Tapahtumia tai sitten ei

 Hearts mini graphicsKun on kerran kuullut Franz Schubertin laulusarjan Winterreise,  jos se eka kerta menee sydämeen, niin Wilhelm Müllerin runot kulkevat vuosikymmeniä kanssasi.  Omalle tielleni on osunut 99% loistavia tulkintoja vuodesta 1980 (?) lähtien, silloin Schubert-Mülleriin Naantalin kirkossa eläytyi Martti Talvela. Matkalle on osunut koskettavasti myös Tom Krause ja monta monta muuta, erilaisia, mutta vain yhden musiikkijuhlaesityksen olisin voinut jättää väliin muutama vuosi sitten.

 

Nyt, kurjan, uuvuttavan, yksinäisen puolentoista vuoden jälkeen Peter Mattei ja hänen uusi pianistinsa David Fray avasivat taas Wanhalle Rouvalle oven sinne missä olen aina voinut hyvin: musiikkiin.Music mini graphics Music mini graphics Music mini graphics

 

Mattei ja Fray tekivät tunnin ja 20 minuutin aikana mahdottoman urotyön kolean kalseassa Turun Konserttisalissa. Minulla oli onnellinen selkänoja siinä kun olen usein kuunnellut tämän taiteilijan esityksiä verkossa, niin että nyt kun pääsin eka kerran kuulemaan häntä livenä, pystyin nauttimaan. Koko esityksen ajan olin kuin transsissa - melkein Wanhalta Rouvalta loppuivat sanat backstagella (riittävästi kuitenkin..  på svenska!😉)

 

Miinuksen annan Turun Musiikkijuhlille siitä, kun tuossa kuuluisassa peltitynnörissä (= konserttisalissamme) ei oltu vedetty lavan takaseinän verhoja kiinni ja flyygelin kansikin oli apposen auki. Kyllä Musiikkijuhlien mainoslogo olisi erottunut verhoistakin. 😠 Korvaparkamme!

 

Mutku kovaan kaikuun tottui ja pystyi keskittymään taiteilija Mattein ääneen ja runojen tulkintaan, niin..♥🤩

 

Muutaman itku lähellä -tilanteen jälkeen olin kerran purskahtaa nauruunkin (onneksi oli maski!), kun Mattein tulkinnallisesti liikkuessa ja ottaessa joskus kiinni flyygelin nostetun kannen reunasta tuli mieleeni, että auts!😮 mitä jos kansi rämähtäisi alas..

 

Noh nii, tässä yksi ilmainen linkki noin vuodelta 2016, tekstitetty på svenska: https://www.svtplay.se/video/21289511/peter-mattei-sjunger-winterreise?id=erJ9kvM.

 

💋♥Ja hyvää syntymäpäiväyötä Pariisiin..Birthday mini graphics

 

* * * * * *  Jatkoa Kansallisen epäonnistumisen päivänä

 

Viime toivo

 

Siellä täällä puissa voi värikkään lehden nähdä,

ja usein ajatuksissani

puiden edessä seison.

 

Katselen yhtä lehteä,

siihen toivoni ripustan;

jos tuuli leikkii lehdelläni

vapisen kauttaaltani.

 

Oi jos lehti putoaa maahan

kaatuu toivoni sen mukana;

itsekin heittäydyn maahan

itkemään toivoni haudalla.

Autumn emoticons

 

(Laulun Viime toivo - Letze Hoffnung) suomennoksen tekijän nimeä

en TMJ:n tekstilipareesta löytänyt.)

 

Siis näin:

jos rokottamattomien koronapommien leviäminen taas sulkee kulttuurilaitoksien ovia, niinku uhkaavalta näyttää, niin..😠😥

P.S. Spontaanin halauksen sain kanssani konsertissa olleelta 🙂ystävältä (eläköön työterveys!😉) ja backstagen 💋sankarilta♥.

Kullervo, näytelmä viidessä näytöksessä. (Toinen näytös: Metsäinen seutu. Kullervo paimenena tulee, sivullaan vyössä riippuu tuohikontti ja torvi.)

"Tässä lakeus, jota jo kiivaasti nähdä himosin, tunkeissani läpi tiuhan metsän. Äärettömäksi sen luulin, mutta vapaasti hengitän taas ja lepään kunnes jähtyy otsani; sillä olihan metsäsä kuumempi kuin tässä paistavan auringon alla. - Aurinko, pyöri kiireesti lännen alesmäkeä ja päivästä päätös tee! Tätä pyytää paimen, joka loimostas ja kääntelevästä varjosta ajan kulkua mittailee. Varjo lännestä itään kiertyy, päinvastoin sinun tarhas juoksua, joka koillisesta alkaa ja päättyy luoteiseen, piirtäen avaruuteen ankaran kaaren. Heleä loimo, sinä kultaisia säteitäs..... Oi Kullervo! käytkö polkuja kurjan paimenen? Niinpä käyt, mutta pilkaksi käyt tämän yhden päivän ja vihasi aittaan, sydämmeesi, kokoilet myrkkyä myrkyn päälle, ja tämä ihanata on. - Mutta kuinka seisoo varjo nyt? Ihan pohjaa kohden, nyt puolipäivä on ja paimenen syödä pitää. syön, mutta pilkaksi syön, pilkaksi. Mitä annettiin evääksi paimenelle? (Ottaa leivän kontistansa.) - Oletpa sileä päältänähden, mutta sisässäsi ehkä silkkoa löytyy. (Leikkaa veitsellänsä leipää.) Mikä vastus siinä? Kivi leipääni leivottu on, ja siihen veitseni pilasin, veitseni, muisto isältäni.  - - - "

Aleksis Kiven valitut teokset. Kustannusosakeyhtiö Otavan kirjapaino Helsingissä  1928.

 

 

❤❤❤

 

Aika pian on myös Suomen itsenäisyyspäivä ja Jean Sibeliuksen syntymäpäivä:

 

https://areena.yle.fi/1-4302782

 

RSO, Lintu ja Sibeliuksen Kullervo

 

  • 1 h 17 min, ke 6.12.2017
  • toistaiseksi

 

❤💋Radion sinfoniaorkesteri, Polyteknikkojen kuoro, Eesti Rahvusmeeskoor ja ❤💋kapellimestari Hannu Lintu esittävät Jean Sibeliuksen Kullervon op.7. Musiikkitalo 6.12.2017. Ohjaus Anu Holttinen.