja-poytakirjat

 

Minua henkilökohtaisesti järkytti koko valtuuston suhtautuminen raitiotiehankkeeseen. Puolesta ja vastaan, joo, se tiedettiin jo. Kokouksessa kiistely pääasiassa pyöri rahan ympärillä. Hyvin vähän sivuttiin kyselemällä esim. siitä, miten kankeakinttuiset ja huterat vanhat ihmiset pääsevät käyttämään tulevaa joukkoliikennettä kun mahdollisen ratikan myötä pysäkkivälitkin pitenevät. Eräs valtuutettu maalasi hyvin todenmukaisen kuvan vanhuksesta painavan kauppakassinsa kanssa..

 

Eikä kukaan, ei missään vaiheessa edes maininnut, miten ratikkareitti tulevasta Matkakeskuksesta Tuomiokirkkosiltaa pitkin Itäharjulle ja Varissuolle Tuomiokirkkopuiston ja Turun vanhan Suurtorin läpi vedettynä raiskaa loputkin Suomen vanhimman kaupungin ihanasta kulttuuriympäristökokonaisuudesta.

EI EDES MAINITTU! Itkevä

 

Kokonais-totanoinniin-kustannus”.. Tämän lausunut kaupungin edustaja voisi miettiä, kykenisikö jättämään kymmenet totanoinnii-turhakesanat asiaesittelystään pois.. ainakin edes keskeltä yhdyssanaa!JärkyttynytVoisi olla vähemmän ärsyttävää.

 

Wanhalta Rouvalta erikoisplussan☺ saa konkarivaltuutettu E18-Kanerva, joka jo pitkälle valmistellun Tunnin juna -hankkeen kohdalla painokkaasti kehoitti kaikkia valtuustoryhmiä ’laidasta laitaan’ puhaltamaan yhteen hiileen sitten kun asia lopulta tulee käsittelyyn. Nythän Suomen hallituksen pako keskeytti Tunnin juna -asiankin toistaiseksi.

 

KuiskausBy the way, joku tuttava oli ihmetellyt, kun ei blogissani ole ollut mitään elämää viime aikoina. Kun/jos asia häiritsee, puhelinnumeroni on kuitenkin entinen, samoin sähköposti, osoitekin on entinen.

Niin et silleen. Hehe

 

 

.. on outo. Muutamia päiviä olen nyt miettinyt, miten ja mitkä asiat liittyvät toisiinsa niin että näen unen, joka on irrallinen ja ajatusteni ulkopuolella.

 

Yö oli yhtenäinen (noin 6 tuntia) ja ihan rauhallinen. Kummallinen uni kyllä aiheutti lievää levottomuutta aamulla. Wanhalla Rouvalla kun on taipumus aavistaa..

 

Unessa olin kirjanjulkistustilaisuudessa. Siis nyt eikä syksyllä.

 

 Kirjan olin minä tehnyt. Se oli aika paksu. Se oli elämäkerta tai elämänkuvaus ihan tunnetusta suomalaisesta kapellimestarista. - EI EI EI, ei hänestä jota varmaan kaikki tuttavani ja ystäväni nyt ajattelevat.. EIKÄ siitä toisestakaan!

 

Julkistamistilaisuus pidettin teatterinomaisessa isossa tilassa, osallistuvaa ja jotenkin toiminnallista yleisöä oli paljon. Värikoodi oli kirkkaan punainen, vaatteissa ja rekvisiitassa. Mutta en muista, oliko tilaisuus iloinen vai ehkä enemmän ihmettelevä ja tarkkaileva. Kirjan päähenkilölläkin oli tulipunainen paita, t-paitako? Hän kommentoi minulle kahdenkesken joitain asioita kokoamastani opuksesta, mutta en oikein enää muista, millaisia kommentteja. Sanoiko hän mitään, aikoiko vain?

 

 Uni loppui 'ratkaisemattomaan'. Se ikäänkuin häipyi.

 

 

Mennessäni nukkumaan pimeys kotinurkillani oli alkuyön aikana läpäisemätön: katuvalot olivat sammuneet kummaltakin kadulta talomme ympäriltä, vesisateen sulattamat lumet häipyneet, vain musta kura oli jäljellä. Liikenne oli olematonta, ajovalotkaan eivät valaisseet maisemaa, vain taloyhtiöiden pihavalot pistemäisesti näyttivät, miten pimeä maisema on. Ehdin jo huolestua, miten aamuöinen lehdenjakaja saa työnsä tehdyksi kun kadut ovat niin jäiset ja liukkaat, varsinkin jalkakäytävät, ja nyt vielä pimeätkin!

 

 

Vieressäni yöpöydällä oli 700-sivuinen Aleksijevitš, jaksoin lukea siitä vain pari sivua. Sitten sammuin ja liu’uin unimaailmaan..

 

 

Aamukahdeksalta Wanha Rouva hyökkäsi sanomalehtien kimppuun, olivat tulleet ihan reilusti yön aikana eikä lehdenjakajalle ollut kai käynyt mitenkään. Maanantaiaamun Hesarissa oli yllättävän paljon luettavaa, maanantain lehdeksi. Maailma ei nuku. Maanantaina voi palata ankeaan arkeen kun sunnuntaisivujen ja -lukemistojen viihdyttävyys (?) on ohi..

 

 

Turkkarin kiinnostavin uutisotsikko oli "Ensi vuonna talvihoidossa pyritään esteettömyyteen" - jutussa kerrottiin bussipysäkkien luokattoman huonosta hoidosta ja matkustajien ongelmista päästä (lumiesteiden vuoksi) bussiin ja bussista pois..

 

 

 

Jep jep, sama ongelma on tämän taloyhtiönkin kulkureiteissä.. jäätä jäätä ja vettä jäällä.   

 

 

Tiistai-illalla katuvalot ovat palautuneet – ja ulkona sataa taas..kuva: Neuvostoihmisen loppu - Kun nykyhetkestä tuli second handia 


 
Jelena Jurjevna S. puolueen piirikunnan kolmas sihteeri, 49-vuotias

(Suoria lainauksia sivuilta 64-66):Isä oli mukana Suomen-sodassa; minkä tähden sitä käytiin, sitä hän ei edes tajunnut, mutta lähteä piti. Siitä sodasta ei puhuttu, sitä ei edes sanottu sodaksi vaan Suomen-kampanjaksi. Mutta isä kertoi meille... Hiljaa. Kotona. (- - -) 

 

Suomalaiset kävivät sotaa suksilla, valkoisissa lumipuvuissa, ilmaantuivat joka paikkaan odottamatta, kuin enkelit. Kuin enkelit - niin isä sanoi. (- - -) 

 

Sodan jälkeen isä ei pystynyt tappamaan edes kanaa. (- - -) Hän pelkäsi isoja puita, joissa oli tuuhea latvus, sellaisiin yleensä piiloutuivat suomalaiset tarkka-ampujat, "käet", niin kuin heitä kutsuttiin." (- - -)  

 

Meidän isä oli sodassa vain puoli vuotta ja jäi sitten vangiksi. Miten hän joutui vangiksi? He hyökkäsivät järven jään yli, ja vihollisen tykistö ampui jäälle. Vain harva selviytyi rantaan, ja ne jotka jaksoivat uida sinne saakkka, olivat jo aivan voimattomia ja aseettomia. Ja puolialastomia.

 

Silloin suomalaiset ojensivat heille kätensä. Pelastivat heidät. Joku tarttui siihen käteen, toinen taas.. Niitä jotka eivät ottaneet apua viholliselta, oli paljon. Heidät oli opetettu niin. Mutta isä tarttui jonkun kädestä kiinni ja hänet kiskottiin ylös. Muistan hyvin isän ihmettelyn: "He antoivat minulle ryypyn, jotta lämpiäisin. Pukivat kuivat vaatteet päälle. Nauroivat ja taputtivat olkapäälle: Olet hengissä, Iivana!" Isä ei ollut koskaan nähnyt vihollisia läheltä. Ei ymmärtänyt, miksi he olivat iloisia... 

 

Suomen-kampanja päättyi vuonna -40. Neuvostoliittolaiset sotavangit vaihdettiin suomalaisiin, jotka olivat jääneet meidän puolellemme vangiksi. He kulkivat rivistöinä toisiaan vastaan.

 

Kun suomalaiset pääsivät omiensa luo, heitä ruvettiiin halaamaan, puristamaan käsiä...
Meikäläisiä ei otettu vastaan  samalla tavoin vaan kuin viholliset. (- - -) 

 

Sotilaat saartoivat koirien kanssa rivistön ja johdattivat vangit tarkoitukseen varattuihin parakkeihin. Parakkien ympärillä oli piikkilanka-aita. Alkoivat kuulustetut... "Miten sinä jouduit vangiksi?" kysyi kuulustelija isältä.  "Suomalaiset kiskoivat minut järvestä." 

"Sinä olet petturi! Pelastit oman nahkasi etkä synnyinmaata." Isä oli itsekin sitä mieltä, että hän oli syyllinen. Heidät oli opetettu niin..
Sivuja kaikkiaan 697.  (Olen nyt sivulla 102.)

Teoksen suomentaja on Vappu Orlov.

 

Svetlana Aleksijevitš: Tšernobylista nousee rukous, kirjallisuuden Nobel-palkinto vuonna 2015.

 

Tommy Tabermann:

 

 

 

Ystäväni, ne jotka etsivät yhtaikaa

myrskyä ja rauhaa

eivät löydä perille kulkematta käsi kädessä

miten kaukana toisistaan kulkevatkaan.

 

 

 

  Kaikkea saa tehdä.
Kaikkea pitää tehdä.
Kaikkia ovia täytyy tempoa,
kaikkia kuita kurkotella.
On vain yksi ehto, elinehto:
Värisevää sielua ei saa tallata.

 

 

 

 

 

Puhun enkeleiden kanssa
niin kuin puhutaan äidille, veljelle,
pyydetään apua
sellaiseen mikä saa
sormen jumalankin suuhun
Enkelten nauru jos mikään
kykenee muuttamaan
mustan valkoiseksi
tekemättä vääryyttä yhdellekään värille
Enkeleille ihmeet
ovat pelkkä järjestelykysymys
Niin vajavaiset ovat tämän vajavaisen pään
kaksi kuumottavaa korvaa,
eivät kuule enkelten naurua
Kolmas korva on tukossa
syvästä murheesta
ja ihmisten typeristä puheista
.. tänään !

 

 

Leveä hymyVauVilliVau

 

 

Uusimmat kommentit

20.02 | 11:13

Unet ovat ihmeellisiä Varsinkin kun sattumalta jälkikäteen on aivan liikaa yksityiskohtia todisteita, että on nähnyt telepaattista unta. Tulee spooky olo.

...
09.02 | 15:39

Mielenkiintoista, taidanpa pistää tilaukseen kirjastosta! Kiitti vinkistä Ystävä 😊

...
09.02 | 15:26

Sen saisi viiä saunan taa, ellää vieläki...", muisteli lääkintämiesisäni erästä suomalais-sotilasta, joka kohteli venäläisvankia kaltoin.

...
29.01 | 23:08

<3

...
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS